Kezdőoldal » Otthon » Kert » Van olyan szobanövény, amit...

Van olyan szobanövény, amit alulról kell öntözni?

Figyelt kérdés
Melyik, miért?
2014. jan. 26. 20:53
 1/8 anonim ***** válasza:
A fokföldi ibolya például nem szereti, ha vizes lesz a levele.
2014. jan. 26. 21:04
 2/8 A kérdező kommentje:
A természetben nem lesz vizes a levele?
2014. jan. 26. 21:18
 3/8 anonim ***** válasza:

Én is jártam egy kertészetben, ahol a fokföldit szaporították és az ezernyi kis növényke kipikírozva díszelgett több tíz négyzetméteren. A kertész finomra porlasztott vizsugárral felülről locsolta.

Mikor én is szóvá tettem, hogy ezt otthon alulról locsolom, azt mondta:

- No persze, otthon azt az egyet! De itt van 15 ezer tő, mindet nem locsolhatom alulról. Nomeg a Jóisten is felülről locsolja őket. Ki vagyok én, hogy felülbíráljam az Öreget?!?

2014. jan. 27. 09:37
 4/8 anonim ***** válasza:
Azért más a klóros víz és más az esővíz vagy az állott csapvíz és a kútvíz. És más ha porlasztva érkezik a levélre mint cseppekbe, sugárban. Olyan növények, amik a fák koronája alatt vagy lápos helyen élnek eredetileg, azok a talajnedvességet és a légnedvességet hasznosítják nem elsősorban a felülről érkező mannát. Ezért bolyhos a levelük, hogy egy darabig ezeket a cseppeket távol tartsák a gázcsere-nyílásaiktól vagy vannak léggyökereik a fulladás elkerülésére. Ha nyakonöntik, akkor átesnek a ló másik oldalára, már sokkal nehezebben szökik el a víz mintha sima lenne a levele mint egy orchideának és kvázi megszűnik a lélegzése.
2014. jan. 27. 12:06
 5/8 anonim ***** válasza:
Csak annyit akartam írni, hogy pont azért szép a természet, mert vannak olyan növények is, amiket Isten azért teremtett, hogy akkor is megéljen ha egy fia esőt nem lát egész életében.
2014. jan. 27. 12:09
 6/8 A kérdező kommentje:

Növényekkel foglalkozok, és van néhány vevő, aki rögeszmésen kérdezgeti minden növénynél, hogy alulról vagy felülről kell öntözni, "de biztos hogy nem alulról kell, mert neki"...

Elbizonytalanított, pedig szüleim szülei is kertészek és ennek meg kb egy mikulásvirága volt életében és "jobban tudta, mint én".

2014. jan. 27. 14:07
 7/8 anonim ***** válasza:

Gyakorlatilag minden növénynek jobb, ha alulról öntözöd. Mivel az ilyen "árasztásos" öntözéssel az apróbb szemcsék lemosódnak, és nagyon tömör lesz a talaj. Meg a tápanyag is mind lemosódik a cserép legaljára, nem tudod feljebb csalogatni a gyökereket.

Persze, ha csupa tőzeg meg kókuszrost a talaj, akkor ez nem akkora gond.

Meg nem is halálos a felülről való locsolás, semminél.

Fokföldi ibolyánál azért nem szabad felülről öntözni, mert a klórtól meg vízkőtől fehér foltos lesz a levél, már egy alkalomtól is, és az csúnya. (Az esővíz ugye desztillált víz, nem tartalmaz ilyeneket.)

2014. jan. 27. 15:35
 8/8 A kérdező kommentje:
a lemosódást is ki lehet javítani, ha pár évente át vannak ültetve.
2014. jan. 29. 09:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!