Amarilliszemmel mit tegyek?
Több éves hagymám van, virágosan vettem, előző években előírás szerűen nyár végén kivettem a cserépből, szárazon pihent pár hónapot, majd cserépbe került, letakarva, mégis csak leveleket hozott - és sok sarjat. Idén mindegyiket külön ültettem, s cserepestől kint voltak/vannak a teraszon. Mindnek sok szép zöld levele van. A nagy is hozott újabb kis hagymákat, mert sok levélke nőtt mellőle is...
Kérdéseim:
1. mikor hozzam be őket a lakásba?
2. Mit tegyek a naggyal, hogy végre virágozzon? Direkt nem vettem most ki a cserépből, mert azt olvastam, ha földben marad egész évben, akkor jobban visszaerősödik. Most így mit tehetek vele?
Igen? AKkor még nem késő most sem kivenni, pihentetni és újra ültetni? Remek, akkor max nem lesz karácsonyra virág, de utána van még rá esély...
Figyi, a levelek leszáradnak januárig, ha most veszem ki a földből és többé nem kap nedvességet?
Nem ugyanabban a cserépben van a nagy, ugye, mint amiben vetted? Mert akkor ne is próbálkozz virágoztatással, nem tudott eléggé beerősödni, nagy valószínűséggel.
Nem fontos kiszedni a földből, ha nem szabad földben van, mondhatni, felesleges. Elég száraz helyre tenni, ahogy van, és elfelejteni pár hónapra.
Ha karácsonyra virágoztatod, utána hónapokig kell tárolnod a megnyúlt, elvirágzott növényt. Szerintem ez felesleges. Én november végén hordom be, nem öntözöm, aztán januárban hozom szobába, minden takargatás nélkül. Sötét helyen tartás vagy takarás csak egyes régebbi fajtáknak kell, amik világos helyen csak arasznyi virágszárat hoznak.
Így elvirágzás után nem sokkal mehet ki a szabadba, nem kell bent kerülgetni.
Akár virágzott, akár nem, tavasszal vagy a kertbe kell ültetni, vagy egy legalább 16-os, de inkább nagyobb cserépbe, és bőségesen öntözni meg tápoldatozni. Van valami "előírás", hogy hány cm-es hagymaátmérő és hány őszi levél a minimum, ami kell ahhoz, hogy virágzóképesnek minősíthessük a hagymát. (Ezt nem tudom, csak azért írom, hogy fontos a fejlettsége.)
Nagyon sok jot irtal, halas koszonet!!
A cserepekben minden tavasszal cserelem a foldet. Most mar kivettem a hagymat, majd friss foldbe kerul januarban. S ezentul ugy fogom csinalni, ahogy irtad, praktikus ;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!