Szabad füvet locsolni 35-40 fokos hőségben tűző napon?
Eddig abban a tudatban voltam, hogy azonnal kiég, ahogy rákerül a víz és rátűz a nap. Mindenki más is ezt mondja. De a szomszédom viszont azt, hogy nem ég ki a napon sem, mivel közvetlen a talaj mentén van a fű. A kiégés csak a fákra, bokrokra vonatkozik, amiknek a levele nem talajszinten, hanem magasabban van. És valóban szokták locsolni hőségben is a füvet...
A városban sétálva is láttam, ahogy 35 fokban az öntözőrendszer folyamatosan permetezi a füvet. /Erre is hivatkozott a szomszédom, hogy parkokban is locsolják 40 fokban is, bár ők -mármint a szomszédom- nem locsolják folyamatosan ekkor sem./
Szóval most akkor kiég vagy nem ég ki? :) Merjem locsolni 35-40 fokban? Tudom, ez az utóbbi napokban már nem aktuális, de ahogy néztem az időjárást, ha közel 40 fok már nem is, de a 30 fok vissza fog térni...
Szabad csak nem célszerü!
A parkokban enm ég ki, mert folyamatosan locsolnak, ezért nem forrázzák le vele a növenyeket.
Ha csak idönként eszedbe jut a forróságban kicsit öntözni, akkor könnyen leégnek.
Emellett a nagy melegben öntözésnek nagy hátránya, hogy a víz jó része kapásból elpárolog, azaz fölöslegesen pazarolod.
Szabad locsolni, kb. 10 éve öntözöm én is, kertészmérnök-professzor írta a következő cikket:
"TÉVHIT!
Tévhit az, hogy a legnagyobb kánikulában nem szabad megöntözni a gyepet vagy a növényeket!
Elterjedt tévhit, hogy a nyári napsütésben, a forró déli időszakokban nem szabad megöntözni a növényeket és a gyepet, mert leforrázza, illetve perzseli azokat. Az öntözést ugyan a leggyakrabban a nedvességpótlás miatt végezzük, de nem mindig. Így van ez akkor is, amikor a hőség hatására a gyep és a növények élettevékenysége lecsökken, és nem tudják a talajban lévő vizet felszívni. a frissítő öntözés ilyenkor lehűti a növényeket, és beindítja az életfolyamatokat."
Tudtommal azért káros,mert a vízcseppek nagyító lencseként kiégetik a gyújtó pontjukban a növény leveleit,szárait..
A Sok ezer vízlencse igen súlyos kárt (égést) okoz a növény levélzetén egész addig vannak ezek a mikro égések, amíg el nem párolog a víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!