Lehet ezekből az almákból valami? (képekkel)
Egy bozótban találtam egy elvadult almát magról kelhetett, idared jellegű, valószínűleg 4-5 éves, eldobott csutkából nőhetett ki, 4 méteres szál volt, hasonló ezekhez, 3 szál volt mellette, azokat ki szedtem. a 4 méteres kb 2 kiló almát hozott (a bozótban!)
Az átültetés eredménye látszik a képen, már virágzik, bontja a leveleit.
Megmarad?
Tudom, magas, de nem akarom megmetszeni, a bozótban is jól elvoltak a társai, akkor itt is alkalmazkodni fog, nem?
lesz már rajta termés? Elég nagy.
Lehet, hogy lesz már idén termés rajta, de a rossz hír, hogy nem olyan fajta lesz, mint aminek a magjából kikelt. Nagy valószínűséggel kis termésű, savanyú almát fog teremni, ami hasonlít a vadalmához.
Sajnos a legtöbb gyümölcs nem szaporítható magról. (illetve szaporítható, de ezek csak alanynak használhatók, a kívánt minőség eléréséhez oltásra van szükség)
Mi csak azt vettük észre, hogy van egy almafa a szomszéd elhagyott telken a gazban, és elég fiatal, de van rajta termés, hihetetlen volt.
Utána majd egy hónapon keresztül tervezgettem az áttelepítését. Ez lett belőle, de nem én ültettem.
Most ültetted át, ősszel vagy tavasszal?
Mivel a régi helyén hagytad a gyökérzetének akár 99 %-át is, ezért illő visszavágni a föld feletti részeket is, ha akarsz tőle valamit.
Ahol rá van kötve az a kék dolog, az onnan induló oldalágakat vágd vissza pár arasznyira, egy kifelé induló hajtásra, ezek lesznek a vázágak. Fölötte 60 cm-re meg vágd le a felfelé menő részt. A törzset meg csupaszítsd le. Ha így hagyod, nem lesz hamarabb termő fád, ebben biztos lehetsz. A gyökérzettől lesz fa a fa.
Ha véletlenül életben marad, akkor őszre a felső rész súlya lehúzza a tetejét, és úgy fog kinézni az egész, mint egy fejre állított U-betű.
Ha termést hoz, azt szedd le, mert a termés miatt nem fog semmit nőni. Jövőre már lehet 5-6 szemet hagyni rajta, ha minden jól megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!