Valaki termel magának annyi élelmet, hogy boltba járkálás nélkül eléljen belőle? Mennyire van szükség 1-2 emberrel számítva?
Egyáltalán meg lehet ezt oldani, hogy a téli hónapokba is legyen?
a húsevés az kimaradhat ez esetben
Kenyérért sem szeretnél boltba járni? Lisztet vennél nagy tételben, vagy kombájnod és malmod van, hogy saját liszted legyen? Tészták kiesnek?
Mi sem sok növényi terméket veszünk, nagyjából fejenként 500 m2-en lehet megtermelni egy embernek való zöldségeket, 250 m2-en gyümölcsöket (felnőtt, termő fákat feltételezve).
Köszönöm a válaszokat, régi álmom ez, hogy függetlenítsem magam és kevésbé legyek kiszolgáltatva a rendszernek, csak ezért kérdeztem
de nem értem 500m2-n mit termelek, hogy egész évre jó, a zöldségek,gyümölcsök legjobbjai nyáron érnek
?
2-s Kenyérről lemondtam, annyira nem is kívánom, persze nem is a teljes függetlenedés kell, de mégis, hogy legyen egy biztonságérzete az embernek
21f
Hát nyilván csak azt tárolod el télre, ami tárolható, ezt nem nehéz belátni. Ahogy régebben csinálta a nép, mondjuk 20-30 évvel ezelőttig.
50 m2-en lesz neked legalább 2 mázsa krumplid, ami kitart egy évre egy főnek. 50 m2-en bab. 50-en zöldség, répa, cékla, egyéb gyökérzöldségek. Tárolható termény még a káposzta, karalábé, sütőtök, téli retek, fűszernövények, stb. Fagyasztóban vagy befőttesüvegben zöldbab, borsó. Savanyúságokat raksz el. Paradicsomlevet főzöl be.
A maradék földön termeled meg a nyári idénynövényeket, amiket csak frissen tudsz használni.
A gyümölcsöket befőttként és lekvárként tartósítod.
Mint írtam, mi is így teszünk, és nagyon ritkán veszünk bármilyen növényt enni. Mondjuk télen banánt meg paradicsomot.
Kb 1100 m2 a porta. Vannak gyümülcsfák.16 alma, 14 körte, 15 ősszi, 4 meggy, 8 szilva, 1 cseresznye, 1 birs, 1 mogyoró, kb 400 szamóca, párméter málna, 60 tőke csemegeszőlő, 1 füge. A fák lapos korona formájúak, így a közöket is beültetjük. Krumpli, bab , sárgarépa, petrezselyem, pasztinyák, zeller, lestyán, hagyma, káposztafélék, borsó, uborka, főző és sütőtök, 200paradicsom, 500paprika - fehér, kápia, fűszer, csillagtök, tojásgyümölcs, 30-40 csemege kukorica, saláta, retek. Mindenből többet ültetünk, ha kedvezőtlen évben is elég legyen 4fős családnak. Bőségben elrakjuk, tartósítjuk vagy ismeretségi körbe elajándékozzuk.
Akinek megfelel a "bolti" annak nem érdemes termelni, sok vele a munka, és némi gyakorlat is kell hozzá. Vetőmagot meg fogjuk amit tudunk és jó fajták, és így csak a munkánkba van. A teljesség igénye nélkül, ennyi.
Mennyi időt igényel naponta átlagban kb?
És olyan magról csinálod, amit nem kell újra vásárolni mindn egyes évben?
Egyik rokonom a családjával (5 fő) magának termel 2 hektáron szinte mindent,télre megtöltik a hatalmas kamrát mindennel, és a fagyasztóládákat hússal, és rengeteg disznó húst füstölnek.
Ez mind jól hangzik de hatalmas munka van vele és hatalmas kiadások, ezen a nyáron csak a vegyszer és az öntözés jóval 100E FT felett volt nekik, öntözés nélkül odaveszett volna minden...
Nem tudom mennyi időt töltünk a kertbe, soha nem számoltam a "hatékonyságot". Mégis valamit, max kellemes fáradságig csináljuk csak, de vannak olyan napok, hogy csak végig járjuk a kertet, minden rendben, akkor pihike vagy más tevékenység van. Kivétel a krumpi ásás, ott a gyerekek is szoktak segíteni összeszedéskor. Melegbe inkább korán kelünk, 9-10 óra körül bejövünk.
Amit lehet magokat magunk termeljük/szedjük. Az hogy F1 meg ilyen elnevezések saját tapasztalatom alapján becsapás többségében. Ha otthon összekereszteződik kétfajta, az is F1 lesz. Már csak egy ember kell, aki a jobb, ha úgy tetszik nemesebb egyedeket ki tudja választani, melyiket akarja tovább vinni. Valamikor ezek voltak a tájfajták. Ahogy számoltam hektáronként tizen huszon millcsiket teremne, ha benne lennénk a kosárba. Saját magunknak viszont megsporólhatjuk. Nekem nem szinpatikus, hogy aranyárba mennek a vetőmagok.
Kezd el és fog jönni magától, egy kis tanulás, egy kis odafigyelés és jó lesz. Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!