Paradicsom fejjel lefelé termesztve?
Ma találtam ezt a módszert, felkeltette az érdeklődésemet. Így a kis konyhakertemben valamivel többet termeszthetek az elgondolásom szerint. Van aki próbálta már, és milyen tapasztalatai vannak?
Érdekességnek lehet 1-2 darabot, de gyakorlati haszna nincs. Én nem próbáltam, de fórumokon elég sokan írnak próbálkozásról.
Különben egy tő paradicsom nincs meg egy flakonnyi földben, kell neki legalább 5 liter virágföld, ennek az áráért veszel nyáron egy kiló paradicsomot, amiben nincs ennyi vegyszer, mert ugye edényben állandóan műtrágyázni is kell, plusz melegben naponta kétszer öntözni.
Én nem fűznék hozzá nagy reményeket. Nekem van elég helyem a kertészkedéshez, szóval én nem próbáltam még így. De pl. tudom azt, hogy a dughagymát nem kell egyesével duggatni, hanem egy mély árokba lehet marékkal vetni, mert a növényekben "gravitációs szenzor" van, a gyökérzóna tudja merre van lefele, a hajtás pedig tisztában van azzal, merre van felfelé. És a jó irányba nő. Szóval ha véletlenül abszolúte fordítva ültetnéd be, akkor is jól fog kinőni.
Ezen tények előrebocsátásával a növények ebben a fejjel lefelé rendszerben erősen senyvednek. Ha az állatkínzás mellé lenne növénykínzás is, akkor ez teljesen kimerítené ezt a fogalmat. Már a konténerben (cserépben) termesztés is elég necces dolog, de hogy mindezt fejjel lefelé...
Ahogy az előttem szólók is mondták, nem biztos hogy az adott fajtára jellemző termésátlag negyedét eléred ezzel a módszerrel, mert a növény azért küzd, hogy a hajtások felfelé növekedhessenek, a gyökerek pedig próbálnak lefelé törekedni, de csak állandóan a tároló edénybe (cserépbe) ütköznek...
[szóval lehet próbálkozni szerintem, de nem érdemes... a növények persze sokmindent kibírnak, és a ház falánál is kinől a fű, alig bírom kihúzkodni, de a növénytermesztés nem arról szól, hogy egy senyvedő növény termését esszük... hanem arról, hogy egy optimális körülmények közt nevelt és babusgatott növény bőséges terméshozamát élvezzük...]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!