Kezdőoldal » Otthon » Kert » Egy március 2. hetében elültet...

Egy március 2. hetében elültetett petrezselyemnek mikor kell kikelnie? (türelmetlen vagyok? )

Figyelt kérdés

2015. ápr. 29. 12:36
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Már vetheted is a következő adagot! Kb.egy hónapra kel(t volna).
2015. ápr. 29. 12:53
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
A petrezselyem lassan kel ki, de nem ennyire. Igaza van az első válaszolónak. Újrázz!
2015. ápr. 29. 13:17
 3/8 A kérdező kommentje:

Akkor másik márkát vetek (egy szál sem jött ki...)

Hálás köszönet és ment a zöld

2015. ápr. 29. 13:56
 4/8 anonim ***** válasza:

Meglocsoltad néha?

Ne csak a mag gyártóját cseréld le, hanem a komplett technológiát. Gondold végig azt is, hogy te mit ronthattál el.

2015. ápr. 29. 14:08
 5/8 A kérdező kommentje:

Ezzel kezdtem.

Nem találtam változást az eddigiekhez képest. A borsó, saláta köszöni jól van. (A saláta szerintem igényesebb a locsolásra)

Technológiai hibára utal, hogy tavaly is csak a magok töredéke kelt ki (most 1 se), de sokkal mást nem tudok, mint elültetni, néha locsolni...

2015. ápr. 29. 16:34
 6/8 anonim ***** válasza:

Én paprikával és paradicsommal jártam így. Más gyártó termékével minden rendben volt (amit ugyanakkor, ugyanabba a földbe vetettem, ugyanott tartottam, ugyanúgy locsoltam)

Van ilyen.

2015. ápr. 29. 20:03
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Kötött talajban időben történt vetésnél nem nagyon érdemes locsolni, mert a talaj felső része összeáll, és a magonc gyökere megszakad, még mielőtt kikelt volna. Öntözni ilyen helyen csak nagyobb korban, vagy nagyon késői vetés esetén (mint most).

Nálam már a második maradó levél jön a sziklevelek után, és nem öntöztem még, majd 2 hét múlva talán, ha lesz időm lerakni a csepegtető szalagot.

Lehet, hogy a vetési technológiád a hibás, vagy túl mélyre, vagy túl sekélyre veted. Ha minden szem mag egyforma mélységbe kerül, az hibalehetőség.

Ezért szoktam ajánlgatni itt is a nagyapámtól tanult módszert:

Kapával V-alakú árkot húzunk, és úgy szórjuk a magot, hogy az árok oldalára és aljára is kerüljön. Valamelyik majdcsak jó lesz. Ha netán mind kikel, akkor meg nem sokba telik kapával elvékonyítani a sort.

Meg amin a fullamatőr kertészek gyakran elszörnyülködnek: mi úgy szoktunk takarni mindent, petrezselyemtől kezdve fokhagymáig, hogy végigmegyünk a sor fölött, és bakanccsal két oldalról húzunk rá földet. (A mag méretétől függő mennyiséget.)

Igazából még érdemes lenne letömöríteni is az ilyen aprómagvak fölött a földet, akár kapa fejével vagy fűhengerrel, de mi ezt nem szoktuk. Nagyon korai veteményezésnél be szokott ázni.

Magot meg megéri termelni, egy szál tavasszal leásott zöldségen teremni szokott akár egy 100 m-es sorra elegendő mag. És mivel magának az ember akkor szedi, amikor teljesen megérett, nem félzölden, hogy ne peregjen el a fele, mint a vetőmagtermelő vállalatok, ezért a kelés is biztosabb, még 6-8 éves mag is jobban kel, mint a bolti 3 éves.

2015. ápr. 29. 22:06
 8/8 anonim ***** válasza:
Utolsó jól mondja. Magot valóban megéri saját részre megtermelni, csak a vetőmagforgalmazók blabla szövege, hogy elfajzik, meg hasonló baromságok.
2015. ápr. 30. 11:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!