Lehet már metszeni a rózsát? Már egy pár levél is van rajta, nem csak szemek. Nem teszek benne kárt?
Nyugodtam metszed csak ,ha annyira sűrgős.Aztán majd a kihajtó rügyeket a minusz 1-2 fok is könnyen elviszi .
Lehet hogy nem lesz -20 fok,de még ezt is könnyelműség volt kijelenteni .Ezt még egy meteorológus sem merné megtenni .
Mindennek meg van a maga ideje .Csak úgy a metszés miatt kérdezem,nem tudom szőlőd van e? Ha most megmetszenéd a szüretet is előbbre hoznád jó 1 hónappal .
Ilyenkor már nem fagy vissza az érzékenyebbje se.
Télen, mélynyugalmi időben sem fagyna vissza ilyen -10-nél melegebb időben, most meg pláne nem, mert nappal már jó idők vannak, beindult a nedvkeringés, ami felgyorsítja a sebek beforrását, a keringési rendszer helyreállását.
Nem tudom, a szőlő hogy jön ide, a fagytűrőbb fajtákat felénk (borvidéken) gyakran már rögtön lombhullás után metszik. Akinek sok van, az metsz egész télen, ha egy kis ráérő ideje van.
De február elejétől, ha nem várható már nagyon nagy hideg, a fagyérzékeny csemegéket is metszik.
Az elég ostoba kertész lehet, aki májust javasol metszésre. Mikor már bimbósak a gyorsabb rózsák.
Védett helyen, pl. házak déli fala mellett, meg ahol megreked a meleg, gyakran már március közepén hajtani kezdenek a rózsák, úgyhogy ez előtt kell a metszést elvégezni. Március végéig mindenhol ildomos, még az északi oldalakon lévőket is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!