Metélőpetrezselyem áttelel a kertben, vagy megfagy? És tényleg csak 2 éves növény?
Nem cserépben van, hanem kintre vetettem a veteményesbe.
Még elég picike, max 5 centis, így még nem is tudom felhasználni.
Keresgéltem neten, és az egyik oldalon azt írják, kifagy, a másikon meg hogy simán áttelel, de csak 2 évig él.
Van valakinek tapasztalata?
Szerintem az áttelelés úgy működik, ha őszi vetés akkor áttelel és a következő évben lesz belőle.
Most még van vagy két hónapja a tiédnek, nőhet valamennyit, szerintem szedd fel akkorán amekkora lesz. Én arra tippelnék, hogy nem lett elég korán elültetve azért csak 5 cm -es. Minél korábban érdemes elültetni, (én február végén, március elején szoktam) mert minél több ideje van annál nagyobbra nő, illetve tavasszal amíg nincsenek még nagy melegek jobban összeszedi magát. Hiába írják neten sok helyen, hogy nyáron is lehet ültetni, az elég nyögve nyelős.
Az tény, hogy későn ültettem, de én is úgy vagyok vele, hogy van még ideje. És most volt sok eső is, meg sok napsütés.
De azt nem értem, miért szedném fel.
Ennek az a lényege, hogy kicsi a gyökere, és a leveleit hasznosítjuk. Tehát eleve a szárat is úvatosan, ollóval kell levágni, mert a kis gyenge gyökér sérülékeny. Szerintem ez nem arra való, hogy átültetgessem.
Igazad van én a sima petrezselyemre gondoltam, nálunk olyan van, annak a levelét és a gyökerét is lehet hasznosítani, külön metélőpetrezselymet nem ültetünk.
Utána olvasgattam, vagy tavasszal lehet vetni, vagy pont ilyenkor és akkor áttelel - ahogy a sima petrezselyemre gondolva írtam, úgy látszik hasonló, mégiscsak rokonok - és tavasszal korábban lehet szedni.
Valóban két éves növény.
Bár a metélőpetrezselyemnek egy kicsit más az íze, és a betegségek iránt is mintha fogékonyabb lenne, de én is vetek egy fél sort minden évben, a petrezselyem mellé.
Az utóbbi 2-3 évben lévő enyhe teleken mind a petrezselyemről, mind a metélőpetrezselyemről tudtam zöldet szedni egész télen. Még a hó alól is, ha véletlenül havazott. Kitavaszodva megtáltosodik, és amikor még az azévi vetés ki sem kelt, már akkor nagy bokra van. Ekkor el is kell használni, mert a nappalok hosszának a növekedésével magszárba szökkenni és virágzani igyekszik. Valóban 2 éves növény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!