Kezdőoldal » Otthon » Kert » Fúrt kút probléma?

Fúrt kút probléma?

Figyelt kérdés

Sziasztok! (képet előre is csatolom, elnézés a csúnya rajzért: [link] egy fúrt kútunk a nyaralóban, ami nem igazán működik most. Idáig úgy idítottuk be a rendszert, hogy kézi pumpálós résznél felhúztuk a vizet, aztán bekapcsoltuk a szivattyút és közben húztuk a pumpálóssal lassan a vizet, amíg a szivattyú fel nem kapja, aztán onnantól általában nem volt baj (néha azért eldobta a vizet...). Most viszont ha felhúzom a vizet a kézivel, kb 10 sec múlva le is dobja ( a szivattyú ha felkapja akkor elösször löki 1-2 másodpercig aztán csak csorog). Ha szivattyú nélkül csinálom, akkor a kézi pumpás rész visszacsapójánál megmarad a víz, viszont alatta elfolyik. Az lenne a kérdésem, hogy ez most a szárazság miatt volt, és alacsonyan lehetett a víz? Vagy valamelyik ragasztás a pvc illesztéseknél elöregedett és levegős a rendszer?

+ A kútat annó úgy csinálták, hogy a 40es pvc cső az maga a szívő cső is... Javulhat a helyzet ha ebbe leengedek egy Ø25x2,3 KPE csövet aminek a végére teszek egy lábszelepet, a kézi húzokás részt teljesen kiszedem, és a többi visszacsapót is eltüntetem ( a ház sarkárol is, nem tudom minek lett az oda téve)

2015. aug. 19. 12:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Lehet probléma a visszacsapó golyóval/szeleppel, vagy szívásmélységgel van baj, tehát erősebb szivattyú kell vagy mélyítés szükséges. Ha elég mély a kút akkor nem fogyhat ki a víz belőle,lehetetlen (pl. az én kutam 60m mély,kizárt hogy hogy kimerüljön).
2015. aug. 19. 12:37
 2/15 A kérdező kommentje:
Idáig nekünk se volt ilyen gond, a szivattyúra ráférne már szerintem egy kis felújítás (egyébként elég bika pedrollo kb 15 éves szerintem), lehet nem bírja az ütemet, de attol függetlenűl elvileg a víznek nem kéne visszaesnie, ha minden igaz. Ha jól emlékszem úgy 20-25 méterre van lefúrva, de a szentendrei szigeten van nagyon közel a dunához szóval elvileg elég vizes terület.
2015. aug. 19. 13:23
 3/15 anonim ***** válasza:
A kép nem jön be. Szárazság van ez éven, az után táplálás is lecsökkenhetett. Vedd le az egyenesági csőről a herkentyűt, és mérd meg a vízoszlop magasságát a kútba. /egy 20-24-es anyát köss egy zsinorra, enged le lassan az aljáig, felhúzva meg tudod mérni, hogy milyen magas a vízoszlop./ ebből már tudsz számolni. A vízhozam nem folyó közeli és nem mélység függő, vagy eltalálták a tápláló vízeret /forrást/ vagy nem. Ehhez minden emberi lénynek meg van a képessége, sőt állatoknak is, ki lehet "mérni".
2015. aug. 19. 13:52
 4/15 anonim ***** válasza:
Szivattyút érdemes lenne átnézetni (csapágy,tömítés,járókerék állapota),én pl. 3 évente átnézetem és mindig van valami cserélni való benne, ha nem elég mély a kút akkor lehet mélyíttetni is.
2015. aug. 19. 13:59
 5/15 anonim ***** válasza:

értem mi a bajod 40 es cső majdnem a tetején y elágazás rögtön két membrán vagy valamiféle szelep az egyiken kézi pumpa a másikon szivattyú. nekem is teljesen ilyen.

ha azt mondod hogy a kézi működik azt ha felöntöd megáll a víz, a másikról vedd le a szivattyút és próbáld meg felönteni azt is ha megáll a víz jó akkor a levegőt valamék illesztésnél szívhatja, vagy gázos a víz nekem pl ez a probléma és ha mondjuk 6 órát nem megy a szivattyú már újra kell pumpálni de csak 34 löketet ami feljön gáz azt kiszedni merthát az nem tud máshol távozni de a vízoszlopot nem ejti el.

ha nem tudod felönteni a szivattyú ágát akkor a szeleppel van a gond valami kosz megakadhatott és azért ereszti el rögtön.

