Hogy készítsek KOMPOSZTÁLÓT HÁZILAG, fából? Ki kell ásni alatta? Milyen mélységben? Hogy készül a jó komposzt? Mit lehet tenni rá? Gondolom, minden szerves növényi hulladék, de például lenyírt fű és gaz is?
Nem kell kiásni, hanem csak körbe kell venni deszkákkal vagy gömbfákkal, hogy legyen köztük légrés. Különben rothadni fog, nem komposztálódni. Évente legalább 2x át kellene forgatni, az alján levó érettet meg kinyerni. Nem csak a jó levegőztetés miatt kell átforgatni, hanem a gyommagvak kicsíráztatása és elkomposztálása miatt is. Ha nem forgatod megeshet, hogy a széleken levő gyommagvak túlélik és gaztengerré válik tavasszal a kert kiszórá után. A féléves komposzt is jó már, de a gyomok túlélése miatt az egyéves a tutibb. Érdemes 2 komposztálót csinálni, de a félérettet már elég csak kupacolni.
Ha a gazt gyökerestül téped ki és nagy arányban van benne akkor nem kell földet adagolni a komposztba. Ha csak sima zöld, akkor havonta érdemes 1-2 lapáttal belerakni, mert abban vannak a lebontó állatkák.
Köszönöm a gyors és részletes választ!
Értem, tehát: megfelelő szellőzés és forgatás.
LOCSOLNI nem kell olykor egy kis esővízzel,
vagy csapvízzel? Bármelyik jó?
"Nem csak a jó levegőztetés miatt kell átforgatni,
hanem a gyommagvak kicsíráztatása és elkomposztálása
miatt is."
Ez jó észrevétel! Ez az "elkomposztálás" automatikus
a forgatással, vagy külön kell GYOMLÁLNI a komposztot is?
Ugye neem? :-)
"A féléves komposzt is jó már, de a gyomok túlélése miatt
az egyéves a tutibb."
Hogy tudom megállapítani a KORÁT, ha májustól szeptember
végéig folyamatos a töltés fűnyírás, gyomlálás, stb.
miatt? Mikor lesz jó az őszi is?
Tényleg! Ősz ... LEVÉL és ÁG is mehet bele?
"a félérettet már elég csak kupacolni"
Ezt sajnos nem értem. Kifejtenéd?
Még valami eszembe jutott:
mehet akár száraz szőlővessző is a komposztra?
A korát értsd úgy, hogy az 1 éves az amit már 2x átforgattál, a féléves amit 1x. Mindegyik alja érett lesz már, de a féléves csak látszólag, mert a gyommagvak csak arra várnak, hogy egy kis fényt kapjanak. Vagyis a féléves komposzt arra jó, hogy a kisfák alá beszórd, de arra nem, hogy feljavítsd a veteményesed talaját, mert pár hónap és a gyomok is életre kapnak belőle. Saját bőrömön tapasztaltam. A porcsin például tökéletesen túléli a komposztálás elejét, simán kivirágzik és kimagzik a rakáson pár nap alatt és megfertőzi azt, aztán a következő év májusában megjelennek millió számra.
Locsolgatni nem kell, bőven sok neki az éves csapadékmennyiség. Van aki le is fedi. A sok vízzel megint csak visszatérünk a rothadáshoz, ami nem szerencsés.
A száraz szőlővessző is belemehet, de ha nem aprítod fel egy aprítógéppel, akkor az nem 1 év mire elbomlik, hanem legalább 2 és akkor rostálásnál mindig fennakad és zavaró.
Én a félig érett komposztot pont a gyomok miatt teszem külön kupacolva, nem ládában és forgatom. Ha fél évig nem lesz benne nagyon gyom, akkor következő évben ki is merem szórni. Kapásból a láda aljából kiszórni a látszólag érett földszerű barna izét, az öngyilkosság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!