Kezdőoldal » Otthon » Kert » Elvadult szőlőt helyre hozni?

Elvadult szőlőt helyre hozni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tegnap sétáltunk az erdő mellett a hegyekben, és mint mindig, megint furcsa dologra akadtam. Körülbelül 3 méter magas egybefüggő, járhatatlan cserjés rész. Főleg vadrózsa és fiatal fák alkotják. Körülbelül 40x50-es kockában.

Természetesen négykézláb bemásztam, és furcsa dolgokat fedeztem fel, elsősorban látszanak a szőlős karók és fém huzalok, amelyek jó állapotban állnak is, de a szőlő nagy része elpusztult.

A megmaradt szőlők viszont erőteljes növekedéssel felfutottak a fiatal fákra, és onnan csüngenek le a beérésre váró fürtök, körülbelül 10 métert tudtam haladni, ennek megtétele is majdnem ugyanennyi percembe telt, a vadrózsa nagyon sok helyen megszúrt.

Arra gondoltam, hogy ezt a titkos helyet megmentem, a közepét járhatóvá teszem úgy, hogy egy titkos alagúton lehetne bemenni a bozóton át, ott pedig a fiatal fák kérgét leháncsolom, hogy azok kiszáradjanak, így a következő évben már csak a szőlőé lenne.

Vagy ez egy olyan növénytársulat, ahol a gazdatest fa elpusztításával kárt tennék a szőlőben is?

Érdemes kisérletezni egy ilyen területtel? Én nagyon izgalmasnak találom. Nyilván valakié, de nagyon csúnyán elhagyhatta. 2000 környékén a műholdképekből ítélve már gondozatlan volt. A besorolása talán már erdő.

2015. júl. 5. 16:31
 1/1 anonim ***** válasza:
Minden öreg, elhanyagolt szőlőt rendbe lehet hozni. Itt nem lehet a módszert korrektül leírni. Javaslom, hogy szerezd meg, vagy töltsed le Prohászka Ferenc: SZÖLÖ ÉS A BOR c. könyvét. Ebbe érthetően minden ismeret, tudnivaló le van írva.
2015. aug. 3. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!