Kezdőoldal » Otthon » Kert » Van 3 ilyen szobanövényem,...

Van 3 ilyen szobanövényem, mit tegyek velük? Normális, hogy ennyire nyúlánkok?

Figyelt kérdés

Elég hosszúkásak, ennél kifejezetten félek, hogy eltörik:

[link]

Még nem bújt ki gyökér a cserép alján és nem is szárad ki túl gyorsan a földje, ettől függetlenül ültessem őket új földbe?

Egyik ismerősömnek is ilyen növényei vannak, de ő gyakran eltöri a szárait és újra földbe teszi. Hát nem tudom, ez mennyire jó megoldás. Vagy inkább csak támogassam ki valamivel őket, mert normális hogy ilyen magasra nőnek?

[link]

[link]

Előre is köszönöm a válaszokat!

2015. febr. 9. 18:45
 1/10 anonim ***** válasza:

[link]

Kevés víz, sok fény, és állandó metszés, amit levágsz, és ledugod a földbe, az megfogan.

2015. febr. 9. 19:31
 2/10 anonim ***** válasza:
Nekem korallvirágnak (Kalanchoe) tűnik,ami egy pozsgás növény és télen sok fényt, kevés öntözést kíván. Nem most van a növekedése időszaka, úgyhogy átültetést nem igényel. A magasság meg nem viszonyítható, nincs mellette zollstok.
2015. febr. 9. 19:34
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a tanácsokat és a linket is! :)
2015. febr. 10. 09:53
 4/10 anonim ***** válasza:

Igen, meg vannak nyúlva, nyilván túl meleg helyen töltötték a telet.

Pár centi magasan elvágni, a tőből kihajtott rész folyamatosan metszve bokrosítani. Április második felében (ha nincs fagy) mehetnek a szabadba, kint sokkal szebben fejlődnek.

2015. febr. 11. 19:35
 5/10 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó válaszoló!

Igazad van, meleg helyen töltötték a telet, nem is tudtam, hogy a nyúlánkságukban ez is közrejátszhat!

Köszönöm szépen a választ! :)

2015. febr. 18. 07:57
 6/10 anonim ***** válasza:

Igen, a növények akkor szoktak megnyúlni, ha a fényviszonyok és a hőviszonyok nincsenek arányban.

Tehát az adott megvilágításhoz képest túl meleg van, másképpen: az adott hőmérséklethez képest túl sötét van.

Még egy ablaküveg is sok fényt kiszűr, ha függönyt nem is számítunk. Ráadásul a fény nem körben érkezik mint kint, csak egy irányból. És ez még csak a nappal, mert éjszaka ugye semmi fény nincs, a hőmérséklet meg ugyanolyan magas, mint nappal - ellentétben a kinti hőmérséklettel, ahol ugye éjszaka mindig hidegebb van. Amit a növények érzékelnek, és éjszaka lassan nőnek, ha nőnek egyáltalán.

Mivel a korall fényigényes, ráadásul félpozsgás növény, ezért télen hűvös, világos helyet szeretne.

2015. febr. 18. 16:05
 7/10 A kérdező kommentje:

Ja értem!

Hát sok fényt kapnak az biztos, de közel vannak a parapethez...

Viszont tavaly amikor elvettem őket az ablakból, pár nappal később kókadni kezdtek, ezért is tettem őket vissza az ablakba.

Ööö most akkor csak azokat a hajtásokat metsszem le, amik a főszáron nőnek? Tehát magát a "főnövényt" ne csonkítsam meg? Mert az egyiknek a legalsó pozsgás levelei alján pici léggyökerek nőnek.

2015. febr. 19. 19:29
 8/10 anonim ***** válasza:

A módszer szabadon választott.

Mivel ezek igen rosszul néznek ki, és fent bebokrosodva letörne az egész felső rész, én a föld felett pár centire vágnék, aztán minden hajtást visszacsípnék 2-3 levélpár után, aztán megint. Persze, néhány visszacsípés után mehetnek ki, ott már maguktól is alakulnak.

2015. febr. 19. 20:17
 9/10 A kérdező kommentje:

"Persze, néhány visszacsípés után mehetnek ki, ott már maguktól is alakulnak."

Ezt hogy érted konkrétan, hová mehetnek ki?

A lemetszett szárakat kell vízben gyökereztetni, vagy azonnal a földbe kell tenni?

Köszönöm szépen ezt a sok választ, nagyon sokat segítesz vele. :)

2015. febr. 21. 10:39
 10/10 anonim ***** válasza:

Úgy értem, hogy most visszavágod, aztán kihajt pár hajtás, ezeket megint visszacsíped, aztán ezeket megint. 1-2 visszacsípés után már olyan jó idő lesz, hogy kiteheted szabadba őket, erősödni és bokrosodni.

Persze, ha napos ablakban vannak, akkor ott is maradhatnak.

A lemetszett szárakat szárítsd vagy két napig szobában, akkorra beszáradnak a sebek, utána mehetnek akár egyből földbe is.

2015. febr. 21. 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!