Kezdőoldal » Otthon » Kert » Fügebokorból, fát?

Fügebokorból, fát?

Figyelt kérdés
olvastam róla h a füge bokrot fává lehet alakítani ha csak 1 egyenes szálat hagyunk és karózzuk , egy bizonyos magasságnál visszametsszük h elágazzon és kialakuljon a fa forma. tövénél az új hajtásait pedig levágjuk , h csak az az egy szál legyen .. ami nem tiszta az az , h én úgy tudom h egy "vesszőn " csak egyszer van termés . mert ugye első évben még nem terem , második évben igen következő évben pedig kiszárad . akkor hogy van az h van akinek pl 10 éves fügefája van ? az miért nem szárad ki ?
2015. aug. 1. 20:17
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Dehogy szárad ki, láttam már 10-20 éves fákat is, max. annak él 1 évig aki nem takarja vagy nincs védett helyen és kifagy neki!
2015. aug. 1. 20:23
 2/7 A kérdező kommentje:
én azt hittem úgy van mint a szedernél vagy a málnánál , hogy 2 év után meghalnak azok a szárak . sőt még olvastam is erről , h a fügénél is ez van . akkor ezek szerint félreinformáltak
2015. aug. 1. 21:46
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Fügét csak déli-nyugati kitettségű domboldalon érdemes nevelni. Lehet ugyan fává alakítani, de nem 100% a siker, mert a csúcsrügyek ill. a magasabban fekvő részek is hajlamosak elfagyásra, különösen sík vidéken. Alapvetően bokor természetű és nem is igazán érdemes fává nevelni, hiszen az érett gyümölcs magasról nehezebben szedhető, viszont, ha lehull, akkor élvezhetetlenné szétmállik. A csúcsrügyek károsodásakor a föld alatti és földfelszíni részekből újra hajt. Nálunk Budán van a kertben 2 hatalmas fügebokor. Mindkettő rendszeres terem, de a termés mennyisége erősen ingadozó. Soha nem tapasztaltam kifejezett téli elfagyást, bár egyes ágak időnként elpusztulnak, aminek okát nem lehet egyértelműen azonosítani. Az egyikről szedett hajtást a gárdonyi kertünkben ültettem el (lényegében sík terep). Nehezen, több év alatt "szokott hozzá" a helyhez, rendszeresen évente elfagytak/elfagynak a függőleges hajtásai. Nem minden évben terem. 2014/2015 tele nem volt igazán hideg, mégis 1 kivételével a többi függőleges hajtása elfagyott (2 méteres részek). Alulról kihajtott, de inkább csak bokrosodik, nemigen van termése. A budai fügebokrok viszont hatalmas terméseket érlelnek, ráadásul elég jelentős mennyiségben, semmiféle elfagyás nem volt a télen.
2015. aug. 1. 21:50
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Voltam egy déli országban fügeültetvényen és ott hatalmas fákká nevelik őket mivel alig van fagy így ez egyszerű, itt elfagyhat ez a legfőbb probléma,főleg -10 alatt károsodik, illetve betegség miatt száradhat el pár része, de itt is van akinek szerencséje van , esetleg takarja és nagyon szép neki már vagy 15 éve.
2015. aug. 2. 07:05
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Leírtak már mindent. Én annyit tennék hozzá, hogy mindig az ezévi hajtásokon a levélhónaljba hozza a termést, ami az előzőévin fejlődik. Így talán érthetőbb, hogy nem úgy van mint a málnánál. A kialakítását jól írtad le.
2015. aug. 2. 15:59
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Vannak fajták, amik szeretnek fává nőni, meg vannak olyanok, amiket csak erős és állandó metszéssel lehet fának tartani, mert a főág ugyan fa lesz (ha el nem fagy), de akkor is nagyon erősen sarjadzik tőről.

Bár ez a lényeget nem befolyásolja: ha nem fagy el, és egy kivételével mindent lemetszel földszinten, akkor fád lesz.

A földből kijövő hajtáson a legtöbb fajtánál az első évben nem szokott termés lenni, csak a második évtől.

A fekvés teljesen mindegy, ha bármilyen okból védett helyen van a füge. Nekem pl. ház északi oldalán van, sík vidéken, és már vagy 5 éve nem fagyott vissza.

A déli fekvés bizonyos teleken fokozza az elfagyást, pl. ha egy meleg február elejét egy nagyon hideg február vége követ, akkor a túlzottan beindult déli fekvésű fügék nagyon könnyen földig fagynak.

A jó fagylefolyáson kívül jó dolog egy a lejtőn felülről védő épület, vagy sík területen házfal közelsége, vagy főleg több oldalról védő épület (mint nálam), amik az áramló hideget felfogják, és házból elszökő meleg meg tudja védeni a fügét.

2015. aug. 6. 07:04
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Ja, és télen a fügén -15 körül fagynak el a bimbók (amiből az első termés szokott lenni), -16 körül az egyéves vesszők, -17 körül földig minden. De ettől néhány fajta eltérhet, főleg a fagyérzékenység irányába.

Tél végén a már beindult keringésű növény akár már -10-en is komoly fagykárt szenvedhet (erre említettem a déli fekvést).

2015. aug. 6. 07:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!