Van olyan szobanövény, amit alulról kell öntözni?
Én is jártam egy kertészetben, ahol a fokföldit szaporították és az ezernyi kis növényke kipikírozva díszelgett több tíz négyzetméteren. A kertész finomra porlasztott vizsugárral felülről locsolta.
Mikor én is szóvá tettem, hogy ezt otthon alulról locsolom, azt mondta:
- No persze, otthon azt az egyet! De itt van 15 ezer tő, mindet nem locsolhatom alulról. Nomeg a Jóisten is felülről locsolja őket. Ki vagyok én, hogy felülbíráljam az Öreget?!?
Növényekkel foglalkozok, és van néhány vevő, aki rögeszmésen kérdezgeti minden növénynél, hogy alulról vagy felülről kell öntözni, "de biztos hogy nem alulról kell, mert neki"...
Elbizonytalanított, pedig szüleim szülei is kertészek és ennek meg kb egy mikulásvirága volt életében és "jobban tudta, mint én".
Gyakorlatilag minden növénynek jobb, ha alulról öntözöd. Mivel az ilyen "árasztásos" öntözéssel az apróbb szemcsék lemosódnak, és nagyon tömör lesz a talaj. Meg a tápanyag is mind lemosódik a cserép legaljára, nem tudod feljebb csalogatni a gyökereket.
Persze, ha csupa tőzeg meg kókuszrost a talaj, akkor ez nem akkora gond.
Meg nem is halálos a felülről való locsolás, semminél.
Fokföldi ibolyánál azért nem szabad felülről öntözni, mert a klórtól meg vízkőtől fehér foltos lesz a levél, már egy alkalomtól is, és az csúnya. (Az esővíz ugye desztillált víz, nem tartalmaz ilyeneket.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!