Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mekkora teruleti kertbol...

Mekkora teruleti kertbol tudok megelni?

Figyelt kérdés
Jelenleg kulfoldon elek meg, de hamarosan tervezem a hazakoltozest, ahol"Foallasban" csinalnam a kerteszkedest, mert nem igazan akarok mar masnak dolgozni. Leginkabb a gyumolcsosok es csonthejjasok erdekelnek, de szeretnek engedelyt gyogynoveny begyujtesre is. Nem tudom mekkora terulet az, amit egymagam (szureten kivul) kezben tudnek tartani, ugyhogy kicsit elvezzem is az eletet, ami pl nekem a piacozast is jelentene. Napi 5-6 orat szeretnek a gyumolcsokkel foglalkozni, aztan szabad lenni a hertkoznapokban, hetvegen meg piacozni, ami nekem plusszba meg dszorakozas is lenne. Egy gyerekkori baratomeknak ha jol emlekszem 3 ha barackosul van/volt a kapuajbol eladtak az egeszet mindig, szeo nagy hazuk volt ( ok mellette az apja meg szollovel foglalkozott, de az azt mondta nem eri mar meg, anno, de a barackot nagyon dicserte, most mar gondolom 10 utan nem mondana sok infot,mert konkurenciat latna bennem :D) a helyvalasztas a masik kerdes, olyasmi kornyek erdekelne, ahol 60 km es korzeten belul van legalabb 3 20 ezer nagysagu varos. Mert igy biztos a felvasarlo ero.

2015. aug. 3. 18:22
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:

Meggondoltad ezt jól? Ha egyetlen terményre bízod a jövődet, könnyen tönkre mehetsz. Barackban pl. egy kései fagy akár 100%-os tarolást végezhet.

Amúgy, ha jól számoltam, hisz én is gondolkodtam hasonlón, 8 ha lenne az a terület, ami eltart egy kisebb családot. De ebben kukoricának is, disznónak, baromfinak, zöldségesnek is kell lennie.

2015. aug. 3. 18:44
 2/20 anonim ***** válasza:

4-7 HA területből aki jól csinálja lazán meg lehet élni, persze ezt profi termelő mondta mikor beszéltem vele.

Van aki nektarin,őszi, kajszira esküszik, van aki alma és sárgabarack termesztésre... a lényeg hogy a profik nem egy valamit termelnek, akiket ismerek legalább 2-3-4 gyümölcsfajtát.

Egymagad kézben tartani még 1HA-t is nehéz , (permetezni,öntözni,metszeni, művelni stb.),ennél nagyobb területekhez emberek,gépek kellenek hogy hatékony legyen a termelés,ehhez egyébként támogatást lehet igényelni amit érdemes is kihasználni de ahhoz felsőfokú végzettséget kell szerezni (aranykalászos gazda min.).

