Kezdőoldal » Otthon » Kert » 14 éve nem használt fúrt...

14 éve nem használt fúrt kúttal mi a teendő?

Figyelt kérdés
Jelenleg csak a cső vége áll ki a földből, a pumpálós részt lelopták. Szeretnénk működésbe hozni.
2014. okt. 12. 16:35
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Bocsánat, lehet hogy vert kút, ennek még utánakérdezek.
2014. okt. 12. 16:42
 2/18 anonim ***** válasza:
Ha a csak a cső vége áll ki akkor az fúrt kút ki kellene deríteni van egyáltalán van e benne víz vagy már eliszaposodott.
2014. okt. 12. 17:10
 3/18 anonim ***** válasza:
Tök mindegy hogy fúrt vagy vert. Egy hosszú spárgára kötsz egy csavart leengeded és máris tudod mennyi víz van. Ki próbálni kérj kölcsön nortont azt csá.
2014. okt. 12. 17:13
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha van bent víz,akkor kút,ha nincs akkor csak egy lyuk .
2014. okt. 12. 18:44
 5/18 anonim ***** válasza:

Amikor vettem a házat semmi víz nem volt a 4,5 méteres ásott kutunkban, ráadásul az előző tulaj a konyhai szennyvizet is belevezette amitől elzsírosodott.

Jelenleg napi 2 alkalommal 1 gyűrűnyit tudok kihúzni. A titok annyi, hogy a tető esővizét belevezettem, és a rengeteg eső nyomása (olykor színültig telt a kút) és a folyamatos húzása a beszivárgott esővíznek (innentől talajvíznek) kitisztította az eltömődött járatokat. 1 hónapja nem volt jelentős eső, mégis van vizem. Tavaly, amikor szárazság volt, ezt nem tudtam megtenni, viszont a jelenleg visszaszivárgó víz már rég nem a befolyt eső, mert annak már kb. a 20x-osát kihúztam.

2014. okt. 12. 20:50
 6/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, annyit tudok, hogy a kutat apósomék készítették úgy, hogy egy csövet döngöltek le a földbe, aminek a végén nehezék volt. Amikor elég mélyre értek, "pöcegödör-szippantó" autóval kiszívatták belőle a sarat. A földben fém cső van, Norton is volt hozzá de időközben ellopták. Az az igazság, hogy google alapján nem egészen értem, mi a különbség a vert és az ütve fúrt kút között, de inkább a vertre tippelek. Közben olyat is olvastam, hogy a vert kút nem tisztítható, ez igaz? Szög leengedése nem rossz ötlet :) mindenképpen kipróbáljuk, de ha kiderül, hogy sár van benne, akkor hogyan tovább? Nem szeretnénk fölöslegesen pénzt költeni rá.
2014. okt. 13. 14:16
 7/18 anonim ***** válasza:
Magad sokat nem tudsz semmit tenni, legfeljebb kiiszapolni egy hagyományos orosz szivattyúval. Kemény meló, mert óránként ha fél métert tudsz kiszívni, ha agyagos a hordalék, akkor mégnehezebb. Valahonnan összegyűjtesz esővizet, vagy kérsz a szomszédtól, amit folyamatosan nyomatsz a kútba, miközben a szivattyúval, mozgatások közepette felszívod a sarat. Ha így nem, mert túl betömörödött, akkor nyomással rá kell fújatni, de ahhoz már szakember kell.
2014. okt. 13. 16:24
 8/18 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy a földszint alatt fél-egy méterrel van egy szelep, amiben egy csapágygolyó alkotja a zárást. Úgyhogy nem tudsz leengedni semmit.

De ha kérsz kölcsön egy szivattyút (ami fel tudja venni a vizet) vagy egy pumpálós (norton)kutat, akkor ki tudod próbálni, műxik-e.

2014. okt. 14. 21:12
 9/18 A kérdező kommentje:
Kölcsönkérni nem nagyon van kitől... de a szelepet meg tudom kérdezni attól, aki csinálta a kutat. Kössz!
2014. okt. 15. 00:48
 10/18 anonim ***** válasza:
Hát ha belenyúlsz egy bottal, akkor meglátod, van-e ott valami akadály, ami vagy a szelep, vagy a szelepre hullott szemét.
2014. okt. 15. 17:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!