Meg tudom menteni a diófámat?
A segítségeteket szeretném kérni.
3 évvel ezelőtt ültettem agy Milotai diófa husángot, szabad gyökerest, kb. 1,5 méter magas volt.A kis fa az első évben már hajtásokat hozott, de a kutyáim megrágták a kérgét, amelyet mésszel kezeltem, majd egy alumínium esőcsatornát húztam rá a törzs védelme érdekében. A következő évben úgy tűnt, hogy elfagyott, semmi hajtás és rügy nem volt rajta. Gondoltam, majd kiszedem, de egy évet adtam neki..hátha. A következő évben hozott két hajtást.Az alsó 2,5cm.revan a földtől, a másik kb.50 centivel volt a föld felett. Az alsót meghagytam, majd az eredet husángot vissza vágtam 10cm.re. Ebből nő az alsó ág, amely már legalább 2,5 méteres. Érdeklődni szeretnék, hogy érdemes e zt a kis fát meghagyni? Gondoltam arra is, hogy kb.50cm magasságig a fa törzséig feltöltöm földdel, de előtte megvágom az ágat és gyökereztető hormonnal kezelem, hátha magában is legyökeresedik, megerősödik és magában is önálló fává alakul, amelyet nem csavar ki egy nagyobb szél. Sajnálnám a fát, mert egy barátomtól kaptam ajándékba, jó lenne megmenteni...
Á, szóval innen indult a dolog. Azóta meg aki nem ért hozzá, csak tanácsokat osztogat itt, az rákeresve a guglival, ezt találja. :(
Nyilván az öreg eltévesztette (tavasszal már nem emlékezett, mikor is érik a dió), megesik néha fiatalabbakkal is a rövidzárlat. Az egyik kommentben is kijavította valaki.
Itt
meg azt írja szeptember végén, hogy csakis akkor szabad diót metszeni. Bár még az is túl korai időpont a késői fajtáknak, mert október közepéig tart az érési szezon, csak nyilván kinézve az ablakon a cikk írásakor, azt látta, hogy az ő korai diója már beért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!