2015. aug. 3. 18:52
 3/20 A kérdező kommentje:
Aaa termeszetesen nem egy gyumolcsre alapoznek! En valahogy ugy kalkulaltam, hogy 3 ha dio, 2 oszi a koraitol a kesoig, 1 ha sargabarack. Allattal soha nem foglalkoznek! Ez egy tunderkertet akarok, nem disznoolakat. Mellette csinalnek mast is ( szellemi szabadfoglalkozas) meg pl van mart lakasom kiadva. A kovetkezo lepes vmi kis leparlo uzem, lehet palinka vagy illoolaj. De elosszor csak a gyumolcsos kene. Nekem jo tapasztalataim vannak errol az eletformarol ( ahol dolgoztam meg gyerekkent!) dinnyevel szollovel, csersznyevel soha! Gabona felek, csak ha raktarod van, vagy kereskedo vagy! Dio val, barackkal foglalkozo ismeroseim, mind jol elnek! Eper is maceras a szedesnel, ha megnyomod, mar csak jam kategoria
2015. aug. 3. 18:54
 4/20 A kérdező kommentje:
Az arany kalaszos tanfolyam, nem felsofoku :D 7 ha ha vannak gepek, nem kell alkalmazott! Dehogy kell nekem tobb fejfajas :D akkor matekozzunk kicsit. Legyen 8 ha. A legjobb ha egybefuggo terulet, mert erre lehet felhuzni raktart, csomagolot... Barmit, amit a jovohoz. Hog erdemes, ekkora teruletre szert tenni, vannak tanyak 3 ha-os foldfekkel aranylag jo aron (ok bontani kell nehanyat) venni kettot, bejegyeztetni egy teruletre es kesz, vagy felvasarolni kisebb zartkerteket, es max szorvanyos lesz a terulet, amin gazdalkodik az ember. Vannak gyumolcsosok egyben eladoak, de sokan 30-40 millios arakat irnak ki! Szerintem ok kicsit el vannak tevedve! Ti mennyire tippeltek egy ilyen 8 ha fold megvasarlasara, es a fak beultetesere? Kerites meg hasonlok, most hagyjuk. En egy 10M szerintem eleg kene, hogy legyen.
2015. aug. 3. 19:00
 5/20 anonim ***** válasza:
Nincsenek eltévedve mert nem mindegy hogy szar homok a terület és állandóan öntözni és trágyázni kell, vagy jó minőségű a föld és sokkal jobb a víz és tápanyagellátása is.
2015. aug. 3. 19:10
 6/20 anonim ***** válasza:

Egyedül csak álom, amit elképzel! A gyümölcsökkel is sok munka van, és lehet, hogy nem lesz termésed. Elfagy, de nem is terem sokat minden évben. Diót pedig felénk egyáltalán nem lehetett eladni.

A felvásárlás akkor sem biztos, hogy nagy városon vannak a közelben. Általában nagyon alacsony a gyümölcsök felvásárló ára.

2015. aug. 3. 19:11
 7/20 anonim ***** válasza:
A dió nagyon soká terem, öntözni kell, és rengeteg kártevő támadja mostanában, piacos dió előállításába rengeteget kell befektetni...én ebben segédkeztem...biztos nem termelnék diót.
2015. aug. 3. 19:16
 8/20 anonim ***** válasza:

ez hiú ábránd ez megvalósíthatatlan. amit gondolsz érte az semmi igen csak szorozgasd be az összeget.

nemrég végeztem a mezőgazdaságit meg gyerekkorom óta benne vagyok.

Nah a mezőgazdaságin azt mondják hogy 40 hektár szántó eltart egy családot emellé nem kell más igaz gyümölcsös vagy zöldésgfélékkel elég kevesebb de sok a kockázat. ez kb igaz is

Nah nekünk van 10 hektár szántó 2ha almás és emellé kell a kiegészítés.

hát a dió az 20 év mire elkezd megtérülni és sok a munka vele addig.

Jah itt 1ha szántó 2-2.5 millió és még nem fullos talaj az almás meg több

nah és a sok rizikó hogy te csak ebből élj ehez tényleg kell a nagy terület. Itt már nincs élet aki teheti jobban jár ha megy máshova munkát keresni.

2015. aug. 3. 19:49
 9/20 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán biztos, hogy gyümölccsel akarsz foglalkozni? Maholnap olcsóbb nagyban behozni Spanyolországból, mint megtermelni.
2015. aug. 3. 19:54
 10/20 A kérdező kommentje:
#8 as akkor miert nem adtok el mindent, ha (2,5 m/ ha x 10) + x+2,5m/ ha (almas)= akkor nagyon vagyonosok vagytok, miert nem csinaljatok ezt, vesztek bellole lakasokat pesten es kiadjatok? #9 a dios/barackos egy jo resze lenne a portofiomnak, de 30 millaim nincsennek ilyenre! Max 5-10 epp azert mert kockazatos, de az ilyen nagy oligarchak, mint a 8as annyira okosak, meg iluen draga minden ugy, hogy nem lehet bellole megelni nah :D! Kicsit ambvivalens!
2015. aug. 3. 20:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!