Hogy kell nevelni az újhagymát, hogy ne kukacosodjon be?
A hagymalégyre NEM a sárgarépa LEVELE hat, hanem már a csírázó mag szaga is.
Ami meg azt illeti, hogy nálunk nincs hagymalégy: régebben minden évben tönkrementek a hagymáim emiatt, utána - ennyiben igazat kell adnom neked, és sem hittem benne - végsö kétségbeesésemben próbáltami ki a vegyes ültetést, mondván, hogy ha nem használ is, de legalább garantáltan nem árt. Meglepödve tapasztaltam, hogy ettöl kezdve a hagymák kukacmentesek lettek, kivéve egy évet, amikor nem vetettem sárgarépát (mert hogy nem érdemes, úgyis kapok egész évben), na, akkor megint dobhattam ki majdnem mindet.
Szóval nem filozófálni kell ezen, hanem kipróbálni.
A frissen trágyázott földnek meg az a jelentösége (NEM maga a trágya a gond), hogy ha erösebb a talaj, akkor a növény nagyobb, de lazább falú sejteket növeszt, amiket sokkal könnyebben meg tud bármilyen kártevö támadni, mert kisebb az ellenállóképessége.
A hagymalégy bábja a talajban telel. Nem tudom, ezzel mi a gondod. Teljesen mindegy, hogy trágyázott föld vagy nem, van-e répa a közelben vagy nincs, akkor is a talajban telel, és mikor megfelelő az időjárás, akkor kikel.
Igen, a trágyázott földben minden növény erősebben nő.
A vékonyabb sejtfalnak a kártevő állatokhoz semmi köze nincs, ha megtalálják a hagymát, akkor rácuppannak.
A vékony sejtfal csak a gombák, vírusok, baktériumok ellen véd kevésbé. Viszont itt meg van egy olyan dolog, hogy ha ezekből nem kerül kapcsoltba elég sok a növénnyel, akkor egy trágyázott földben erősen fejlődő növény kinövi a betegséget, mert gyorsabban fejleszti az új sejteket, mint ahogy a kórokozók szaporodni tudnak, ezért szokás egyes betegségek ellen úgy védekezni, hogy gombaölőszerhez kevernek levéltrágyát.
Különböző fórumokon sok ember írta már, hogy nem ért semmit az együtt ültetés, többet nem szórakoznak vele.
Neked vagy szerencséd volt, vagy csak pár szál hagymád van, amit nem talál meg a hagymalégy.
A csírázó répamag riasztó hatása legfeljebb akkor hat, ha közvetlenül mellé - vagy inkább alá - van dugva a hagyma.
Mint írtam, a sárgarépa riasztó hatása csak a második-harmadik nemzedék esetén érezhető, és csak akkor, ha nem egymástól távoli sorokban van a két növény, hanem együtt, dzsungelszerű összevisszaságban.
Ja persze, a hagymalégy a padláson IS tud telelni.
A hagymalegyek egy része - főleg a harmadik nemzedék - nem feltétlenül megy a talajba bábozódni, hanem a hagymában marad, azt felvisszük a padlásra télre, és tavasszal együtt duggatjuk a hagymát meg a hagymalegyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!