Kezdőoldal » Otthon » Kert » 14 éve nem használt fúrt...

14 éve nem használt fúrt kúttal mi a teendő?

Figyelt kérdés
Jelenleg csak a cső vége áll ki a földből, a pumpálós részt lelopták. Szeretnénk működésbe hozni.
2014. okt. 12. 16:35
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Nem vagyok nagy szakember, oké, hogy van szelep, de az egy szűkebb cső végén van, egy vastagabb csőben. Ha kipucolod a szelepet, attól még körülötte kívűl méterekben állhat az iszap.
2014. okt. 15. 20:10
 12/18 anonim ***** válasza:

Azt tudja megállapítani, hogy van-e szelep egyáltalán. Ha nincs, hanem le tud nyúlni mélyre bottal, akkor kell neki szelepet is venni. Ha netán a szelep megvan, és ki tudja tisztítani (bár ez fogós kérdés), akkor alatta már egész biztos nincs piszok.

Hogy érted, hogy körben iszap van??

2014. okt. 16. 05:22
 13/18 A kérdező kommentje:
Szóval, szelep nincs, kb. 6 m-re tudtuk leengedni a csavart és végig vizes lett a madzag. Nem tudom, lehet esetleg, hogy az alján sár van, csak mire felhúztuk, a sár feletti vízréteg lemosta a csavarról a sarat? Mennyire lehet mindez befolyásolva azzal, hogy előtte egy napig szakadt az eső? A falu közvetlen folyóparton van, normál körülmények között is nagyon magasan van a talajvíz, állítólag 1-1,5 m-rel a felszín alatt már lehet vizet találni. Nekünk kb. 1 m-nél kezdett vizesedni a madzag, vagy még annyi sem volt. Mit gondoltok?
2014. okt. 18. 22:01
 14/18 anonim ***** válasza:

Ha belehullott sár van is, az le van tömörödve, nem süllyedt bele a csavar.

6 m elég kevésnek tűnik, de ha tényleg olyan magasan van mindig a talajvíz, akkor elképzelhető, hogy ott megálltak anno a készítők.

De az is elképzelhető, hogy több méter föld hullott bele.

Az esővel nincs összefüggésben a talajvíz magassága, kivéve, ha volt vagy 40 mm, és a patak annyira megtelt, hogy a hozzá közel lévő kútnál a talajvizet felduzzasztotta.

Mindenképpen azt kellene csinálni, hogy rászerkeszteni egy olyan szivattyút, ami fel tudja venni a vizet, és azzal megszívatni, az jó eséllyel a belehullott földet is kikapná, de legalábbis meglátnád, mi a helyzet.

Milyen vastag egyébként a vascső?

2014. okt. 19. 16:38
 15/18 anonim ***** válasza:
Röhejes, de nekem a 4.5m mély ásott kutamban 1 méternyi víz van. Locsolásra kiváló. Vagyis 6 méteren is lehet víz, azt a spárgán levő nedvességből láthatod mennyi.
2014. okt. 19. 17:20
 16/18 anonim ***** válasza:

Lehetni lehet, de ilyen csőkutaknál általában le szoktak menni legalább 8 m-re.

Legalábbis, felénk.

2014. okt. 19. 19:45
 17/18 A kérdező kommentje:
A csövet kb. 4 cm vastagságúra saccolom, hétvégén megmérjük pontosan, mert új menet is kell vsz bele. A víz tényleg majdnem a tetejéig volt benne. A szivattyúhoz gondolom villany is kellene, de majd valamit kitalálunk.
2014. okt. 20. 09:47
 18/18 anonim ***** válasza:

Hát pl. aggregátor...

Vagy benzines szivattyú (én azzal nyomatom a telken a csepegtető szalagokat).

De ha bonyolult így az egész, akkor egy hivatásos kútfúró megcsinálja neked, szerintem nem is valami rettenetes áron. De azt ingyen megmondja telefonban.

2014. okt. 20. 17:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!