Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogy neveljem Orchideám?

Hogy neveljem Orchideám?

Figyelt kérdés

Hogy neveljem Orchideám?

Páromtól több Orchideát is kaptam már de amint haza hozza 4-5 nap után elkezd a levele sárgulni és lehullik ugyanez történik a virágokkal is. Nagyon szép és drága virág is egyben így mindenféleképpen szeretném őket helyesen gondozni de eddig akármennyire is törekedtem rá mindegyik kipusztul, mert már annyiféle választ hallottam hogy így locsold mennyi fény kell neki de valahogy mégsem sikerül jól gondoznom. Hogyan öntözzem és milyen körülmény kell egy ilyen növénynek?

2014. febr. 17. 10:22
 1/6 anonim ***** válasza:
Ha tudod a nevüket, akkor az interneten sok megfelelő oldalt találsz. Pontos azonosításuk fontos, mert meglehetősen eltérő környezeti igényeik vannak. Emellett pontosan ismerni kell a lakásod által nyújtott körülményeket is, mert ha nagyon eltér az ő általános életerükétől, akkor nem tudsz mit tenni. Én is a kísérletezés állapotában vagyok. Van, amelyik évente rendszeresen virágzik és van olyan is, ami már 1 éve csak van, de se gyökeret nem hozott, se új levelet.
2014. febr. 17. 10:44
 2/6 A kérdező kommentje:
Vásárláskor szokott rajta lenni 1 kis biléta ezen szokott lenni 1 név habár én nem feltételezem hogy az lehet a neve, a hátulján pedig rajta van miként kell öntözni és hogy mennyi Celsius fok kell neki de azt is hallottam már hogy nagyon fontos az is hogy mennyi a páratartalom az adott helyiségben.
2014. febr. 17. 12:00
 3/6 anonim ***** válasza:
Persze vannak kereskedelmi nevek, meg fajták, de ezek alapján is lehet azonosítani a pontos hovatartozásukat. A páratartalom is lehet fontos, de azt néha napi párszori vizes permetezéssel is lehet biztosítani. A pangó vizet nem viselik el, tehát pl. hetente egyszer 10-15 percre lehet vödörbe állítva nedvesíteni, de utána kell hagyni kicsepegni a felesleges vizet a cserepükből és utána visszatenni a helyükre,a cserépalátétben ne álljon a víz. Ez különösen a lepkeorchideára érvényes (ezeket árulják elsősorban). A virágüzletből, kertészetekből vásárolt növények jóval magasabb páratartalomnak vannak kitéve az üvegházakban, mint amit lakásban biztosítani lehet és nagyjából hasonló érvényes a fényre is. Emiatt a hirtelen lakásba került növényeket nagyon drasztikus környezeti változás éri. Én emiatt inkább magánszemélyektől vásárolok, mert remélhetőleg náluk is hasonló feltételek között voltak,mint nálam lesznek. Illetve a nagy barkácsáruházakban kiárusítják az elvirágzott, senyvedő példányokat, amelyek lakásba kerülve az ideálisnál rosszabb körülmények között, de állandó gondozás mellett nagyon hálásak tudnak lenni.
2014. febr. 18. 14:04
 4/6 anonim ***** válasza:
Nekem phalenopsis orchideáim vannak leginkább, bár van cambriám és miltoniám is, de az utóbbi kettőt még nekem sem mindig sikerül virágoztatnom. A phalenopsisnak fontos a meleg, 20 foknál ne legyen alacsonyabb a hőmérséklet nappal, éjjel 17 alá ne menjen. Fontos a fény, az enyéim az ablakban ülnek, /DK/ agyaggranulátumon van a műanyag cserép, mindennap vizet locsolok a granulátumra, de csak arra. Télen Nagyon száraz a levegő a fűtés miatt, ez azért kell. 10-12 naponta langyos vízben állnak fél órát, egy kaspóban, utána lecsöpögnek a granulátumon, fontos, hogy ne maradjon a műanyag kaspóban víz. Nyáron 5-7 naponta csinálom ezt. Kb. 3-4 naponta kora reggel spiccelem télen is, de csak a leveleket, és a léggyökereket langyos vízzel. Nyáron naponta. Ja, és beszélgetek velük, mert imádom őket. Minden szomszédom bámulja a virágaimat az ablakból, olyan virágesőt hoznak. Növénynövelő lámpa is világít nekik télen, így késztetem őket másodvirágzásra. Remélem tudtam segíteni.
2014. febr. 22. 14:17
 5/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és én is remélem hogy a segítségemre voltatok és az én virágaim is csodaszépek lesznek :)
2014. febr. 22. 22:19
 6/6 heady1986 válasza:
Nekem elég sok orchideám van, de az utóbbi pár hónapban hiába ápolom őket fonnyadnak el, nem virágoznak, nem hoznak új gyökeret. mi lehet a baj? nincs alatta pangó víz sem.
2014. ápr. 23. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!