Kezdőoldal » Otthon » Kert » Májusban lehet még Szilvafát...

Májusban lehet még Szilvafát toltani?

Figyelt kérdés
Ha igen akkor gondolom a leveleket le kell szedni és akkor egy rügyet a héjjal áll ferdén elvágod becsúsztatni szigszalaggal lekötözni és utána még zsineggel átkötni így jó? A
2015. máj. 16. 11:51
 1/4 anonim ***** válasza:

A leírást nem értem, de amúgy még lehet oltani.

Jobb lett volna februárban oltóágat szedni és hűtőben tárolni, de még most is lehet oltóágat szedni és azonnal oltani.

De már csak akkor, ha találsz olyan hosszabb tavalyi vesszőt, aminek az alsó szemei nem hajtottak ki. A vesszőnek ez a ki nem hajtott rügyű része alkalmas oltásra.

1. Párosítás: keresel egy ugyanolyan vastag alanyt (vagy tavalyi részt, vagy ha esetleg van, akkor idei zöld részt), mint a nemesed. A nemest és az alanyt is elvágod ferdén, a vágás 4-5x olyan hosszú legyen, mint az átmérő. Madzaggal egymás mellé kötöd, szigszalaggal körbetekered párazárásként. A nemes csak 1 vagy esetleg 2 rügyes legyen.

2. Hasítékoltás: ugyanaz, csak a nemest ék alakban hegyezed meg, az alanyt meg elvágod, a tetejét függőlegesen behasítod, a nemes ékét beletolod, kötözöd.

3. Héj alá oltás: vastagabb alanyt elvágod, a vágás alatt a héját behasítod, a vágásba beletolsz a héj alá egy darab ferdén levágott oltóágat. Kötözöd.

4. Lehet, hogy te a zöldszemzésre gondolsz. (T-szemzés.) Ennek az ideje szerintem úgy 2 hét múlva kezdődik, akkorra lesznek elég érettek a hajtások. De lehet persze, hogy már most is vannak megfelelők. Az alanyvessző héjára vágsz egy T-betűt, a héjrészeket elválasztod a fatesttől, a zöld vesszőről levágsz egy szempajzsot a rüggyel, a T-be tolod, kötözöd. Szigszalagozni nem szükséges.

A neveket írd be a Youtube keresőjébe, és nézd meg, mit hogy kell.

2015. máj. 16. 16:33
 2/4 Joe001 ***** válasza:

Az oltásról már lekésett .

Azt március , április eleje a legoptimálisabb elvégezni. Oltó szalaggal be tekerni , még véletlenül sem szigszalaggal !

A szemzést (ami a kérdésben is szerepel ) pedig augusztus közepétől szeptember végéig kell elvégezni. Két fajta szemzés van , az egyik a T- szemzés , ami már kezd kimenni a gyakorlatból . a másik a chip-szemzés , ami sokkal könnyebb , és hatékonyabb .

De mivel a szemzés után is még egy csomó művelet van , mire facsemete lesz a szemzőrügyből , én ajánlanám egy ebben jártas személy felkeresését .

2015. máj. 25. 10:06
 3/4 Joe001 ***** válasza:

Az előző hozzászóló 4. pontjához csak annyit , hogy a szemzést kötelező bekötni , persze nem szigszalaggal , hanem kötözőgumi , vagy kötöző fóliával !

Ha nem köti be , 2 órán belül kiszárad , és nem csinált semmit .

Valamint zöld ágat tilos szemzésre használni , mivel azokon a rügyek nincsenek kifejlődve ! 1 éves hajtásokat kell levágni , és azokról használni a rügyeket a szemzéshez .

Faiskolában dolgozom , évi 25-30 000 szemzést végzek , így az évek alatt már egy párat megcsináltam , tudom , mit hogy kell :)

2015. máj. 25. 10:13
 4/4 anonim ***** válasza:

Elhiszem, hogy te tudod a hivatalos változatokat, mert azt alkalmazod és akkor, amikor legnagyobb az eredési %.

Én viszont akkor oltok, amikor az egyéb munkáimtól ráérek, vagy amikor el tudok jutni a telkeimre, meg amikor éppen oltóanyaghoz jutok. Ezért gyakran az ideálistól eltérő időben kell szokatlan dolgokat alkalmaznom, és saját tapasztalatból tudom, hogy mi az, ami sikerülhet, meg mi az, amivel jobb nem próbálkozni.

A szakkönyvek oltásmódjainak nagy részét már kipróbáltam, sőt olyasmit is, amik a legtöbb könyvben legfeljebb széljegyzetként szerepelnek, vagy még úgy sem. Pl. a szőlő májusi-júniusi fásba fás oltásáról még nem olvastam sehol, pedig az egyik legbiztosabb átoltásnak találtam, meg az őszibarack tavaszi átoltásáról sem sok könyv ír, pedig azzal sincs semmi gond, és átoltásoknál már egyre többen csinálják ültetvényeken is.

Az oltásaim és szemzéseim száma már 1000 körül jár, úgyhogy nem 1-2 tucat esetből vonom le a következtetéseket.

Ezért nem is írok olyat, amivel nem lehet elérni legalább 50 %-os sikert, jól alkalmazva. (Lehetne persze emelni is a %-ot - időt veszítve. De ezeknek az a lényege, hogy vagy sikerül már most, vagy ha nem, akkor lehet pár hónap múlva próbálkozni a hivatalos verzióval, csak az már vagy kihajt idén, vagy nem.)

Itt most olyan eset áll fenn, mikor hűtött vessző híján egy plusz próbálkozási lehetőség van (ill. volt) a leírásom alapján. Ha nekem jók ezzel az eredményeim, akkor másnak is jók lehetnek.

Igen, az ideális a tavalyi vessző, de ha nincs, akkor nincs. Majdnem ugyanilyen jól sikerül a virágzás után szedett friss vessző, vagy ha még ez sincs - mondjuk, egy legyengült fából akarunk fajtamentést csinálni, ami csak 2 centit hajtott tavaly -, akkor a 2-3 éves részek.

A 4. ponthoz: én kötözőfóliát meg kötözőgumit ugyanúgy csak képen láttam, mint a legtöbb oltogató ember, jó körülmények között mégis 100 % körüli az eredményem..

Az tárgyi tévedés, szakkönyvekben is írják, hogy szemzést nem fontos légmentesen lekötni, elég akár spárgával párszor körülkötni, hogy sikerüljön. (Persze, légmentesen kötve még pár %-kal jobb lesz az eredés.)

Az megint csak tárgyi tévedés, hogy szemezni csak augusztustól lehet. Az az alvószemzés, amivel fél-egy évet veszíthet az ember. A hajtószemzést bizonyos esetben már május végétől lehet végezni.

Lehet, hogy nagyüzemileg gyorsabb a chipszemés, meg héját nem adó alanynál csak ezt lehet, de nekem ezzel mindig is gondjaim voltak, a gyengébb eredés miatt, és másoktól is hallottam már ezt, így a T-t alkalmazom, amikor módom van.

2015. máj. 25. 13:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!