Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mekkora teruleti kertbol...

Mekkora teruleti kertbol tudok megelni?

Figyelt kérdés
Jelenleg kulfoldon elek meg, de hamarosan tervezem a hazakoltozest, ahol"Foallasban" csinalnam a kerteszkedest, mert nem igazan akarok mar masnak dolgozni. Leginkabb a gyumolcsosok es csonthejjasok erdekelnek, de szeretnek engedelyt gyogynoveny begyujtesre is. Nem tudom mekkora terulet az, amit egymagam (szureten kivul) kezben tudnek tartani, ugyhogy kicsit elvezzem is az eletet, ami pl nekem a piacozast is jelentene. Napi 5-6 orat szeretnek a gyumolcsokkel foglalkozni, aztan szabad lenni a hertkoznapokban, hetvegen meg piacozni, ami nekem plusszba meg dszorakozas is lenne. Egy gyerekkori baratomeknak ha jol emlekszem 3 ha barackosul van/volt a kapuajbol eladtak az egeszet mindig, szeo nagy hazuk volt ( ok mellette az apja meg szollovel foglalkozott, de az azt mondta nem eri mar meg, anno, de a barackot nagyon dicserte, most mar gondolom 10 utan nem mondana sok infot,mert konkurenciat latna bennem :D) a helyvalasztas a masik kerdes, olyasmi kornyek erdekelne, ahol 60 km es korzeten belul van legalabb 3 20 ezer nagysagu varos. Mert igy biztos a felvasarlo ero.

2015. aug. 3. 18:22
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

mert szerinted mi hülyeség abból amit írtam ?? (8as)

Ez így igaz hogy ennyi ráfordításból ennyi munkával és területből simán nem lehet itt megélni.

Ráadásul nem csak a szántó meg a gyümölcsös van hanem emellé 15 tehén saját tej tejtermék bolttal Ami hivatalos mivel itt lépten nyomon feljelentik az ember már csak azért mert ha neki rosz legyen neked is az.

Meg Mangalica malac 5 koca és eladásra megy a növendék vagy élve vagy elmérve.

Mert mint a régi mondás mondja jobb börben eladni a terményt. hát nem sokkal manapság de még mindíg van rajta igaz az ember munkája nem kifizetendő mert menni kell azért a kevésért elég sokat.

PL most a hízó bika ami 600 kiló felett van 550 az ára de ezért majdnem két évig kell tartani. ha csak azt veszedeb hogy mennyit eszik meg akkor jónak mondható de ha már csak 50 forinttal számolod el óráját amennyit dolgozol vele már minusz akkor miről beszélünk és pedig ennyi pénzért nem dolgozik senki már még 500 ért is alig találsz embert. De az a helyzet hogy erre meg munka nem nagyon van helyben vagyok traktoros az egyik helyen 160 hektáron +8 hektár almás + 20hektár erdő 800 forintos órabérért és éves szinten nincs meg az 1 milla minimálbér ezért tényleg nem éri meg dolgozni de hát nincs jobb a környéken

és így egybe számítva mindent így már jó de ezért meg kell dögleni.

Mondjuk sokkal jobb mint közmunkásnak lenni 50000 ért oszt ha kifizetted a számlákat már utána meg lehet gondolkodni és nem azon hogy holnap hanem már hogy ma mit eszel. de ez a kormányunk és a munka lehetősége.

egy pár éve még rosszabb volt mikor úgy elbaszták a bikapiacot a selejtes román bikával hogy 300 ért alig lehetett eladni, azelőtt volt az igaz nem kelett kiegészítés mikor 800 meg 900 at adtak akkor ki volt fizetve a munkád is nem csak az hogy mit evett a jószág.

Nah majd ezek után mond hogy nagyképű meg eltúlzom a dolgokat igen csak tudom hogy mit kell megszenvedni ezért a nyomorúságos életért.

Ráadásul Autótechnikus és a Mezőgazdasági technikusit is elvégeztem de lószart nem ér. első szakmámba mindenhol a tapasztalattal vannak megáldva gyárba sorra meg nem megyek azt a hülye is megcsinálja hogy betegyen két csavart ezért akkor kár volt tanulni 7 évet. Aztán a második meg már a gazdálkodáshoz kell mert fiatalként nem vetel már földet meg semmit nem csinálhatol ha ez nincs meg pár éve vezették ezt a sza..t be.

