Van egy kerti tavam és sajnos leapad a vize napi 5-10-cm-t
mi a teendő?
Figyelt kérdés
szóval egy 5x5m-es kör alakú tóról lenne szó, 110cm mély és sajnos elég drága a fólia hozzá, de valamiért mégis kilyukad gondolom azért mert a kutya folyton fürdik benne :S és arra gondoltam hogy meg kéne nagyobbítani olyan 10x15m-es re csak attól félek, hogy fólia nélkül nem maradna meg a víz, az utánpótlás meg nehézkes lakott területen belül egy ásott kutunk van ami 18méter mély ebből tudnám táplálni, de nem akarom minden nap, jó lenne ha csak max heti 10cm-t apadna ami természetes lenne a nyári hőségtől.. na de az a kérdés, hogy miként oldjam meg? az a baj, hogy a kútba most olyan 2,5-3m-re van a víz mert elég magas porta, a tó ásása közben nem értem el a fövenyt, sőt ahogy észrevettem még mindig töltött talaj volt mert 1méter mélyen még törmelék is akadt :S
2014. ápr. 21. 16:47
1/5 anonim válasza:
A víz nyomása hihetetlenül nagy. Meg se bírnád mozdítani a fóliát még a víz felszíne alatt 10 centire se - annyira erősen nyomja a víz bele a kavicsokba, gyökerekbe. Ha nincs a fólia legalább 1 mm-es, annak annyi. A kutya a legkevesebb. Az 1 mm-es fólia már a kisebb kutyák karmait is elviseli. Ha nem akarsz 200 ezret költeni tófóliára, akkor ott van az agyaggal kitapasztás, ami viszont elég macerás. Sima vastag agrofóliával ne is próbálkozz, mert az a napi 10 centi az vagy 2 köbméter víz. Ha a házad közel van a tóhoz, akár alá is moshat valamit a víz, megreped az alap, a fal stb. nem játék.
2014. ápr. 21. 16:57
2/5 anonim válasza:
Fólia nélkül reménytelen.
2014. ápr. 21. 17:23
3/5 dirtboy válasza:
agyaggal én nem csinálnám meg de csakugyan van ilyen lehetőség,van aki fóliázza és betonozza,én a pvc fóliázást ajánlanám de a 10x15os tó baromi nagy.
igen csak zsebbe nyúlós dolog lesz valamint abba csak úgy tudod bele rakni a fóliát ha csíkokba teríted bele és ott hegeszted össze.
egybe a fólia több 100kilót nyomna még akkor is ha csak 1mm vastag.
esetleg a mostani fóliát meglehetne foltozni,a tavat pedig el kéne keríteni a kutyától vagy venni 1,5mm fóliát a széleihez hogy azt kaparja mikor mászik ki.
köszönöm a válaszokat! Most azt találtam ki, hogy nem költök rá semmit, 2-3hét múlva lesz egy hetem, és szépen kiszivattyúzom a vizet, kiveszem a fóliát, ások még le olyan 10cm-t, vissza a fóliát és agyaggal kitapaszolom teljesen mondhatni dupla védelem. A háztól kb. 30 méterre van a tó ezért is gondoltam a kinagyobbításra, de azt hagyom és marad ez a megoldás :)
2014. ápr. 21. 18:21
5/5 dirtboy válasza:
ha 10cmrel mélyebbe ásod akkor plusz 20cm fólia lesz a vízbe.
nem tudom mennyi a ráhagyásod de legyen elég ahhoz hogy tudd rögzíteni a parton.
az agyagot pedig majd jól be kell tömöríteni.
itt van pár hozzá értő,régebben volt agyag szigetelésű tavas is.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!