Valaki tud műtrágyázással kapcsolatban ötletet adni?
Figyelt kérdés
Van egy kertem amiben nem igazán terem meg semmi vagy ha igen akkor is olyan visszamaradotnak tűnik. Idén tavasszal elszórtam egy kis részébe némi pétisót és szép angy hagymák meg paradicsomok nőttek. Jövőre egy füves részt is be akarok szántani kertnek és tanácsokra lenne szükségem hogy milyen műtrágyákat szórjak el benne mennyit és mikor.2015. jún. 30. 21:12
11/12 schocko válasza:
...akkor pontosítok: a 46%-os az az urea (karbamid), ami tisztán ammónium-nitrogén, az ammónimumnitrát (többnyire 34%-os)az felerészben ammónium-nitrogén és felerészben nitrát-nitrogén...nitrogénből azért is kell legtöbb, mert az van legkevesebb a talajban (kivéve ha többéves pillangósok után teszünk valamit)...kötöttebb talajon általában elég sok kálium van a talajban, s foszforból is sok fel tud halmozódni...a tavaszi kiszórásuk csak homokos talajon lehet indokolt...az istállótrágya jó megoldás, sok benne a kálium és a foszfor is a fajtája függvényében (baromfitrágya foszforgazdag, szarvasmarhatrágya foszforszegény)...nitrogén is van benne, ami gyorsan tud hatni, ha megfelelő a hőmérséklet, ha viszont hideg a talaj és nagyon szálas a trágya, akkor még plusz nitrogéntágyázás is ajánlott a lebontáshoz...normál talajon, tenyészidőben elég néhányszori ammónium-nitrát fejtrágyázás...lehetőleg eső előtt, vagy belocsolni utána...valamelyest lehet a levéltrágyákkal is próbálkozni, de általában túl vannak árazva, inkább akkor már egy kis ureát (karbamidot) feloldani a vízben és azzal permetezni...persze ez főleg nagyobb területen érvényes, házikertben nem olyan húzós bekevert levéltrágyát használni...
12/12 anonim válasza:
Ősszel 10-12 dkg/m2 NPK, 15-15-15 komplex és beforgatni / 1 evőkanálnyi kb 2 deka/. Tavasszal a növények sorát fejtrágyázni, N.Ca.Mg /pétisó/. Csak keveset, inkább két hét múlva ha kell, megismételni. Ha lehetőség van rá, rögtön locsolni. Levéltrágyát is használhatsz, ha úgy látod jónak, csak aránytalanul drágák. Azt hogy növény fajtánként külön külön kielégíteni az nagyon maceráns, ez így nekem bevált. A korán lekerült növények helyére zőldtrágyának valót ültetni, és beforgatni. Facélia,mustár, vagy saláta ha van saját magod. Egy régi könyvből olvastam, akkor a házi kertekből származott a zöldségfélék 25%-a, mos pedig behozatalra szorulunk, ez több mint érdekes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!