Esetleges növényvédőszer maradványai az eltett savanyúságban, vagy káposzta savanyítás során elbomlanak?
Általában az élelmezésügyi várakozási időt úgy kell érteni, hogy az élő növény biológiai folyamataiban akkorra csökken a koncentráció a veszélyes alá.
Én akkor, amikor a fáról lepottyan a gyümölcs, de még nem telt le a várakozási idő, azt a gyümölcsöt kidobom. Bizonytalan vagyok, hogy egy leszedett növényben is csökken-e adott mértékben a szermaradvány, vagy ehhez kell a normális élő növény biokémiája. Inkább nem szoktam kockáztatni, kicsi gyerek is van...
Azért ha már határeset, akkor lehet számítani az idő és a savak lebontó szerepére. A sima csapvízben is elég hamar hatástalanodik sok szer.
Oké, hogy ez nem teljesen 100 %-os dolog, de közel van hozzá.
Amúgy a szabadforgalmú szerek mérgezősége csak annyi, hogy több mázsa frissen lepermetezett káposztát kellene egyszerre megenni egy gyenge hasmenéshez. (Mármint, a permetszer vonatkozásában. :)
Lesz persze egy minimális mennyiség, ami nem bomlik el soha, semmilyen körülmények között, élő növényben sem, de ez nagyon kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!