Hogyan irtsak ki egy pár szilvafát?
A gázolaj hülyeség.
Ásd ki tuskóstól, vagy húzasd ki traktorral, de talán még jobb egy markoló, az több irányba tudja mozgatni a fát, és valamelyik irányba csak könnyebben megindul. Viszonylag sok gyökeret kiszed.
Nincs kizárva azért így sem, hogy valami vastagabb gyökérről beindulnak a hajtások, de azt leszórod glifozáttal, és kész.
Nem is ez a probléma, hanem a talajuntság.
Ami nevével ellentétben nem arról szól, hogy a talajban lévő tápanyagokat kiszedték a régi fák (bár ez sincs kizárva), hanem hogy a fák egy olyan hormont termelnek a gyökerükben, ami minden másik fajtárs gyökerének növekedését leállítja. Tehát ha egymás mellett van két szilvafa, akkor a gyökereik nem gabalyodnak össze, hanem ahol találkoznak, ott mindkettő növekedése leáll, és másfelé fejlődnek tovább a gyökerek.
Na mármost, a mostani fák behálózták a kertet, és ha ültetsz csemetéket, akkor a gyökerük ezzel a hormonnal fog találkozni, és nem tud semerre fejlődni, mert nem talál "tiszta" talajt. Kell legalább 4 év, hogy ezek a hormonok teljesen lebomoljanak, addig a csemeték nem fognak sehová fejlődni.
Léteznek olyan speciális alanyok, amiket direkt újratelepítésre tenyésztettek ki, azaz nem érzékenyek ezekre a hormonokra. Viszont ezek nem nagyon kaphatóak, és drágák. (Olaszországból szokták hozatni az emberek általában, és maguk oltani.)
Ha azonnal akarsz hagyományos (myrobalan) alanyon telepíteni, akkor csak annyit tehetsz, hogy keresel egy traktorost, akinek van gyökérszaggatója, és a felső fél méteren lévő gyökereket elszaggatja, hogy gyorsabban elpusztuljanak, aztán amit tudsz, összeszeded. Így valamivel gyorsabban fognak beindulni a csemetéid.
Meg persze, sok trágyát szántass be a fák kivágása után, itt a vissza nem térő alkalom.
Én barackosban szórakoztam újratelepítéssel (mikor még nem tudtam a talajuntságról), tényleg beletelt 4 évbe, hogy beinduljanak azok a csemeték, amik a régiek helyére kerültek.
Csak jelzem, közterületről neked nem szabad kivágni semmilyen fát.
Nem tudom, felétek foglalkoznak-e ilyesmivel, felénk elég rendesen büntetik. Még egy fakivágási engedélykérelem is 3000 Ft, és még nem is adják meg az engedélyt általában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!