Determinált paradicsomfajta mit jelent? Évente újra kell palántázni?
Figyelt kérdés
2014. ápr. 11. 23:30
1/7 anonim válasza:
Annyit jelent, hogy a növekedése és termésképződése nem folytonos, hanem kis termetű marad és csak pár db termés képződik rajta, nagyjából egy időben.
2/7 A kérdező kommentje:
Ezt nem teljesen értem.
Akkor megveszem a palántát mondjuk áprilisban, kiültetem, nyár végéig terem, aztán mi lesz, elszárad és vennem kell egy új tövet, vagy jövő évben feléled majd a korábbi paradicsomom?
2014. ápr. 11. 23:58
3/7 anonim válasza:
Nénikéd éled föl. Ilyen vad belvárosi izé má hogy lehecc? A determinált azt jelenti, hogy az egész termés egyszerre beérik.
4/7 anonim válasza:
Akármilyen paradicsomot akarsz termeszteni, azt minden évben újra kell palántázni. A paradicsom NEM évelő.
5/7 anonim válasza:
Minden paradicsomot évente újra kell palántázni, mert elfagy. Néhánynak a magja persze átvészeli a telet ész elhullajtott magból kikelhet a növény minden külön palántázás nélkül is. A determinált paradicsom termései egyszerre beérnek, a növény maga már nem növekszik tovább és új terméseket sem hoz. A fagy beálltával meg elpusztul. A nem determinált folyamatosan növekszik, elágazik, a friss hajtásokon újabb virág és termés képződik (ilyenek a lugasparadicsomok). Persze a fagy majd őket is elpusztítja, de folyamatosan teremnek, csak éppen a folyamatos növekedés miatt állandóan karózni, kötözni kell támrendszerre. A determinált alacsony növekedésű fajták kiválóan alkalmasak gépi szedésre, de a nem determináltak éppen az említett folyamatos gondozási igényre, csak kézi szedésre alkalmasak.
6/7 anonim válasza:
A determinált arra is jó, hogy ha be akarod főzni, akkor kvázi egy kalap alatt elintézed és nem hetente szedsz 2 kilót, hanem 2 hét alatt leterem 15 kiló.
Egyébként a paradicsom is évelő - ezt sokan nem tudják - csak ugyebár szabadföldben elfagy, üvegházban lecsökken a terméshozama, túlnő stb és felesleges nevelgetni 9 hónapon át, hogy majd megint lesz egy bizonytalan terméshullám, amíg a helyet másra is lehet használni.
7/7 anonim válasza:
Én úgy tudom hogy a determinált kifejezés azt jelenti, hogy a paradicsom inkább bokros és több termés van rajta mintsem magasra nő. Balkonparadicsomok szoktak ilyen törpébb növésűek lenni. A paradicsom(bármilyet is veszel) minden évben újra kell vetni magról vagy veszel új palántát. "egyévi növény" mint az egynyári virágok, azokról is magot szedsz majd következő évben elveted..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!