A kép alapján mire tippeltek, mi történt a paradicsommal?
Az ablakpárkányon tartom, pár hete vettem. Egy darabig nem csinált semmit, aztán kezdtek pirosodni a paradicsomok. Hármat már le is szüreteltem, viszont az utóbbi pár napban rohamosan döglik meg az egész növény... a levelek elszáradnak, aztán tőből leválnak, egy pár apró, zöld paradicsom is leesett.
Pénteken tápoldatoztam (Sandis márkájú, általános) először, arra gondolva, hogy segítsem a nagy érlelésben. Nem tudom, lehet-e ez az ok, annak ellenére, hogy a javasolt arányban hígítottam vízzel.
Azt hiszem, ennek a növénynek már mindegy, kétlem, hogy új leveleket fog hozni...viszont kezdőként hátha okosabb leszek egy esetleges következő alkalommal.
Pár naponta öntözöm, a föld tetejét szoktam kicsit megnyomkodni, és mindig nedves. Szerintem ha én szárítottam volna ki, akkor nem bírta volna pár hétig minden gond nélkül.
Kiszáradástól nem így néznek ki a levelek. A túlöntözés még inkább lehetne ok, ha nem írnád, hogy csak pár naponta öntözöd. Bár ablakon belül talán még ez is nagyon sok volt. A paradics nagyon jól tűri a szárazságot, az állandó sáros környezet gyökérpusztulást okozhat.
Vagy lehet esetleg még mondjuk fitoftóra, ha már fertőzötten vetted.
De ha a tápozás után kezdődtek a bajok, akkor ez a legvalószínűbb probléma. Mégiscsak eltoltad az adagolást.
Nem írtál egy lényeges dolgot, mégpedig hogy melyik párkányon tartod, a külsőn, vagy a belsőn. Ha a belsőn, akkor kizárhatjuk a kiszáradást (3 naponta elég locsolni, a túlöntözést, és a gombás fertőzéseket is, mert csak a talajból kerülhetett volna a növényre, akkor viszont eddig sem jutott volna el. Vagyis ebben az esetben azt gyanítom, megégetted a gyökereit a tápoldattal.
Ha a külsőn, akkor szintén kizárom a gombás fertőzést, mert valószínű városban laksz (egyébként nem a párkányon tartanád) és ott bizony nem nagyon van fitoftóra, sem alterária. Ez esetben viszont szinte biztos vagyok benne hogy megégett/kiszáradt. Egy cserépben, ha éri a nap, akkor egy kánikulában pár óra is sok lehet, főleg egy ablak előtt.
Ami a jó hír, hogy a paradicsom nagy túlélő. Én árnyékos helyre tenném. Figyeld a földjét, mindig legyen nedves, de ne tocsogjon a vízben. Műtrágyát egy időre felejtsd el. Szerintem szépen rendbe jön.
Ajánlok neked is egy kertészeti fórumot, aminek van paradicsomos rész is. [link]
Itt nem szakemberek, csak hobbikertészek beszélgetnek,de kellő rutinnal a hátuk mögött és nagyon szívesen segítenek bárkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!