Ti szoktatok szoktatok ősszel ásózni a kertben vagy csak rotációs kapát használtok?
Az őszi ásás akkor a legjobb, ha közvetlenül a fagyok beállta előtt, jó nagy hantokat hagyva ásod. Ilyenkor a téli fagy tavaszra remek, porhanyós talajt csinál neked.
Mondjuk ez csak akkor érvényes, ha mindenképpen meg akarod forgatni a talajt. Biokertészetben ez nem szokás, de az egy másik történet.
Mikor utoljára ástam 3 hónapig fájt a hátam.
Utána vettem rotációskapát.
Van amit nem túrok fel, csak tavasszal, mert ott a télen szép tyúkhúr nő a tyúkok örömére.
Mindenképpen szántatok, ahová nem fér be a traki, ott meg ások. (Persze, csak ahová lágyszárú növényt akarok tenni.)
A rota csak a felszínt forgatja meg. Hiába látod úgy, hogy jó mélyen dolgozik, de ha egy kapával lehúzod a puha földet, 10-15 cm mélyen már csak a letömörödött talajt találod. Pont azt a réteget nem lazítod fel és nem juttatsz oda jó földet, ahová a konyhakerti növények többsége a legtöbb gyökeret fejlesztené. Egy tisztességes ásás azért 20 cm-nél többet lazít, sőt vannak ismerőseim, akik 40 cm-re nyomják le, taposóig.
És még egy sztori jutott eszembe:
Volt egy rendkívül okos ismerősöm, aki mindenkinél mindent jobban tudott. :)
Sok év városi lét után vett egy kertes házat, és előadta társaságban, hogy ő rájött, hogy mindenki hülye, aki szánt meg ás, mert ő csak megkapálta a felszínt tavasszal, és rendkívül szép növényei nőttek a kertben.
Jó, ráhagytuk.
Eltelt vagy 6 év, és egyszer megint csak szóba került a kert, az illető panaszkodott, hogy nem tudja, mi van, de már második éve olyan csenevészek a növényei.
Én persze tudtam, mi van velük (de nem mondtam): akkorra tömörödött le annyira a kötött talaj, hogy a növények már nem bírták a levegőtlenséget, plusz nem juttatta le a gyökerekhez talajforgatással a legfelső, mikroszkopikus élőlények által feljavított talajréteget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!