Meg tudom menteni a diófámat?
A segítségeteket szeretném kérni.
3 évvel ezelőtt ültettem agy Milotai diófa husángot, szabad gyökerest, kb. 1,5 méter magas volt.A kis fa az első évben már hajtásokat hozott, de a kutyáim megrágták a kérgét, amelyet mésszel kezeltem, majd egy alumínium esőcsatornát húztam rá a törzs védelme érdekében. A következő évben úgy tűnt, hogy elfagyott, semmi hajtás és rügy nem volt rajta. Gondoltam, majd kiszedem, de egy évet adtam neki..hátha. A következő évben hozott két hajtást.Az alsó 2,5cm.revan a földtől, a másik kb.50 centivel volt a föld felett. Az alsót meghagytam, majd az eredet husángot vissza vágtam 10cm.re. Ebből nő az alsó ág, amely már legalább 2,5 méteres. Érdeklődni szeretnék, hogy érdemes e zt a kis fát meghagyni? Gondoltam arra is, hogy kb.50cm magasságig a fa törzséig feltöltöm földdel, de előtte megvágom az ágat és gyökereztető hormonnal kezelem, hátha magában is legyökeresedik, megerősödik és magában is önálló fává alakul, amelyet nem csavar ki egy nagyobb szél. Sajnálnám a fát, mert egy barátomtól kaptam ajándékba, jó lenne megmenteni...
megtartja, mert a fa idővel kinövi a balesetet..
csinálj jó nagy tányért és öntözd vagy esővazzel, vagy kútvízzel minden nap egy tíz literes kanna. hetente egyszer NPK tápoldatos vizet is adhatsz, kéthetente egyszer pedig wuxalos vizet...
a sebet kend be, mert elfertőződhet. most is öntözd, de igazából jövőre kezd erősen nőni...a kertészet nagy türélmet kíván...
szóval megmenthető... ne tölts fel földdel, mardjon az eredeti magasság... ez nem pradicsom, hogy oldalt is hoz gyökeret.
Ennyi műtrágya szerintem erős túlzás, főleg, hogy amúgy is nagyon erősen nő, ha jól értem a leírást. Ennél a túl erős növekedés lehet a gond, mert lehet, hogy nem fog időben leállni, és egy kemény tél elviszi a félig beért hajtást, aztán megint földszintről kell indulnia.
Most akkor 2,5 méter és egy szál? Akkor verj mellé egy hosszú karót vagy egyéb dolgot, és kösd hozzá, nehogy tőben kitörje egy szél. Aztán tavasszal vágd vissza mondjuk másfél méter magasan, mert mindenképpen csak a felső 50-80 cm hoz erős hajtást, és a vékony törzs nem fogja megtartani, lefittyed a teteje, mint a hóvirág feje.
Ha ügyesen csinálod, nagyon szép és egészséges fa lesz.
(Gondolom, abban biztos vagy, hogy a nemes hajtott ki, nem az alany.)
Nemcsak a hajtást növeszted, hanem a gyökérzetet is, ami a következő évek fejlődésére is jó hatással van. Ha az ágat visszavágod, akkor a gyökér fejlődése is visszaesik. Az augusztusi visszavágással nem sokat érsz el, a fejlődés leállításán kívül.
Én október elején vágnám, vagy valahogy így. Mindenképpen ősszel, mert ilyenkor nem folyik a nedve, mint tavasszal.
Az nagy baromság, hogy augusztusban diót metszeni, nyilván olyan írta, aki még csak képen látott diófát. Fiatal csemeténél ugyan csak a fejlődést veted vissza, de a termő példányoknál (ami oltványnál 4-5 évesnél idősebbet jelent) már a zöld termés egy részétől is megszabadulsz. Ezeket szüret után érdemes metszeni.
Hidd el, karácsony előtt nem fog folyni a leve. Én november végén is fűrészeltem már vastagabb ágakat, mikor úgy alakult, és akkor sem volt semmi gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!