Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ki lehet már tenni a leandert?

Ki lehet már tenni a leandert?

Figyelt kérdés
Napközben szikrázó napsütés, fokozatos felmelegedés várható. Ma hajnalban minusz 2 fok volt (Komárom-Esztergom megye) és ennél csak jobb időre van kilátás. Ti kitennétek már a leandert?

2015. márc. 9. 09:56
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
19%

Holnapra még fagyot mondanak, utána már nem.

Ha hozzászokik két hét alatt a kinti időhöz, akkor megint ki fog bírni -4-et is.

Védett helyre tedd, pl. közvetlenül fal mellé, ahol melegebb van éjszaka egy kicsivel.

Vigyázz, ne égesse meg a nap.

2015. márc. 9. 11:26
 2/11 anonim ***** válasza:
38%
Még nem mertük kirakni. Majd ha nem fagy éjjel.
2015. márc. 9. 12:13
 3/11 anonim ***** válasza:

A -5 fokot mindegyik kibírja.

A strapabíróbb fajták -8-10 fokot is.

Nyugodtan rakd ki, legalább lefagynak róla a tetvek...

2015. márc. 9. 12:56
 4/11 anonim ***** válasza:
Ha megfogadod a 3 tanácsát,egész nyáron nem lesz rá gondod ,de virágod sem .
2015. márc. 9. 15:03
 5/11 anonim ***** válasza:

Hármas vagyok és tapasztalatból szólok.

Már kb 2 hete kivittem a ház mellé a leandereket.

Az ősszel dugványoztam 2 fajtából (zsenge hajtásvégeket) fűtetlen fóliasátorba.

A zsenge dugványok ott kint teleltek.

Az egyik fajta leveles, tök zöld és gyökeres, a másik visszafagyott, de gyökeres és alul még van élő része a földszint alatt.

A szomszéd utcában kint maradtak egész télre a 2 méter magas dézsás leanderek a ház mellett, és még nem látszik, hogy bajuk lenne.

Kíváncsi vagyok, hogy azok megmaradnak-e.

2015. márc. 9. 19:42
 6/11 anonim ***** válasza:
Már én is kivittem a ház mellé.
2015. márc. 9. 21:07
 7/11 anonim ***** válasza:

"A -5 fokot mindegyik kibírja.

A strapabíróbb fajták -8-10 fokot is."

Folyamatosan kint lakva.

De ha a kérdezőnek netán viszonylag meleg helyen van, és már megindultak a hajtások, nincs felkészülve a fagyra (a sejtek kémiai összetétele nem olyan, túl magas a víztartalmuk, a sejtfalak vékonyak, stb.), akkor sokkal kevesebbet bír.

Most kitéve azért kell neki vagy két hét akklimatizálódás, hogy megint jól bírja a fagyot.

2015. márc. 9. 21:19
 8/11 anonim ***** válasza:

Jaaa, ha szobában kínozza, akkor valóban még egy 0 fokos hőmérséklet is agyonvághatja.

Sőt, ha 15 fok van és tűző napsütés, akkor is leéghet.

De ha egy normálisan teleltetett leandert veszünk az igenis bírja az enyhe fagyokat.

2015. márc. 9. 21:52
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

5 C-ra fűtött, garázsban teleltek, viszonylag normális (Északi-nyugati ablakkal) fény mellett... Kivittem őket, a nagyot (2 méter magas, törzses) csak beugyoláltam, viszont a bokrosokat, illetve a saját szaporításúakat egy rögtönzött fóliasátorba tettem. (itt éjszaka is a minimum hőmérséklet 1,6 volt, a ház fala fűtötte).

A nagy leanderen tegnap délután észrevettem, hogy a levelei felkeményedtek, ha "hajtogattam" akkor megrepedezett. Ma reggel megnéztem, látszott, hogy a hideg miatt a levél széleiből kiszívta a nedvességet (közepe zöld, szélei világosabbak) viszont egyáltalán nem voltak merevek a levelek, nem sárgultak, nem töredeztek. A levél megkeményedése lehet a délutáni viszonylag erős nap hatása? Kb. 2-3 órát érte, és inkább a lenyugvó 15-18h nap.

Köszi a válaszokat!

2015. márc. 10. 10:07
 10/11 anonim ***** válasza:

Valószínűtlen, hogy a nap miatt legyen.

De az is valószínűtlen szerintem, hogy a hidegtől.

Úgyhogy fogalmam sincs, mi lehet ez.

Előzőleg nem volt semmi jele?

2015. márc. 10. 21:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!