Ti mikor szoktátok kezdeni a kertészkedést?
Palántát mis csak májusban veszünk.
De a kertészkedést már elkezdem ilyen tájban, ha kellően felszárad a föld.
Rotációval kezdünk. Majd első körben a saláta féléket ültetjük el. Paradicsom és paprika palánta marad a legvégére.
Én akkor kezdem, amikor a feleségem kizavar a kertbe!
:D
A saláta már ősszel el van vetve, ilyenkor már lehet szedni, meglepően jól viseli a telet. Gyakran az apró zöldség is bent marad, aztán még a hó alól is lehet szedni friss zöldet.
Egyébként csak április körül szoktunk komolyabban kertészkedni, előtte csak rendrakás és előkészületek szoktak lenni.
A rózsa nagyon hajt már, de még nem merem metszeni. Én előhajtatott hagymás növényeket szoktam venni azt viráglába rakom. Így van már egy kis kertészkedés érzete a dolognak.
Palántát venni majd akkor tudsz, ha a kertészetek/piacon a nénik árulnak. Az még nem mostanában lesz.
Én akkor kezdem, amikor nem kell nagyon felöltözni ahhoz, hogy kellemes legyen a kertben tartózkodni.
Pl. tegnap már itt-ott egy-egy bokrot megnyestem, leveleket gereblyéztem.
Egyébként én a füvet nem ültetni szoktam, inkább vetni :D
A tavaszi kertészkedésnek az a titka, hogy mindent a legelső pillanatban, amint lehetséges. Mivel ami nem erősödik meg a szárazság előtt, abból már csak állandó locsolással lesz valami.
Tehát amint lehet rotázni, azaz porhanyós a föld, nekifogok, és eldolgozom a szántást. (Ez átlagban március közepe, de idén valamivel előbb lesz szerintem.)
Ha elég száraz lesz délutánra, akkor még aznap, de lehetőleg 2 napon belül elveteményezek mindent, aminek nem árt a hideg, vagy egy esetleges lehűlés. Mert ha megint esős idő lesz, a ragacsos földbe nem lehet ültetni, március végén meg már sok dolgot nem érdemes öntözés nélkül tenni.
A palántát védett helyre (pl. házak közé) leghamarabb április közepén, de inkább csak április végén szabad, fagyzugba május 10-e körül.
A füvet március elején már szórhatod, ha előtte porhanyítod a talajt. Minél előbb kezded, annál jobban megerősödik a szárazságig, meg a melegigényes gyomok kibújása előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!