Kezdőoldal » Otthon » Kert » Bonsai földje penészes, és a...

Bonsai földje penészes, és a cserép sem jó. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Kaptam egy Ficus Bonsai fát, de rettentő penészes a földjének a teteje. Picit nedves a földje, a fa teljesen jó állapotban van eddig, remélem így is marad... Túllocsolták? Valamint olyan cserépben/edényben van aminek nincsenek lyukak az alján. Azt olvastam, hogy áztatásos módszerrel kell öntözni, de így, hogy nincs lyuk a cserép alján ez nem túl jó ötlet. Át kell ültetnem? Mit tegyek, hogy túlélje? Nagyon egyedi és szép nem szeretném ha meghalna.

2014. aug. 30. 22:42
 1/6 anonim ***** válasza:

Rendes cserép formájú cserépben van, nem laposabb edényben? Akkor a biztonság kedvéért átrakhatod lyukas aljú cserépbe.

A penész az állandó nedvesen tartástól van, néha kicsit hagyni kell kiszáradni, hogy csak a földlabda belseje legyen nedves valamennyire, a felszín teljesen kiszáradjon.

2014. aug. 31. 05:27
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem cserép, de nem is lapos. Nagyobb öblös kerámia tál. Mindenesetre így az áztatásos öntözés megölné, nem tudna a felesleges víz kifolyni. Átültetés után meg kell locsolni? Vagy hagyjam, mivel valószínű így is túl lett locsolva?
2014. aug. 31. 09:29
 3/6 A kérdező kommentje:

Egész pontosan Ő az. Képen annyira nem látszik jól, de a földje tiszta fehér penész.

[link]

2014. aug. 31. 10:06
 4/6 anonim ***** válasza:

A bonsai-tálak szoktak ilyen kifolyástalanok lenni, mert ezeknél a növényeknél direkt kevés föld van (a növekedés visszafogására), és ha lyuk lenne rajtuk, akkor az öntözővíz azonnal kifolyna (felső öntözésnél), még mielőtt a föld felszívna elegendőt.

Ugyanilyen formájút lyukasban úgysem találsz, nagyobb edényre meg nincs szükség, tehát szerintem maradjon, és ésszel öntözd, ne ész nélkül, mint az előző tulaja feltehetőleg.

2014. aug. 31. 15:28
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, igyekszem normálisan öntözni.
2014. szept. 1. 12:28
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem egészséges, hogy penészes a földje, mindenképpen talapjcserét kellene csinálni. Az edényt is ke kellene fertőtleníteni, ha ebbe ülteted vissza.

Én fúrógéppen fúrtam lyukat a bonsai edényre, mert nem volt rajta. Egy deszkára tettem rá, hogyha áttöri a fúró, ne repedjen szanaszét. Öntözni pedig úgy öntözöm, hogy egy nagy nylon fóliát leterítek és spriccelővel permetezem a földjére a vizet. Így lassan át tud nedvesedni teljes terjedelmében, és nem csurog át rajta a hirtelen rázúdított víz.

A Ficus amúgy nem szereti a pangó vizet, nem merném lyuk nélküli edényben tartani. Nagyon hőmérsékletfüggő a párologtatása is. Van amikor a 18 nyomásnyi permet is sok neki, máskor meg 22-25 öt is felvesz. Szóval mindig nagyon óvatosan kell locsolni, mert könnyen túlöntözhető...

2014. szept. 1. 14:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!