Kezdőoldal » Otthon » Kert » Meghal az orchideám?

Meghal az orchideám?

Figyelt kérdés
Sziasztok.Valentin napra kaptam egy fehér virágú rózsaszín közepű orchideát a barátomtól.Nem volt benne cimke így nemtudom milyen fajta lehet.Annyit mondtak hogy ültessem át másik cserépbe,és én meg is tettem.De a napok elteltével elkezdett összefonyadni és leesni a virága.Átlagosan 20-25fokon van a szobába és ablakközelben.Mi lehet a baja? Meghalt a virágom vagy csak elvirágzott? Kidobjam vagy mit tegyek most? Segítsetek!Köszönöm
2010. febr. 24. 05:40
 1/6 anonim ***** válasza:
valószínüleg csak elvirágzott, most visszafog száradni az a rész, ahol a virágok voltak, és utána új hajtás jön, nekem is e folyamat alatt áll:)
2010. febr. 24. 07:05
 2/6 anonim ***** válasza:
előző vagyok, mindenképpen átlátszó cserépbe legyen! ne akard el
2010. febr. 24. 07:05
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Én is kidobtam két orchideámat, hogy már úgysem fognak kinyílni nekem soha többé, az egyikkel pedig sokat bajlódtam, átültetgettem, gondoztam, aztán másfél év után sem nyíltak újra, úgyhogy megszabadultam tőlük. Viszont két másikat megtartottam levirágzás után is, de nulla gondozás mellett a szoba egyik csendes sarkában álltak, és most elkezdett virágozni mindkettő. :) Talán az a titka, hogy nem szabad törődni velük. Mazochista virág. :) Ne dobd ki, légy türelmes.
2010. febr. 24. 09:20
 4/6 anonim ***** válasza:

Lényeg, hoyg NE vágd le virágszárat, mert akkor meghal. A tiednek semmi baja csak most a gyökérfejlesztésre koncentrálja az erőit. Fog még virágozni! Vigyázz, ki ne rohasszd a túlzott locsolással, és majd adj neki orchideatápot!

Itt a nőknek(KOLLÉGA) már évek óta minden évszakban újra virágzik. Az ablakban tartják.

De mi legyen az én minirózsámmal? Szárad elfele!

2010. febr. 24. 11:43
 5/6 anonim válasza:
Szia! Gondolom lepkeorchideát kaptál másnáven phalaenopsis. Nem volt jó ötlet virágzás közben átültetni, ez mindenképpen megviselte. A virágszárat pedig nyugodtan le lehet vágni, ha már láthatóan nem akar vele semmit kezdeni.(legalább nem fog azon igyekezni, hogy felpattintson egy alvórügyet, egynlőre inkább új gyökereket kell növesztenie) Nem tudom, mibe ültetted, a bolti orchidea földek nem a legjobbak, mert nagyon sűrűek,a legjobb, ha kiválogatod belőle a nagyobb kéreg darabokat,és abba ültetes. A poros, tőzeges rész nyugodtan kimaradhat. Nem feltétlen kell átlátszó cserépbe rakni, de abban jobban tudod figyelgetni a gyökereit. Ültetés után jól áztad be, lehetőleg eső vízbe, aztán egy-két hétig ne locsold, a száraz közeg elősegíti a gyökér növekedését. Ezek után miden héten egyszer beleállíthatod esővizbe, kb 10 perc alatt megszívja magát.Két locsolás közt véletlenül se álljon vízbe!(az nem baj, ha mondjuk köveken álla a cserép és a kövek alatt vana víz, sőt!) De mivel írtad, hogy meg van egy kicsit fonnyadva, merítheted hetente 2x is, amíg újra szép feszesek nem lesznek a levelek, de azért jó, ha teljesen kiszárad a közege.Ja, és sok fényre van szüksége, nyáron pdig mehet egy árnyas fa alá, vagy az erkélyre, de a tűző naptól védeni kell!
2010. márc. 17. 13:41
 6/6 anonim válasza:

Az orchideát tilos virágföldbe, és nem átlátszó cserpébe tenni. Neki a gyökerein keresztül fölvett fény jelenti az életet.

Dél amerikában az erdőkben ez a virág a fákra csavarodva él, semmi nincs a gyökerén, azzal kapaszkodik.

A virágföld kinyírja.

Tedd világosra, naponta messziről permetezd át (épp csak benedvesedjen) hetente, másfél hetente tedd vízbe a gyökerét, majd csöpögtesd le. És a speciális tápoldat is sokat segíthet.

2010. márc. 19. 10:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!