Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szabad füvet locsolni 35-40...

Szabad füvet locsolni 35-40 fokos hőségben tűző napon?

Figyelt kérdés

Eddig abban a tudatban voltam, hogy azonnal kiég, ahogy rákerül a víz és rátűz a nap. Mindenki más is ezt mondja. De a szomszédom viszont azt, hogy nem ég ki a napon sem, mivel közvetlen a talaj mentén van a fű. A kiégés csak a fákra, bokrokra vonatkozik, amiknek a levele nem talajszinten, hanem magasabban van. És valóban szokták locsolni hőségben is a füvet...

A városban sétálva is láttam, ahogy 35 fokban az öntözőrendszer folyamatosan permetezi a füvet. /Erre is hivatkozott a szomszédom, hogy parkokban is locsolják 40 fokban is, bár ők -mármint a szomszédom- nem locsolják folyamatosan ekkor sem./

Szóval most akkor kiég vagy nem ég ki? :) Merjem locsolni 35-40 fokban? Tudom, ez az utóbbi napokban már nem aktuális, de ahogy néztem az időjárást, ha közel 40 fok már nem is, de a 30 fok vissza fog térni...

2015. aug. 21. 15:02
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
73%

Szabad csak nem célszerü!

A parkokban enm ég ki, mert folyamatosan locsolnak, ezért nem forrázzák le vele a növenyeket.

Ha csak idönként eszedbe jut a forróságban kicsit öntözni, akkor könnyen leégnek.

Emellett a nagy melegben öntözésnek nagy hátránya, hogy a víz jó része kapásból elpárolog, azaz fölöslegesen pazarolod.

2015. aug. 21. 15:14
 2/18 anonim ***** válasza:
19%

Szabad locsolni, kb. 10 éve öntözöm én is, kertészmérnök-professzor írta a következő cikket:

"TÉVHIT!

Tévhit az, hogy a legnagyobb kánikulában nem szabad megöntözni a gyepet vagy a növényeket!

Elterjedt tévhit, hogy a nyári napsütésben, a forró déli időszakokban nem szabad megöntözni a növényeket és a gyepet, mert leforrázza, illetve perzseli azokat. Az öntözést ugyan a leggyakrabban a nedvességpótlás miatt végezzük, de nem mindig. Így van ez akkor is, amikor a hőség hatására a gyep és a növények élettevékenysége lecsökken, és nem tudják a talajban lévő vizet felszívni. a frissítő öntözés ilyenkor lehűti a növényeket, és beindítja az életfolyamatokat."

2015. aug. 21. 15:19
 3/18 anonim ***** válasza:
59%
Azert akkor tevhit nem lehet, mert en megontoztem a paradicsomot egyik reggel, es masnapra feher szaradt is lett minden levele.
2015. aug. 21. 15:21
 4/18 anonim ***** válasza:
Semmi baja ne lesz a fűnek, reggel locsolt zöldségesnek sem lehet baja, az akkor gomba lehet ami nálam is előfordult sűrűn.
2015. aug. 21. 15:23
 5/18 anonim ***** válasza:
Szerintem emberre károsabb, ha 40 fokban áll neki locsolni egy hatalmas kertet.
2015. aug. 21. 15:29
 6/18 anonim ***** válasza:
10 HA füves területet öntözünk (focipálya,stb.) felváltva tehát nem folyamatosan,még soha semmilyen probléma nem volt!!!
2015. aug. 21. 15:38
 7/18 anonim ***** válasza:

Tudtommal azért káros,mert a vízcseppek nagyító lencseként kiégetik a gyújtó pontjukban a növény leveleit,szárait..

A Sok ezer vízlencse igen súlyos kárt (égést) okoz a növény levélzetén egész addig vannak ezek a mikro égések, amíg el nem párolog a víz.

2015. aug. 21. 15:48
 8/18 anonim ***** válasza:
Egy javasolt cikk: [link]
2015. aug. 21. 15:53
 9/18 A kérdező kommentje:
Akkor a lényeg: ha a legnagyobb kánikulában, 11-től délután 3-ig terjedő időszakban, mikor legjobban tűz a nap meglocsolom a füvet, semmi baja nem lesz? persze nem folyamatosan locsolnám, mint a parkokban szokták /nincs öntözőrendszerem/, hanem mondjuk egy fél-1 órán keresztül. Semmiképpen nem ég ki vagy csak akkor nem ég ki, ha folyamatosan locsolom?
2015. aug. 21. 15:54
 10/18 A kérdező kommentje:
7-es: erről én is hallottam, hogy a vízcseppek lencseként működnek ilyenkor.
2015. aug. 21. 15:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!