Fűszerpaprika termesztése megéri manapság eladási céllal?
"Egy jó év"-re nem érdemes alapozni.
A késői tavaszi fagyok és a korai őszi fagyok meg tudják oldani, hogy ne kelljen a betakarításra sokat költened.
Elég csak tavalyi évig visszamenni.
Szept közepén levitt a fagy mindent.
Aki helyrevetéssel próbált fűszerpaprikát termeszteni az biztosan nem tudott hasznot hozni.
Mi tavaly fóliában nevelt palántákat ültettünk ki, így is a fele termés zölden fagyott meg a töveken...
Hát, azért a nagybani termelés meg a háztáji hobbi nem ugyanaz.
A nagybaninál nem cél a koraiság, és szeptemberi fagy is csak fagyzugban fordulhat elő, október közepe-vége előtt a legritkább dolog. Százféle buktatója van a fűszerpaprika-termelésnek, de ezek között a fagy a legelhanyagolhatóbb.
Nem állítom, hogy még nem fordult elő a világtörténelemben, de nem erre kell alapozni a számításokat.
Összegeket nem tudok, de ilyesmikre kell számítani:
- szántás, egyéb földmunkák
- trágyázás (istálló- vagy mű-)
- magvásárlás, palánták előállítása (saját fóliában vagy bérben fóliatulajdonossal)
- napszámosok bére palántázáshoz
- ha síkfóliás rendszer, akkor síkfólia és csepegtetőszalag fektetése géppel
- ilyennél sorközök művelése és a tövek mellett feltörő gyom eltávolítása vagy bérmunkával, vagy családilag
- síkfólia nélkül mindenképpen kapáló napszámosok bére
- permetezés igény szerint
- szedők bére
- szállítás
- szárítási költségek (háló és hely), ami nem téged terhel, ha frissen adod el
- szivattyú vásárlása, üzemanyag
- őrzés, legalább időszakosan
Az biztos, hogy meggazdagodni nem lehet belőle, de ha el tudod adni (pl. leszerződsz előre), akkor azért munka mellett egy jó mellékjövedelem.
És mit írnak a cikkben? 40-50 éve nem volt ilyen. És feltehetőleg nem is lesz. De mindenképpen kisebb a valószínűsége, mint az aszálynak, a 42 fokos, paprikát megégető hőségnek, a jégverésnek, stb. Ezért írtam, hogy ez a legelhanyagolhatóbb.
Ha végigolvasod a cikket, 30-40 %-kal lett kisebb a termés. Ami nem azt jelenti, hogy a bevétel lett ennyivel kevesebb, mert a költségek nagy részét a szedetés, tárolás, szállítás, feldolgozás teszi ki. Azaz tavaly 10, vagy max. 20 %-kal lett kevesebb a haszon, mint máskor. De ha ezt elosztjuk 50 felé, mert ennyi jut átlagban egy évre, ez nem olyan sok. De hát egy mezőgazdasággal foglalkozó embernek erre is fel kell készülni, nem csak az extra nagy hasznú évekre.
Különben érdemes megnézni, az ilyen szemétsajtó mennyi hozzáértést mutat:
"A pirospaprikát már márciusban el kellett volna ültetni, de a tavaszi hó és fagy miatt csak késve, áprilisban tudták a palántákat a földekre kivinni a termelők."
Néhány szakmai oldalon utánanéztem a hivatalos időpontoknak, azt írják, hogy május 10-e előtt nem szokás kiültetni a fűszerpaprikát, de inkább még ennél is később. (Védett kiskertekben persze már április közepén is lehet, ha olyan az idő.)
Utoljára 1952-ben volt súlyos kárt okozó késői fagy.
Pedig, ha visszaemlékszel a '80-as évekre, akkor is voltak kemény időjárások.
Az 1400 Ft-os szegediként árult szarokkal nem lehet versenyezni. Hiába kell hússzor annyi belőle, nem érdekli a sok birkát.
15 Ft-ért veszem a palántát és egy tő éves költsége a palántával együtt kb. 45-50 Ft. Hogy mennyit terem az sok mindentől függ. 150-es átvételi árral megéri ha jó éved van, de ha nem sikerült nagyot buktál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!