Szőlőt dugványozott már valaki egyrügyes dugványról?
Idén csináltam egy versenyt. Tavasszal 4-5 rügyes vesszőket homokos földbe duggattam a kertbe is és konténerbe is perlit/föld keverékbe.
A kerti dugványok élnek, de szinte csak vegetálnak, a perlites konténeresek meg 60-70 centis hajtást hoztak, rendesen beszőtte a perlites földet a gyökérzet és nagyon jók lettek. Egy kölcsön kép dugványozás utánról: [link]
Én ezt a megoldást javasolnám minden jószándékkal. 300 Ft egy zacskó perlit, abból kijön vagy 6 dugvány. Annyit megér.
Fórumon mutatott valaki olyan dugványokat, amiket ő csinált egyrügyes darabokból.
Mindenképpen tavasszal kell csinálni, üvegházban vagy ilyesmiben homokba, átlátszó valamivel fedve. Szóval elég macerás, mert ha túlöntözöd, kirothad, ha meg kiszárad, akkor az a baj.
Ennek a módszernek normál körülmények között nincs létjogosultsága, csak ha nagyon korlátozott a szaporítóanyag mennyisége, és sok darabra van szükségünk, és komoly dugványozási rutinnal rendelkezünk.
Szerintem a kb. 40 cm-es szálvessző a legjobb, lehetőleg végleges helyre dugványozva.
Harmadik: szerintem a perlites azért lett annyival jobb, mert azokat naponta öntözted, a szabadföldit meg nem.
Kimondott homoktalajod van? Mert ha nem, akkor nem érdemes vele kínlódni.
Ha még nincs nálad jelen a filoxéra, majd jelen lesz. Úgy szokott az lenni, hogy pont, amikor már szépen beállnának a tőkék, akkor...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!