Kezdőoldal » Otthon » Kert » Paradicsomot kiültetés után...

Paradicsomot kiültetés után mikor és mivel szoktak permetezni? Egy szezon alatt kb. hányszor kell?

Figyelt kérdés
2015. máj. 24. 18:18
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Igen, ez így szokott lenni, hogy ha egy területen kevés van egy bizonyos növényből, akkor a betegségek nem tudnak lépésről lépésre elterjedni a vidéken.

Egy ismerősömnek Kelenföldön a kertjében nem nagyon van betegség, mert a környéken csupa fenyő meg bozót meg gyep van a kertekben, azok nem terjesztik a haszonnövények betegségeit.

De ahol minden kertben termelnek mondjuk paradicsomot, ott idő kérdése, hogy megjelenjenek a kórokozók meg kártevők, és onnantól nincs megállás, vagy permetez a gazda, vagy bolti paradicsomot eszik, tízszeres vegyszerterheléssel.

30-40 évvel ezelőtt persze még nem nagyon kellett permetezni, mert térben nem nagyon mozogtak a betegségek. De manapság már megveszi az ember májusban a spanyol paradicsomot, ami hordoz egy új betegséget, a tíz közül egy megrothad a hűtőben, kidobja a kertbe vagy a komposzthalom tetejére, onnan a betegség átmegy a saját paradicsomra, három év múlva a környéken csak permetezéssel lehet paradicsomot termelni, ha lehet egyáltalán, és nem valami karanténvírus támad.

Én bagolylepkék, egyéb rovarok, atkák ellen csak akkor permetezek, mikor megjelennek, de paradicsomvész ellen már akkor, mikor várható a betegség, úgy június elejétől, mert azt csak megelőzni lehet, gyógyítani nem. A fertőzéshez meleg idő és csapadék kell, amikor ilyen a helyzet, fogom a Mistert, vagy ami éppen adódik, és szórom, egy évben kb. 3 alkalommal. A nyár második felétől, amikor már mennyiség terem, már nem permetezek, mert akkorra már nagyjából biztossá válik, hogy nincs jelen a betegség.

2015. máj. 25. 09:19
 12/15 anonim ***** válasza:

Jó, akkor fokozom. ~26 éve van meg a kert, azóta édesapám minden évben ültet paradicsomot is, ahogy a környékbeli zártkertek tulajdonosai is. SOHA nem volt rajta semmi kártevő. Fákat se permetezi (azok nem is maradnak meg), trágyát évek óta nem használ (csak max. a biohulladékot ássa bele a földbe, korábban is csak állati trágyát ásott be, nem műt). A talaj homokos.

Többféle paradicsom terem (nem ismerem a neveiket). És mennyeiek egytől egyik. A bolti ízét el se bírom viselni pont emiatt.

2015. máj. 25. 09:25
 13/15 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Soha nem permeteztem a paradicsomot és a tavalyi év kivételével soha, semmi problémám nem volt. Tavaly, mint a piros hetes, mindent vitt a paradicsomvész.

Fajták: Korall, Manó, Lugas f1, Marhaszív, Zömök, Black Prince.

2015. máj. 25. 10:32
 14/15 anonim ***** válasza:

Én se vagyok a híve az agyon permetezésnek de ha egyszer nem marad meg a növény nélküle akkor muszáj. Nem viszem túlzásba meg közép dózissal szoktam, be kell tartani az ÉVI-t és kész már adtunk el olyan helyre ahova be kellett vizsgáltatni mielőtt kiraknák és én kapott semmiféle rossz eredményt semmi.

Idén az eperrel kezdtem 4 fajta szerrel nyomtam le mivel kijött a levélfoltosság meg a termés rothadás is.

A szöllőt hiába fújkáltam mégis elkapott valami vírust 20 tőböl 5-öt ki kellett vágni mivel nem megmenthető a vírusos fertőzés ellen.

A paradicsomom törothadásos lett meg még ráadásnak napégést is szenvedett, kapott dithane-t meg megafol-t hát majd kiderül egyenlőre úgy néz ki megmarad a nagyrésze

2015. máj. 25. 18:57
 15/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2015. máj. 26. 08:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!