Magról hogy lehet almafát nevelni?
Köszönöm a válaszodat!
A genetikával tisztában vagyok, meg azzal is, hogy ettem már magról nevelt cseresznyefából, és nem tudtam megkülönböztetni a "szülőtől". Nagypapám meggyfája is magról nevelt, és bár én nem szeretem a meggyet, azt mondják, jó ízű. Nem kétlem, hogy az a tiszta ügy, ha megbízható helyről veszel "fajtatiszta", oltott fát, de jócskán túl van fújva ez a dolog a magról szaporított gyümölcsfákkal kapcsolatban, legalább is az eddigi tapasztalataim alapján.
De a lényeg: segítséget továbbra sem kaptam, például: ki kell szárítani a magot ültetés előtt? Milyen talajban a legjobb? Milyen hőmérsékleten? Milyen talajba? Szükség van valami speciális műveletre az ültetés előtt?
Magról is nevelheted, aztán pedig beoltod nemessel, ez is egy módszer! :)
Kvázi ingyen van, de 5-6 évvel később kapsz gyümölcsöt.
Szerintem ültetés előtt érdemes lenne szobahőmérsékleten csíráztatni, aztán pedig kiültetni ha már van szára, stb...
Köszönöm a válaszokat! :)
Igazából az a lényeg, hogy ennek az almának az utóda legyen. Inkább a szimbolikus érték a fontos jelen esetben. :)
Viszont az a 3:1 nem túlzás egy kicsit? Bolti alma, valószínűleg hasonló almafák között porzódhatott be, és a 3:1 hasadási arány egy adott allélt tekintve akkor érvényesül, ha a szülő heterozigóta volt, és a számunkra kedvező allél recesszíven öröklődik.
De majd 10 év múlva kiderül, ha létezik még Gyakori, megírom az eredményt. :D
Egy pofa nagyszemű diót vetett, az 50 utód (magonc) küzül 2 volt kisebb szemű, egy nagyobb és a többség tök ugyanolyan, mint az anya.
A dió jól örökíti a tulajdonságait.
(pedig a dió szeret idegentermékenyülni)
Az alma már lehet más, de a korábban írt arányt alacsonynak tartom, de az biztos, hogy érdemes egy fél tucattal nevelgetni, de az oltás a legjobb megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!