Kezdőoldal » Otthon » Kert » Túl késő már almafa beoltására?

Túl késő már almafa beoltására?

Figyelt kérdés

2014. márc. 12. 16:06
 1/4 titak ***** válasza:
Nem, én csak április elején fogom(szokom) kezdeni, mikor az alany már könnyen "adja" a héját. Persze a nemes részt még a télen begyűjtöttem.
2014. márc. 12. 20:39
 2/4 A kérdező kommentje:
ÉS ha meg most szedem a nemes részt?
2014. márc. 13. 18:36
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha nemes részt ősszel nem gyűjötted be akkor biztosan nem fog sikerülni! Helyette a szemzést javaslom. Szerintem ez sokkal egyszerűbb eljárás. Az időponokat tekinve két módja van:

1./ zöld szemzés: kb. június közepe - vége. Ez esetben a rögy néhány hét alatt kihajt, őszre akár 10-20 cm-es hajtásnövekedés érhető el.

2./ ha a zöldszemzés nem eredményes, akkor jöhet az un. alvószemzés. Ennek az idelye: július legvége - augusztus közepe. Ez esetben a rügy csak a következő év tavaszán fog kihajtani. A szemzés eredményességéről 10 - 15 nap múlva meg lehet győzödni: ha a rügyön lévő levélnyél darabka könnyen lepattan - akkor sikerült, ha elszáradt és nem pattan akkor nem sikerült.

Jótanács: szárazság esetében az alanyt a szemzés előtt kb. 2 héttel folyamarosan önrözni kell, így a héjj "pattanós" lesz.

Egyébként az interneten a témáról sok olvasni való van. Érdemes ezeket átbogarászni. Nekem a legszemléletesebb a

[link] címen lévő. Ha valami nem tiszta, akkor szívesen segítek!

2014. márc. 13. 20:14
 4/4 titak ***** válasza:

+1

Ha az oltványnak szánt nemes fád "kéznél" van -és még nincs megmetszve- mégpróbálhatod a vízhajtások alvó rügyeit felhasználni oltáshoz - nemesről levágva azonnal az alanyra áthelyezve (veszem és teszem). Eben az esetben IS arra kell legjobban figyelni, hogy először az alanyt vágd meg, a nemes részt pedig csak a "beültetés előtt", nehogy a vágás felülete kiszáradjon.

Legrosszabb esetben használhatod a nemes fa bármely olyan ágát ahol még nem indultak a szemek hajtásnak.

Csodákat ne várj, de ha jól csinálod tízből min. ÖT megmarad (tapasztalat).

2014. márc. 14. 18:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!