Kezdőoldal » Otthon » Kert » Paradicsom fejjel lefelé...

Paradicsom fejjel lefelé termesztve?

Figyelt kérdés

Ma találtam ezt a módszert, felkeltette az érdeklődésemet. Így a kis konyhakertemben valamivel többet termeszthetek az elgondolásom szerint. Van aki próbálta már, és milyen tapasztalatai vannak?

[link]

2014. febr. 8. 23:36
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A növénya a fény felé fog fordulni, tehát úgyis feláll, és pont, hogy több helyet fog használni, mert míg alapesetben csak a cserép foglal helyet, itt a cseré+mellette felnövő növény fog, és eredményképpen ritkábban rakhatod majd a cserepeket.
2014. febr. 9. 07:38
 2/8 anonim ***** válasza:
75%

Érdekességnek lehet 1-2 darabot, de gyakorlati haszna nincs. Én nem próbáltam, de fórumokon elég sokan írnak próbálkozásról.

Különben egy tő paradicsom nincs meg egy flakonnyi földben, kell neki legalább 5 liter virágföld, ennek az áráért veszel nyáron egy kiló paradicsomot, amiben nincs ennyi vegyszer, mert ugye edényben állandóan műtrágyázni is kell, plusz melegben naponta kétszer öntözni.

2014. febr. 9. 10:30
 3/8 anonim ***** válasza:
Ja, és egy ilyen tövön nem biztos, hogy megterem egy kiló.
2014. febr. 9. 10:31
 4/8 anonim ***** válasza:
Tényleg vissza fog fordulni és akkor az elején történő oldalra növés kvázi felesleges helyet foglal. Gyakorlati haszna annyi lehet, hogy a szél nem borítja fel a cserepeket, legalábbis nem ettől törik össze a növény. Viszont alatta nem lesz tiszta a terület, vagyis egy erkélyen, télikertben óriási mocskot csinál.
2014. febr. 9. 13:54
 5/8 anonim ***** válasza:

Én nem fűznék hozzá nagy reményeket. Nekem van elég helyem a kertészkedéshez, szóval én nem próbáltam még így. De pl. tudom azt, hogy a dughagymát nem kell egyesével duggatni, hanem egy mély árokba lehet marékkal vetni, mert a növényekben "gravitációs szenzor" van, a gyökérzóna tudja merre van lefele, a hajtás pedig tisztában van azzal, merre van felfelé. És a jó irányba nő. Szóval ha véletlenül abszolúte fordítva ültetnéd be, akkor is jól fog kinőni.

Ezen tények előrebocsátásával a növények ebben a fejjel lefelé rendszerben erősen senyvednek. Ha az állatkínzás mellé lenne növénykínzás is, akkor ez teljesen kimerítené ezt a fogalmat. Már a konténerben (cserépben) termesztés is elég necces dolog, de hogy mindezt fejjel lefelé...

Ahogy az előttem szólók is mondták, nem biztos hogy az adott fajtára jellemző termésátlag negyedét eléred ezzel a módszerrel, mert a növény azért küzd, hogy a hajtások felfelé növekedhessenek, a gyökerek pedig próbálnak lefelé törekedni, de csak állandóan a tároló edénybe (cserépbe) ütköznek...

[szóval lehet próbálkozni szerintem, de nem érdemes... a növények persze sokmindent kibírnak, és a ház falánál is kinől a fű, alig bírom kihúzkodni, de a növénytermesztés nem arról szól, hogy egy senyvedő növény termését esszük... hanem arról, hogy egy optimális körülmények közt nevelt és babusgatott növény bőséges terméshozamát élvezzük...]

2014. febr. 10. 13:55
 6/8 anonim ***** válasza:
Én tavaly kipróbáltam érdekességképp. Mivel a növények növekedését a gravitáció határozza meg, a gyökere lefelé, a hajtása pedig felfelé fog nőni. Kicsi, balkonra való paradicsommal egész jól néz ki, nem foglalja a földön a helyet, de a könnyű kis termések nem is törik le a hajtásokat. Erőteljesebb növekedésűnél ugyanúgy ki kell támasztani, különben csúnya lesz, és a termések lehúzzák a felfelé növő hajtásokat, amiket az első vihar ripityára tör. Gyakorlati haszna annyi, hogy erkélyen kényelmesebb, mert a cserepek nem a földön vannak, oda tudsz ládát tenni, ugyanakkor könnyen eléred a terméseket. De nehogy vegyél drága cserepet, felesleges.
2014. febr. 11. 11:29
 7/8 anonim ***** válasza:
Még annyi, hogy ne egyből fejjel lefelé kezd el nevelni, hanem most vesd el a magot, és majd csak amikor már megerősödött, és kiteszed májusban a végleges helyére, akkor függeszd fel. De előtte hagy, hogy begyökeresedjen a cserépbe rendesen.
2014. febr. 11. 11:35
 8/8 anonim ***** válasza:
Érdekességnek jó, de arra nem, hogy a családot gyakran ellása friss paradicsommal. Ez amolyan panellhobbi, vagy olyan mint egy fűfej. Gyakorlati haszna nincs.
2014. febr. 11. 13:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!