Kaszát előbb mindig ki kell kalapálni és utána a fenőkővel élezni, vagy a kalapálás el is maradhat?
kalapálni azért kell, mert helyileg keményebb lesz az anyag, éltartás szempontjából sokkal jobb. fenni használat közben kell. ha gyorsan kimegy ill nehezen fenhető, akkor kalapálják. de ha rosszul kalapálod, akkor tönkre vágod az élét. nem lehet csipkés, hullámos és kellene hozzá egy elég kemény kaszakalapács
attól, hogy rég volt használva nem biztos, hogy kell kalapálni.
Tulajdonképpen kikovácsolod a kasza élét, kivered a szennyező szenet/grafitot belőle hogy fémesen keményebb és tartósabb legyen. Ezt rengeteg egymás mellé ütött apró kalapácsütésekkel tudod véghezvinni. A lényeg hogy ne néhány erősebb ütéssel vékonyítsuk el és jól van az úgy mert vékonyabb lett. A kaszállóban nagyapáink ebédidő közben minden nap végigmentek rajta 1X és így lett idővel olyan vékony néhány milliméteres erős él a kaszának mint a borotvapenge. Szó szerint borotvapenge és én még olyat nem is láttam mint a dédnagyapámé volt. Ezt az élt nem is fenték erővel csak éppen hogy végigszaladtak a fenőkővel ami kizárólag csak gránit volt. Ma látok olyat ami smirgli dörzskő ami egy vicc az nem kaszakő mert csak csiszol nem pedig élt húz a pengének.
A kaszakalapács és kaszaüllő felülete gömbölyded mert az élnek egy picit lefelé kell biccentenie, valamint a kalapács élével kalapálunk a másik domború fejével pedig csak egyengetünk ha szükség van rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!