Mekkora teruleti kertbol tudok megelni?
mert szerinted mi hülyeség abból amit írtam ?? (8as)
Ez így igaz hogy ennyi ráfordításból ennyi munkával és területből simán nem lehet itt megélni.
Ráadásul nem csak a szántó meg a gyümölcsös van hanem emellé 15 tehén saját tej tejtermék bolttal Ami hivatalos mivel itt lépten nyomon feljelentik az ember már csak azért mert ha neki rosz legyen neked is az.
Meg Mangalica malac 5 koca és eladásra megy a növendék vagy élve vagy elmérve.
Mert mint a régi mondás mondja jobb börben eladni a terményt. hát nem sokkal manapság de még mindíg van rajta igaz az ember munkája nem kifizetendő mert menni kell azért a kevésért elég sokat.
PL most a hízó bika ami 600 kiló felett van 550 az ára de ezért majdnem két évig kell tartani. ha csak azt veszedeb hogy mennyit eszik meg akkor jónak mondható de ha már csak 50 forinttal számolod el óráját amennyit dolgozol vele már minusz akkor miről beszélünk és pedig ennyi pénzért nem dolgozik senki már még 500 ért is alig találsz embert. De az a helyzet hogy erre meg munka nem nagyon van helyben vagyok traktoros az egyik helyen 160 hektáron +8 hektár almás + 20hektár erdő 800 forintos órabérért és éves szinten nincs meg az 1 milla minimálbér ezért tényleg nem éri meg dolgozni de hát nincs jobb a környéken
és így egybe számítva mindent így már jó de ezért meg kell dögleni.
Mondjuk sokkal jobb mint közmunkásnak lenni 50000 ért oszt ha kifizetted a számlákat már utána meg lehet gondolkodni és nem azon hogy holnap hanem már hogy ma mit eszel. de ez a kormányunk és a munka lehetősége.
egy pár éve még rosszabb volt mikor úgy elbaszták a bikapiacot a selejtes román bikával hogy 300 ért alig lehetett eladni, azelőtt volt az igaz nem kelett kiegészítés mikor 800 meg 900 at adtak akkor ki volt fizetve a munkád is nem csak az hogy mit evett a jószág.
Nah majd ezek után mond hogy nagyképű meg eltúlzom a dolgokat igen csak tudom hogy mit kell megszenvedni ezért a nyomorúságos életért.
Ráadásul Autótechnikus és a Mezőgazdasági technikusit is elvégeztem de lószart nem ér. első szakmámba mindenhol a tapasztalattal vannak megáldva gyárba sorra meg nem megyek azt a hülye is megcsinálja hogy betegyen két csavart ezért akkor kár volt tanulni 7 évet. Aztán a második meg már a gazdálkodáshoz kell mert fiatalként nem vetel már földet meg semmit nem csinálhatol ha ez nincs meg pár éve vezették ezt a sza..t be.
ez rendben van hogy nem kell hadsereg nem azt mondtam, de sok a rizikó ezt mondtam.
Am Szabolcsi vagyok és pl az idén itt a környéken se barack se alma nincs sok fán egy darab sincs és permetezni gondozni ugyan úgy kell hogy nehogy teljesen tönkremenjen a fa mert akkor már utánna se számíthatol termésre. nekünk az 1 ha almásról nem lesz egy mázsa alma hogy saját részre amit beszoktunk tárolni nemhogy eladni állónak meg lébe. ez idén kb minusz sokszázezer.
A dió szép és jó de minimum 20 év mire annyit terem hogy nyereséges legyen.
Meg az a helyzet hogy a kicsiket nem támogatják vagy olyan feltételekkel amit nem tudnak bevállalni.
Vannak ilyen olyan támogatási programok pl AKG a 160 hektáros főnököm is benne van és már onnan olyan pénzt kap ha veszteséges a termés akkor is megvan ellenben akinek kevés van azt meg leszarják támogatásilag.
Akkor az hogy a gyümölcsös lefagyott az egy dolog a másik meg az aszály az meg a szántókat vágta gajra repcék 10-15 mázsások voltak tavaly meg 35-38. a kukorica meg felvan sülve az egész. itt idén március óta összesen nem volt 60 mm eső egy nagy nulla minden idén
Amúgy igen szeretem csinálni, mind a földet mind a jószágokat de ellehetetlenítik a normális megélhetést,
jó mi saját feldolgozással eladjuk a tejet de ezzel így még többet kell dolgozni de ha azt nézem hogy most 28-30 forintot adnak 1 liter tejért az akkora minusz hogy egyeseket nem tudok megérteni hogy miért adják oda annyiért többet érne ha malacot tartana mellé és azzal itatná meg.
földet meg igen vennénk ha volna miből, a másik meg ha véletlenül van is aki el akarja adni azt tudod már ki kell függesztetni és a nagyok szinte mindent megvesznek mert van miből ráigérnie a kicsire.
Csak hétvégén akarnál piacozni?
Nekem csak 60 termő őszibarackfám volt, a helyi piacon (40 E-s városban) apámnak heti 7 napon a piacon kellett lenni érésidőben, mikor 20 fa termését kellett árulni, plusz legnagyobb dömpingben másik településre is hordtuk.
Ha hektárokban gondolkodsz, akkor a nagybanin kell árulnod heti 7 napot. (Vagy inkább éjszakát.) Már ha nincs erre embered.
A helyi piacokon (is) kínálati piac van, szezonban rendkívüli túlkínálattal, nem fogsz eladni 3 mázsát egy nap kilózva sehol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!