Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan kell egy almamagból...

Hogyan kell egy almamagból almafát nevelni?

Figyelt kérdés

Légyszíves részletesen írjátok le (mielőtt mondanátok, hogy google a barátom azelőtt mondom,hogy nem találtam részleteset)

most csinálom először!

Köszi a(z értelmes) válaszokat!

2011. máj. 24. 21:26
 1/8 anonim ***** válasza:
64%

Elültetsz néhány magot, lehet cserépbe is. Ha kikel,és elég nagy,akkor kiülteted a szabadba. De ott is kikelhet.

Locsolgatod,megvárod,amíg elég nagy lesz (1-2 év),akkor beoltod egy nemes fajjal,hogy jó almád legyen.

A magról kelt gyümölcsfák termése nem jó.

2011. máj. 24. 21:51
 2/8 anonim ***** válasza:
90%

Ha a gyakorlati szempontokat (gyümölcs) tartod szem előtt akkor azt ajánlom, hogy ne nevelj magról almafát.Bár lehet, hogy Téged csak a virágzó almafa látványa nyűgöz le és a termés minősége nem érdekel. Kár, hogy nem írtad meg, mi a célod a magonccal.

Ha a gyümölcs a fő szempont, akkor csak ismert tulajdonságú alanyba oltott csemetét ültess, amit faiskolákban szerezhetsz be. Akkor tudod, hogy mit várhatsz tőle (milyen magasra fog nőni, milyen lesz a termés, mikor fordul termőre). Az a módszer, amit követni óhajtasz zsákbamacska! Lehet, hogy 10 évig nem lesz termés a fádon, csak másfél méteres hajtások halomra,vagy olyan almát fogsz szüretelni, hogy még a gyökerét is elátkozod. Bár lehet, hogy ha a magoncodat beoltod/beszemzed (vagy nagy véletlenül e- nélkül is) jó almát fog teremni.

Az ismert, definiált tulajdonságú alanyokat a faiskolák vegetatív (nem magról) módon szaporítják, főleg tőhajtásokat véve az anyanövényről.

Ha kisérletezni akarsz, akkor őszkor tedd a magokat nedves homokba egy jogurtos dobozkába, takard be egy darabka kilukaszgatott fóliával és tedd télire a földbe (kb. 10 cm mélyre). Ez a sztratifikáció. Tavaszkor a magokat vesd el sorba 1-3 cm mélyen. Ha ritkán vetetted el a magokat, ott helyben nőjjenek ceruza vastagságúra, oszt oltsd be. Olyan almafáról, vegyél oltóvesszőt ami Neked ízlik.

Megjegyzem, hogy a legelterjedtebb európai piaci alma (golden delicious) is magoncból lett. Az Amerikába jött és agész Amerikán keresztül Nyugatra igyekvő bevándorlók tudatosan szórtak szét almamagot az utak mentén, hogy az utánuk jövőknek is legyen mit leszakítaniuk a fákról. Így nőtt fel egy minden oltás- szemzés nélkül a "királyi alma". Amikor egy faiskola tulajdonosnak megmondták, hogy milyen jó almát terem egy fa, ő azt a fát megvette, ott helyben vasráccsal bekerítette, hogy senki róla oltóvesszőt ne vehessen. Ő terjesztette aztán el faiskolájából az egész világon.

2011. máj. 24. 22:20
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
áááá!! imádom a golden delicioust :D nevelj olyat, és megyek hozzád almát enni :D
2011. máj. 25. 03:05
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

és beoltani csak egy szakmás ember segítségével tudom vagy egyedül is?

Melyik a legjobb fajta?

2011. máj. 25. 15:49
 5/8 anonim ***** válasza:
52%

A válasz megírásának időpontja: 05-24 22:20

Szerelmes lettem!:D

2011. máj. 27. 00:06
 6/8 anonim ***** válasza:
84%

Mivel most épp nyári időszak következik, így a magokat esetleg hűtőszekrénybe is teheted. (legalább két hétre)

Nekem működött.

"Hűtőzés" után nedves zsebkendők közt csíráztattam. (10-ből 2 csírázik)

Aztán levágott (földdel töltött) pet palackokba tettem őket. (Palack alját kilukasztgattam és vizes tálba állítottam)

Van hozzávetőlegesen tíz magoncom. (20-ból 10 már kirohadt)

Van néhány amin most meg valami lisztharmat szerű cucc jelent meg. Asszem túl sokat öntöztem őket.

De van öt példány, ami szépen virul és növekszik.

Öröm rájuk nézni.

Azt viszont tartsd szem előtt, hogy a termése bármilyen lehet. (Ha vadalma porozta be a fát amiről a mag származik, akkor "félig vad" lesz...stb)

Sok sikert!

Én úgy voltam, hogy jobb mint a szemétbe dobni az életet rejtő magvakat.

2011. máj. 27. 10:31
 7/8 anonim ***** válasza:
Szia mi újság az almafáiddal?:)
2021. márc. 22. 23:18
 8/8 anonim válasza:

Na sikerült felnevelni a magoncokat?

Kíváncsi lennék mert én is ki próbálnám

2023. márc. 25. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!