Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szőlőt dugványozott már...

Józan Paraszt kérdése:

Szőlőt dugványozott már valaki egyrügyes dugványról?

Figyelt kérdés
Mikor kell dugványozni,ősszel lombhullás után,vagy jobb tavasszal?És a pontos menetére lennék kíváncsi.

2014. nov. 1. 09:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Én nem az nagyon rövid lenne nem? 3-4 rügyeset teszek el-
2014. nov. 1. 10:05
 2/14 anonim ***** válasza:
Ha lehet akkor én 5 rügyet teszek a földbe .Akkor ez már kb 50 cm mélyre kerül,és ez nagyon fontos a föld nevessége szempontjából .Egy gyökeres oltvány mindig könnyebben szív nedvességet,a szárazabb talajrétegből is .Az ültetni való vesszőket mindig tavasszal szedik metszésnél,hisz erre csak a beérett vesszők alkalmasak .Ezért ezek ültetése is csak tavasszal lehetséges .A közepes vastagságuak a legjobbak ültetésre .
2014. nov. 1. 13:59
 3/14 anonim ***** válasza:

Idén csináltam egy versenyt. Tavasszal 4-5 rügyes vesszőket homokos földbe duggattam a kertbe is és konténerbe is perlit/föld keverékbe.

A kerti dugványok élnek, de szinte csak vegetálnak, a perlites konténeresek meg 60-70 centis hajtást hoztak, rendesen beszőtte a perlites földet a gyökérzet és nagyon jók lettek. Egy kölcsön kép dugványozás utánról: [link]

Én ezt a megoldást javasolnám minden jószándékkal. 300 Ft egy zacskó perlit, abból kijön vagy 6 dugvány. Annyit megér.

2014. nov. 1. 15:39
 4/14 anonim ***** válasza:

Fórumon mutatott valaki olyan dugványokat, amiket ő csinált egyrügyes darabokból.

Mindenképpen tavasszal kell csinálni, üvegházban vagy ilyesmiben homokba, átlátszó valamivel fedve. Szóval elég macerás, mert ha túlöntözöd, kirothad, ha meg kiszárad, akkor az a baj.

Ennek a módszernek normál körülmények között nincs létjogosultsága, csak ha nagyon korlátozott a szaporítóanyag mennyisége, és sok darabra van szükségünk, és komoly dugványozási rutinnal rendelkezünk.

Szerintem a kb. 40 cm-es szálvessző a legjobb, lehetőleg végleges helyre dugványozva.

Harmadik: szerintem a perlites azért lett annyival jobb, mert azokat naponta öntözted, a szabadföldit meg nem.

2014. nov. 2. 17:42
 5/14 anonim ***** válasza:
Nem, volt, hogy 1 hónapig nem kaptak a perlitesek vizet, fedett eresz alatt, félárnyékban voltak, ellenben a szabadföldiekkel, amelyekre azért eső is volt bőven.
2014. nov. 2. 18:35
 6/14 A kérdező kommentje:
azért kell egyrügyes mert sokat akarok kevésből.Egy könyvbe van egyrügyes dugvány,de nem írja a menetét,azért kérdeztem.
2014. nov. 3. 09:42
 7/14 anonim ***** válasza:
Mennyit csinálnál és miet?
2014. nov. 4. 16:36
 8/14 A kérdező kommentje:
van 6 tő cabernet savignonom,abból szeretnék vagy 40 tövet csinálni egyrügyessel.
2014. nov. 5. 09:53
 9/14 anonim ***** válasza:

Kimondott homoktalajod van? Mert ha nem, akkor nem érdemes vele kínlódni.

Ha még nincs nálad jelen a filoxéra, majd jelen lesz. Úgy szokott az lenni, hogy pont, amikor már szépen beállnának a tőkék, akkor...

2014. nov. 5. 17:54
 10/14 A kérdező kommentje:
meg kell próbálnom,lesznek másfajta szőlők is tartalékba,de ez a kedvencem.
2014. nov. 6. 08:49
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!