Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogy komposztáljak, ha nincs...

Hogy komposztáljak, ha nincs árnyékos helyem a kertben?

Figyelt kérdés

Mindenhol azt írják, árnyékos, jól szellőző helyen legyen a komposztáló. De hogy lehet ezt megoldani? Van két diófám, az egyiknek szép elterülő lombja van, arra gondoltam. De csak délelőtt árnyékos, utána egész délután odatűz a nap. A

Ami ezeken kívül árnyékot ad, az maga a ház, de szinte mindenhol van ablak, ablak alá meg nem tenném a rothadó dolgokat. Főleg most, hogy jön a nyár, és egész nap nyitva lesznek az ablakok.

Viszont ha éri a nap, akkor kiszárad a komposztnak való, és leállnak a rothadási folyamatok. Minden nap meg nem lehet locsolni. Ti hogy csináljátok?

2015. máj. 30. 17:39
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

A juglon lebomlik egy év alatt, nyugodtan keverd a többihez a diólevelet meg ágat. Úgyis nagy területre fogod szétszórni, még az esetleg megmaradó kevés juglon is nagy területre kerül szét.

Amit fűrészelni kell, azt ne keverd hozzá, bármilyen fa, mert annak sok év kell a bomláshoz.

Amit írtál, az nagyon kicsi komposztáló lesz, nagyon apró kerthez.

Ha rendszeresen akarod öntözgetni, akkor inkább magasabb legyen, de ha nem, akkor inkább laposabb, mert a talajból akkor tud nedvességet kapni. Én soha nem öntözöm meg nem forgatom, csak 2 évente kihordom a gyümölcsösbe.

Ha nagyon magas, akkor jobban megvan az esélye, hogy saját súlyától letömörödik és oxigén hiányában rothadni kezd, ez ellen forgatni kell.

2015. máj. 31. 16:27
 12/13 anonim ***** válasza:

Ha mindenképpen bele akarod tenni a fát akkor adjál hozzá nitrogént/még több zöld hulladékot és nem lesz baj, minden bontás a C/N (szén-nitrogén) aránytól függ, tehát ha megvan az egyensúly akkor a lebontás sem lesz sokkal lassabb, nekem bevált!

A C/N arányról itt találsz bő leírást: [link]

2015. máj. 31. 16:48
 13/13 anonim ***** válasza:

Látom, itt normális hozzászólók vannak...ezért szeretném megkérdezni, hogy a komposztkasról kinek, mi a véleménye.

Én szeretnék építeni egyet, de magaságyással kombinálva.

Ekkor hogyan lehet a komposztban lévő anyagot forgatni?

2016. márc. 19. 15:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!