Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogy lehet jó paradicsom...

Hogy lehet jó paradicsom palántát nevelni otthon?

Figyelt kérdés
Eddig is minden évben próbálkoztam de valahogy soha nem lett olyan szép nagy mint amit kapni lehet. A módszerem az volt, hogy beleültettem a magokat egy 1,5-2 dl-es papírpohárba amit direkt ilyen célra árulnak. Mindig többet tettem bele és ami felesleges volt azt kiszedtem. Az ablakokban nevelgettem őket. Egy pohárban 2-3 palánta nőtt fel, de valahogy soha nem olyanok mint amit venni lehet. Volt hogy felnyúltak(egyszer), de mindenképp kisebbek, gyengébbek maradtak. Kiültetés után ez pár hetes lemaradást jelentett a termésben. Szóval szívesen várom a tippeket, hogy lehetnének ugyanolyan szép palántáim mint a termelőknek.

2014. febr. 6. 18:12
 1/6 anonim ***** válasza:

Fóliasátorban.

Több fény, meleg, pára kell neki.

És tápanyagigényes, poharankét egy palántát hagyj.

2014. febr. 6. 19:28
 2/6 anonim válasza:

-Volt hogy felnyúltak(egyszer),

Ez azért volt,mert magasabb volt a hőmérséklet.

Amíg kicsik,semmiképp nem érdemes kiültetni.

Az ablakokban nevelgetés nem a legszerencsésebb.

2014. febr. 6. 19:40
 3/6 A kérdező kommentje:
Hát mivel fóliasátram nincs és nem is igen lesz-ehhez kicsi a kert ezért marad az ablakban nevelgetés. Ezt nem tudom hogy lehetne hatékonyabbá tenni.
2014. febr. 6. 19:43
 4/6 anonim ***** válasza:

Nálad az fog beválni,ami a kertedben nő ki .Nálunk,mindig

lehullik pár paradicsom,az ültetett helyen.Ezek magjából aztán kel is ki ,nem is kevés .ezek biztosan edzettek .

El is kerülik a termelőtől vett fóliásat .A fagyok elmúltával a kertedbe szórj ki magot,öntözd,és takard le fóliával .Gyorsan ki kel,és már a fólia sem kell rá .Ahogy eléri a szét ültetési nagyságot,lehet tenni a helyére .

Mennél kisebb,annál gyorsabban növekedésnek indul ,és nem esik vissza .

2014. febr. 6. 20:39
 5/6 anonim ***** válasza:
Nekünk is akkor volt a legjobb, legedzettebb paradicsomunk, amikor a kapálógép széttrancsírozott pár túlérett példányt. Fogalmam nincs, hogy még ősszel vagy tavasszal volt a beforgatás, de május végére 30-40 centis ujjnyi vastag szárú palánták díszelegtek mindenhol. Kvázi utolérték azokat, amiket márciusban kezdtek poharakba ültetni palántanevelésre. Nem feltételezem, hogy a magok beduzzadva kibírták volna telet.
2014. febr. 6. 21:07
 6/6 anonim ***** válasza:

Ekkora pohárban paradicsomból max. 1 szálat lehet felnevelni rendes méretre. (Nem esztek kefírt vagy tejfelt? A 175 ml-es pohár szinte ingyen lenne, és abból könnyebb is kiszedni a palántát.)

De ha rendes méretre akarod nevelni, akkor legalább 2,5 dl-es pohárra lesz szükséged (pl. vajkrémes doboz).

Jókor kezded a nevelést, nem túl korán vagy túl későn? Első esetben megöregszik a palánta, miközben megnyúlik, második esetben meg nem nő akkorára, mint kellene.

Amit még tehetsz: edzeni kell őket. Amikor április első felében elég jó az idő kint, akkor nekifogsz a kiszoktatásnak. Az épület déli oldala jó, ahol megreked a nap. Először csak negyedórára teszed ki, hogy meg ne égjen, aztán fokozatosan növeled a kinti időt, így jó erős, edzett palántáid lesznek.

Közben persze a tápoldatozásra és öntözésre figyelj.

2014. febr. 7. 16:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!