14 éve nem használt fúrt kúttal mi a teendő?
1/18 A kérdező kommentje:
Bocsánat, lehet hogy vert kút, ennek még utánakérdezek.
Ha a csak a cső vége áll ki akkor az fúrt kút ki kellene deríteni van egyáltalán van e benne víz vagy már eliszaposodott.
2014. okt. 12. 17:10
Tök mindegy hogy fúrt vagy vert. Egy hosszú spárgára kötsz egy csavart leengeded és máris tudod mennyi víz van. Ki próbálni kérj kölcsön nortont azt csá.
2014. okt. 12. 17:13
Ha van bent víz,akkor kút,ha nincs akkor csak egy lyuk .
2014. okt. 12. 18:44
Amikor vettem a házat semmi víz nem volt a 4,5 méteres ásott kutunkban, ráadásul az előző tulaj a konyhai szennyvizet is belevezette amitől elzsírosodott.
Jelenleg napi 2 alkalommal 1 gyűrűnyit tudok kihúzni. A titok annyi, hogy a tető esővizét belevezettem, és a rengeteg eső nyomása (olykor színültig telt a kút) és a folyamatos húzása a beszivárgott esővíznek (innentől talajvíznek) kitisztította az eltömődött járatokat. 1 hónapja nem volt jelentős eső, mégis van vizem. Tavaly, amikor szárazság volt, ezt nem tudtam megtenni, viszont a jelenleg visszaszivárgó víz már rég nem a befolyt eső, mert annak már kb. a 20x-osát kihúztam.
2014. okt. 12. 20:50
6/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, annyit tudok, hogy a kutat apósomék készítették úgy, hogy egy csövet döngöltek le a földbe, aminek a végén nehezék volt. Amikor elég mélyre értek, "pöcegödör-szippantó" autóval kiszívatták belőle a sarat. A földben fém cső van, Norton is volt hozzá de időközben ellopták. Az az igazság, hogy google alapján nem egészen értem, mi a különbség a vert és az ütve fúrt kút között, de inkább a vertre tippelek. Közben olyat is olvastam, hogy a vert kút nem tisztítható, ez igaz? Szög leengedése nem rossz ötlet :) mindenképpen kipróbáljuk, de ha kiderül, hogy sár van benne, akkor hogyan tovább? Nem szeretnénk fölöslegesen pénzt költeni rá.
Magad sokat nem tudsz semmit tenni, legfeljebb kiiszapolni egy hagyományos orosz szivattyúval. Kemény meló, mert óránként ha fél métert tudsz kiszívni, ha agyagos a hordalék, akkor mégnehezebb. Valahonnan összegyűjtesz esővizet, vagy kérsz a szomszédtól, amit folyamatosan nyomatsz a kútba, miközben a szivattyúval, mozgatások közepette felszívod a sarat. Ha így nem, mert túl betömörödött, akkor nyomással rá kell fújatni, de ahhoz már szakember kell.
2014. okt. 13. 16:24
Lehet, hogy a földszint alatt fél-egy méterrel van egy szelep, amiben egy csapágygolyó alkotja a zárást. Úgyhogy nem tudsz leengedni semmit.
De ha kérsz kölcsön egy szivattyút (ami fel tudja venni a vizet) vagy egy pumpálós (norton)kutat, akkor ki tudod próbálni, műxik-e.
2014. okt. 14. 21:12
9/18 A kérdező kommentje:
Kölcsönkérni nem nagyon van kitől... de a szelepet meg tudom kérdezni attól, aki csinálta a kutat. Kössz!
Hát ha belenyúlsz egy bottal, akkor meglátod, van-e ott valami akadály, ami vagy a szelep, vagy a szelepre hullott szemét.
2014. okt. 15. 17:19
Kapcsolódó kérdések: