Fúrt kút üzemi vízszintjét meg tudom határozni egyszerűen és olcsón, ha nincs szivattyúm?
Valami nem stimmel. Kölcsönözni, ismerőstől kölcsön kérni kellene egy szivattyút, és kipróbálni!
Azt is megmondom miért.
Ha valóban 12 méteren van a nyugalmi vízszint, akkor ebből a kútból nem fogsz tudni vizet kivenni egy másfélméteres aknába telepített szivattyúval. Ennek a 12 méter magas vízoszlopnak ugyanis éppen 1 atmoszféra körül lenne a nyomása, és ugye vákuum alá nem tudsz szívni, nem fog feljönni a víz. Nyomni tetszőleges magasságba lehet, csak más más szivattyút kell alkalmazni, de szívni csak 1 atmoszféráig lehet bármekkora szivattyúval és a vákuumnál nagyobb szívás nincs már...
A szivattyút csőátmérővel visszafogni nagyon nem ajánlott. Egyrészt pocsékolod az áramot, mert egy fél kilowattos elég lenne, de Te egy kilowattost vettél... másrészt a szivattyú is szenved és jóval hamarabb tönkremegy... bár a modern szivattyúk már leszabályoznak, ha a kivétel kicsi...
Köszönöm szépen mindkét választ.
Búvár megoldásban gondolkodom. Egyre tisztábban látom, hogy amit én szeretnék ahhoz házi vízműre lesz szükségem. Azaz a kút aljától 1 m-el magasabban elhelyezek egy búvár szivattyút, ami egy hidrofor tartályba termel vizet.( A szükséges nyomásértékeket majd kiszámolom.) A tartály után olyan mennyiségű vizet tudok kivenni, amit a kút elbír. Így gondolom már nem problémás az időegység alatt kivett vízmennyiség csőátmérővel való beállítása. Ebben láttok problémát? Illetve járó szivattyú mellett, hogyan tudok a kútban vízszintet mérni, nem kell attól tartani, hogy a szivattyú felkapja a méréshez beengedett zsinóromat?
Én még sosem mértem üzemi vízszintet, ha víz elkezdett zavarosodni, leállítottam.
Egy kút vízhozama elég rendesen változhat.
A szükséges vízhozamot pedig (különösen, mivel változhat) csappal vagy szeleppel tudod beállítani.
A tervezéskor vedd figyelembe, hogy a házi vízmű nyomása eléggé változik (a be és a kikapcsolási nyomás között), én inkább nagyra vettem az intervallumot, hogy ritkábban kapcsoljon (a korrekt megoldás a nagyobb tartály lett volna)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!