2015. aug. 4. 07:10
 12/20 anonim ***** válasza:
16 hektár gyenge minőségű szántón gabonát, repcét termesztettem évekig, szinte csak az állami földtámogatás volt a hasznom, pedig az aratáson kívül mindent én csináltam főállás mellett. 2 éve kiadtam a földeket bérbe és nem bántam meg. Állattartással is kellene foglalkozni annak aki a földekből akar megélni, de már az is veszteséges kicsiben.
2015. aug. 4. 10:03
 13/20 A kérdező kommentje:
8as melyik megyeben laksz? Amit leirtal van benne racio, de akkor torekedni kell a felvasarlasokra, novelni a teruletet! Az azert furcsa, hogy azt irod, nincs munka feletek, aztan, hogy te traktorozol, a legvegen meg, hogy gyarba nem mesz! Erzodik egy kis keseruseg az irasodban, amit megtudok erteni. Akiknek dolgozol a 160+20+ erdo arra nem emlekszem most, ekkora birtok merettel mar meg lehet elni? Egyszer valaki irta itt, hogy nekik is hasonlo meretu a birtokuk, vagy lehet kisebb, de 100 hektar koruli volt ok azt mondtak, hogy sokat kell dolgozni, de van benne penz! X5 os bmw q7 minden van nekik, nagy haz... De ha annyira nem megy ez, akkor pl a baumgartner zsoltek is mirt kezdtek allattartasba, nekik mangalica telepuk van, ha egy masik pali, meg diost telepitett 67 ha-on 3 tavat epitetett hozza, fenn van az interneten vasibirtok.hu a fold az ertek! Erdemes es szep dolog vele foglalkozni! De tudod egy dologra feltenni az ember minden penzet az orultseg! En pl most volt egy kis penzem es busz jogsit csinalok belole, amivel mar jobb a helyzetem a munkaero piacon. A gyumolcsos meg azert lenne jo mert a magam ua tudnek lenni, max buszoznek otthon is reszmunkaidoben. Ismerek egy masik gyereket meg az egyetemrol 110 ha diosuk van. Milliardosak, karacsony new yorkban meg hasonlo. Oszinte leszek en amit tapasztaltam, akik gyumolccsel foglalkoznak, mind sokat dolgoznak, de van jo jovedelmuk is. Szerintem ha szereted a mg-ot, akkor menj el vhova dolgozni, azet hogy legyen mashonnan jovedelmed, amit be tudsz fektetni fold vasarlasokba.
2015. aug. 4. 16:36
 14/20 A kérdező kommentje:
Tegnap beszeltem a baratommal 16 ha a barackosul es atlag az apja es egy helyi alkesz dolgozik ott naponta! Szoval nem kell egy hadsereg, csak szuretben
2015. aug. 4. 16:37
 15/20 anonim ***** válasza:

ez rendben van hogy nem kell hadsereg nem azt mondtam, de sok a rizikó ezt mondtam.

Am Szabolcsi vagyok és pl az idén itt a környéken se barack se alma nincs sok fán egy darab sincs és permetezni gondozni ugyan úgy kell hogy nehogy teljesen tönkremenjen a fa mert akkor már utánna se számíthatol termésre. nekünk az 1 ha almásról nem lesz egy mázsa alma hogy saját részre amit beszoktunk tárolni nemhogy eladni állónak meg lébe. ez idén kb minusz sokszázezer.

A dió szép és jó de minimum 20 év mire annyit terem hogy nyereséges legyen.

Meg az a helyzet hogy a kicsiket nem támogatják vagy olyan feltételekkel amit nem tudnak bevállalni.

Vannak ilyen olyan támogatási programok pl AKG a 160 hektáros főnököm is benne van és már onnan olyan pénzt kap ha veszteséges a termés akkor is megvan ellenben akinek kevés van azt meg leszarják támogatásilag.

Akkor az hogy a gyümölcsös lefagyott az egy dolog a másik meg az aszály az meg a szántókat vágta gajra repcék 10-15 mázsások voltak tavaly meg 35-38. a kukorica meg felvan sülve az egész. itt idén március óta összesen nem volt 60 mm eső egy nagy nulla minden idén

