Kezdőoldal » Otthon » Kert » 3-4 méteres hamisciprust át...

3-4 méteres hamisciprust át lehet ültetni úgy, hogy életben maradjon?

Figyelt kérdés
Van 16 db. hamisciprus, ezek sorban vannak ültetve, de mivel már száradt ki közülük egy pár, ezért rések vannak közte, némelyik meg túl közel van egymáshoz. Egy kertész szerintetek meg tudná oldani a szétültetésüket szimmetrikusan?
2015. ápr. 30. 16:55
 1/6 anonim ***** válasza:
Elméletileg át lehetne őket ültetni, de csak akkor, ha megfelelő nagyságú földlabdával együtt sikerül kiszedni. Ha egyes helyeken túl közel vannak egymáshoz, akkor szinte lehetetlen a művelet, mert a gyökereik összefonódtak és túlságosan sérülnének. Ugyanilyen nehéz beültetni őket a hézagokba, hiszen az ott található gyökereket szaggatnátok szét. Lehet, hogy a beültetett és a mellette lévő növény is kipusztulna.
2015. máj. 1. 07:59
 2/6 A kérdező kommentje:

Laikusként én is ettől félek. Ha vállalná is valaki, lehet, hogy az átültetést nem élné túl.

Nem tudom mit tudjak kitalálni, hogy ne legyen ilyen csúnya látvány a hézag és a közelültetés.

2015. máj. 1. 11:00
 3/6 anonim ***** válasza:
Sajnos elég kockázatos, én nem kísérleteznék vele. A kereskedelemben ugyan hellyel-közzel lehet kapni ilyen méretű hamisciprusokat, azok iskolázottak, ezért nem sínylik meg az átültetést. De egy kertben nyilván nem iskolázik az ember komplett sort, így a gyökerek annyira szétterjedtek, hogy nem valószínű, hogy túlélnék az átültetést. Bár van egy-két cég Magyarországon, akik nagyméretű növények átültetésével foglalkoznak (ehhez nem elég egy kertész, spéci gépek kellenek), százezres sőt milliós nagyságrendű tarifákkal dolgoznak. Tehát nem éri meg. A fentebb említett okok is helytállóak.
2015. máj. 2. 13:22
 4/6 anonim ***** válasza:

Ekkora növényeket már legalább 100-150 l földdel kellene átültetni, ami 1,5-3 mázsa, plusz a növény súlya.

Tehát mozgatni sem lenne valami könnyű. Nemcsak odébb vinni, hanem már a helyéről kiemelni is kínos. Valami földmunkagéppel lehetne megoldani.

2015. máj. 3. 14:08
 5/6 A kérdező kommentje:
Igen, sajnos én is arra a következtetésre jutottam, hogy nem tanácsos megbolygatni.
2015. máj. 4. 09:15
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha van elég lóvé a helyzet megoldásához, akkor egy ügyes kertészeti vállalkozó egy kisebb bobcat-tel, vagy markolóval egy-két óra alatt megoldja.

Nekem egy 16 m2-es csapadékvíz záportározó gödröt sokkal olcsóbban ástak ki gépesítve, mint amennyibe kézi erővel három embernek a munkája került volna. Az időtartamról nem is beszélve...

2015. máj. 4. 14:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!