Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi baja lehet a fikuszomnak?

Mi baja lehet a fikuszomnak?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy nem teljesen a kert témába tartozik, de nem tudom hova bekategorizálni. Na mindegy. Szóval, van egy illetve 2 fikuszom. Mind a kettő március vége-április eleje óta van nálam. Az egyik a hálóban volt, ami észak-nyugati fekvésű, szórt fénnyel. Azt nem szerette, lehullatta a leveleinek egy részét. (Habár nem biztos, hogy ezért). Mindegy, kivittem a nappaliba a másik fikuszhoz. Ő nagyon jól elvolt a nappaliban, de pár hete (2-3) megjelentek furcsa barna foltok a levelén és le is hullott pár levele. (Képet mellékelek). Gondoltam rá, hogy napégés, de a másik fikusz (amit a szobából vittem ki) pont mellette van és neki nincsen semmi baja. A nappali keleti fekvésű, a keleti falat gyakorlatilag elfoglalja egy ablak, így mindig világos van és meleg. A függönyt be szoktam húzni "rájuk", hogy ne tűzze őket a nap, próbálok szórt fényt csinálni nekik. Nem értem mi lehet a baja. Szoktam vízzel lefújni a kis leveleiket (a képen pont látszani fog), csak akkor öntözöm, ha érzem, hogy kiszárad a földje. (Azt mondták úgy kell). Kezdő "kertész" vagyok, nem tudom mit csinálhatok rosszul. Vagy lehet, hogy csak időszakos és majd elmúlik? Új leveleket hoz, mind a kettő. Kép: [link]

Köszönöm előre is a segítséget. Nem szeretném, hogy kipusztuljon. Imádom a növényeket és nagyon sajnálnám.

2015. jún. 19. 11:55
 1/4 anonim ***** válasza:
olvasgass itt: [link]
2015. jún. 19. 13:31
 2/4 A kérdező kommentje:
Szia. Ezt olvasgattam, de gondoltam több koponya, több tudás. :)
2015. jún. 20. 12:41
 3/4 anonim ***** válasza:

Valami betegség, esetleg gomba, de valószínűbb szerintem a baktérium. (Ami ellen nem adnak neked hatóanyagot.)

Szüntesd be a levelek permetezését, mert az a gomba és baktérium terjedésének is kedvez, és ha csak pár beteg levele van, azokat szedd le.

A függönyt meg ne húzd el, nem fognak megégni a levelek. Napégés üveg mögött csak déli fekvésben, ablakpárkányon képzelhető el, keleti szobában nem. Minél több fény éri a növényt, annál jobb neki, a betegség szempontjából meg amúgy is.

2015. jún. 21. 08:27
 4/4 anonim válasza:
A fikusz szereti a sok fényt télen déli fekvésű ablak elé érdemes tenni függöny behúzva, hogy ne égjen meg a levele . Nyáron kint fa alatt nagyon jól érzi magát tíz foknál hidegebb ne legyen kint, mert megfázik. A földje teljesen ne száradjon ki attól barnul és hullik a levele és bent ne legyen közel a radiátorhoz.Komposzt földbe ültetem így 1 év alatt kB 60cm nő. Virág földben nekem csak vegetált semmit sem nőtt.
okt. 3. 20:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!