2015. aug. 4. 17:29
 16/20 anonim ***** válasza:
ismerősöm nektarint termel meg sárgabarackot, nektarin most nagyon jól hozta a termést,azért sárgabarack is lett , mind a 6HA automata öntözőrendszerrel van ellátva tehát I.oszt terméseket produkál, van 5-6 embere akik metszenek és szüretelnek, egész napos munka van vele főleg hogy a barackot gyorsan le kell szedni mert gyorsabban rohadhat, ha nem kapna támogatást akkor lehet hogy nem érné meg viszont.. , 20 milliót biztosan beleölt idáig...
2015. aug. 4. 17:37
 17/20 A kérdező kommentje:
8as ha te mezogazdasagit vegeztel lehet hallotal mar a magyar nemesitesu milotai10rol vagy szentivanyirol. Ezeket alt.ban 2 evesen lehet megvenni a faiskolakban es 6. Evben mar termore fordulnak! Ez a 20 olyan, mint a royal flush mindenki ismer vkit, aki latott mar.amugy te nem hiszel az agrariumban? Nem szereted ezt a szakmat? Valahogy ezt erzem az irasodbol. Ha lenne folos penzed vennel belolle foldket?
2015. aug. 4. 20:15
 18/20 anonim ***** válasza:

Amúgy igen szeretem csinálni, mind a földet mind a jószágokat de ellehetetlenítik a normális megélhetést,

jó mi saját feldolgozással eladjuk a tejet de ezzel így még többet kell dolgozni de ha azt nézem hogy most 28-30 forintot adnak 1 liter tejért az akkora minusz hogy egyeseket nem tudok megérteni hogy miért adják oda annyiért többet érne ha malacot tartana mellé és azzal itatná meg.

földet meg igen vennénk ha volna miből, a másik meg ha véletlenül van is aki el akarja adni azt tudod már ki kell függesztetni és a nagyok szinte mindent megvesznek mert van miből ráigérnie a kicsire.

2015. aug. 5. 07:50
 19/20 A kérdező kommentje:
Ertelek, az oligarchak betesznek mindenkinek! Na most elmeselem az en esetemet. Ezt mar irtam, hogy regota kulfoldon vok, de csak lovet osszeszedni. 2013 ban volt egy kis befektetendo tokem kb 1-1,5 milla, gondoltam veszek utmenti kis par szaz nm es zartkertet rakok bele diot, es a terulet egy reszet kiadom berbe reklamtablas cegeknek, ok felepithetnek a tablakat, raknak ra amit akarnak, nekem olyan havi 10 et adnak es csa. 3 terulettel kezdtem volna. Volt osztalytarsamat megkerrestem, aki ilyen cegnel dolgozik, mondta, hogy a cegek nem szeretnek fizetni, mert inkabb az idos embereknek lefestik a kaput es kapnak 5 evnyi ingyen teruletet. Aham mondom ez az opcio kilove, gondoltam no problem, akkor felhuzok kis fabodekat, egy kis murva es kiadom zoldsegeseknek, vagy allandora vagy idenyre (eper, szeder, barack, dinnye...) na ehhez mar nem 1,5 kell hanem 5 misi ok no problem. Mikorra kb mar erdemes lett volna belekezdeni elertuk a 1f majusat, a kifugeszteses idoszakot. Azota figyelem a hirdtmeny. Magyarorszag. Hu-t hat par ember szinte mindent felvasarol a 150 nmes szollotol a 3000 nm ig penz, ahogy nezem nem akadaly. Nekem viszont mindenkeppen megerne e gyumcsos, mert van pesten lakasom, azon ritka emberek egyike vagyok, akik elore kifizetik a kozos koltseget, es joban vok a tarsashaz kezelovel. Na o pl tuiti megengedne,hogy ostermeloivel aruljam a gangban azoknal a hazaknal, amiket o kezel. Amugy tejjel es hussal soha ne foglalkoznek, ezek a legveszelyesebb reszei az agrariumnak. Mi a velemenyed a tegnapi hvg.hu-n megjelent cikk rol a Bandi lanyok storyarol a csitari majorsagnal? Ismered oket masnem hallomasbol?
2015. aug. 5. 16:27
 20/20 anonim ***** válasza:

Csak hétvégén akarnál piacozni?

Nekem csak 60 termő őszibarackfám volt, a helyi piacon (40 E-s városban) apámnak heti 7 napon a piacon kellett lenni érésidőben, mikor 20 fa termését kellett árulni, plusz legnagyobb dömpingben másik településre is hordtuk.

Ha hektárokban gondolkodsz, akkor a nagybanin kell árulnod heti 7 napot. (Vagy inkább éjszakát.) Már ha nincs erre embered.

A helyi piacokon (is) kínálati piac van, szezonban rendkívüli túlkínálattal, nem fogsz eladni 3 mázsát egy nap kilózva sehol.

2015. aug. 6. 10:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!