DE ha már szétszeded akkor érdemes megmérni milyen mélyen van a víz mert a szivattyúk nagy része 99% max 9 méterig tud szívni, ezzel is bajunk volt mert nekünk 11 méterre volt és nem igazán akart feljönni a víz aztán ástunk egy aknát lejebb szereltük a szelepet meg a szivattyút 3 méterrel és azóta szépen jön.

Nah de ha neked eddig működött akkor azt kellene még tudni hogy ha pumpálod jön e a víz szépen ha megáll mindkét ágban a víz mert ha nem igazán jön akkor esetleg az is lehet hogy meghalt a kutad elhomokosodott és nem megy több víz azért nem tudja szívni.

Az a lényeg hogy ha megáll a víz fent és lent elereszti akkor lyukas valahol a rendszered ha meg meg se áll a szeleppel lesz a gond. vagy eldugolt lent és akkor az döglött lesz más baj nem lehet ha eddig jó volt.

2015. aug. 19. 17:36
 6/15 anonim ***** válasza:

Hát elég zavaros a leírás, de szerintem minden lényegi dolgot leírtak.

" a kézi pumpás rész visszacsapójánál megmarad a víz, viszont alatta elfolyik "

Én ezt úgy értelmezem, hogy legelőször is ki kellene venni a szivattyúhoz tartozó csonkból a golyót, mert lehet, hogy már dobókockának is megfelel, ha nem rozsdamentes lett belerakva.

Ha 9 m-nél mélyebben lenne a víz, akkor a kézivel sem lehetne megindítani. (Ha jól értelmezem, megindul, de amint leáll a pumpálás, a szivattyúcsonktól kapott levegő miatt le is megy.)

2015. aug. 19. 19:17
 7/15 anonim ***** válasza:

Na, nekem is sikerült zavarosan fogalmazni. (Éjszakai műszak, utána kerti műszak...)

Inkább így javítom át az első mondatot:

Hát elég zavaros a kérdező leírása, de szerintem minden lényegi dolgot leírtak a válaszokban.

2015. aug. 19. 19:22
 8/15 anonim ***** válasza:
öhm nem azért de nekem mikor 11 méteren volt a víz a kézi pumpa felhozta a vizet igaz azóta azis jobb mióta leástuk a szivattyút
2015. aug. 19. 19:39
 9/15 anonim ***** válasza:

A lábszelep meg a vízszint között nem lehetett 11 m, elmérted.

Aki nem hiszi, utána lehet nézni a neten a magyarázatnak, de 9 m-nél valamivel nagyobb magasság az, amin a vízoszlop még elbírja a saját súlyát. (Azért nem határozható meg pontosan, mert a pillanatnyi légnyomás is befolyásolja.) 10 m-en már összeomlik a vízoszlop, oldalról levegőt szív be. (Én olvastam már a fizikai magyarázatát, de teljesen pontosan nem tudnám idézni, ezért nem teszem.)

9 m-nél mélyebbről szívni nem lehet, csak tolni (pl. búvárszivattyú), az emelésnek nincs ilyen határa, csak a szivattyú minősége szabja meg.

2015. aug. 19. 21:31
 10/15 anonim ***** válasza:

hát akkor nyugodtan gyere el és nézd meg. nekem ennyin volt a víz 40-es cső y membrános szelep utánna meg 1.5 m cső és abba fel lett töltve a víz és felpumpálva és jött azon csak a szivattyú nem csinált semmit

Aztán visszamértük akkor derült ez ki hogy ilyen mélyen van ezért ástuk le 3 méterrel az egészet azóta szépen dolgozik a szivattyú.

Énse akartam elhinni mert pár méterrel odébb volt egy ásott kutunk ami felül 3 gyűrű aztán terméskőböl van kirakva csak az elhomokosodatt és nem vállalta senki hogy kipucolja és egy annak már vége 500 liter víz megválassza.

2015. aug. 21. 06:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!