Kezdőoldal » Otthon » Kert » Avart, lehullott falevelet...

Avart, lehullott falevelet össze kell szedni vagy hagyni ott ahol van?

Figyelt kérdés
Mind a kettőre olvastam már érveket, pl.: lehullott falevelet össze kell szedni, különben kiirt maga alatt mindent; ott kell hagyni, gazdagítja a talajt, a giliszták bedolgozzák. Most akkor melyik legyen? Nekem egy nagyon kellemes, puha, sokféle füvekből, meg mindenfélékből álló talajtakaróm van, szóval nem pázsit. Vélemények, tapasztalatok?

2013. nov. 8. 14:15
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
77%

Nálunk változó, hogy mit csinálunk a levéllel, de kétség kívül nagy problémát jelent. Az udvarban 8 gyümölcs fánk van, plusz egy gesztenye és egy akác. Csak az utóbbi kettő alól szedtünk össze 10 zsáknyi lehullott levelet. Falun élek, itt fizetni kell azért, hogy elvigyék, nem is keveset, illetve mindenki 1-2 kukára fizethet elő emellett, amit szerdai napokon elvisznek. Sima szabvány fekete kuka, aminek egy zsáknyi avar a háromnegyedét elfoglalja, mást már nem igen kell mellé pakolni, lásd háztartási hulladék, vagy bármi...

Az égetésért akkor büntetnek, ha tűzgyújtási tilalom alatt tesszük azt, de egyébként csak felhívják a figyelmet arra, hogy egymást ne zavarjuk vele. Na most kérdem én, miért legyek én megértő, amikor a falu közepén nulla szél mellett is égetnek emberek úgy nedves avart, hogy majd meg fulladok mire hazaérek a szomszéd kisboltból, akkor engem miért, mi jogon szól meg bárki is, amiért a falu szélén, enyhe keleti szél mellett (így pont a falu mögé fújja a füstöt, nem a faluba) elégetem a "szemetemet"?

A harmadik lehetőség, hogy hátratalicskázom mögénk, az erdő mellé, ahol évek óta próbálnak felszámolni egy illegális hulladéklerakót (nyilván nem csak a zöld hulladékot viszik ki) és ha valakinek feltűnik még engem kapálnak el, mert kivittem öt talicskányi avart, ahelyett, aki az építési törmeléket viszi ugyanígy ki.

Egyszerűen nincs kapacitásunk arra, hogy ekkora mennyiségű avart tároljunk, hogy a későbbiekben hasznosítani tudjuk, illetve ilyen mennyiséget hasznosítani sem tudnánk hol, szóval a lehetőségek korlátozása igen csak érvágás nálunk. Jelenleg a szomszédasszony jóvoltából (neki nincs csak egy-két pici gyümölcsfája), heti 1 zsákkal kitudunk rakni a kukába. Már csak 8 hét és el is fogynak a kék zsákok az udvarból.

Azt tartanám ésszerűnek, ha itt is elvinnék megfelelő zsákból ingyen, vagy legalábbis jelképes áron a zöld hulladékot.

Nem pázsit van nálunk sem, de gyönyörűen kirohad az avar alól a fű, szóval sosem szoktuk otthagyni télire!

2013. nov. 9. 10:27
 12/16 anonim ***** válasza:
59%

Ma 08:49

Hát nem tudom...

Diófa alatt mindig ott van hagyva a levél,és gyönyörü a fü alatta.Soha nem égett ki még miatta.

2013. nov. 9. 14:14
 13/16 anonim ***** válasza:

Nálunk nem tudom mikor van égetésre kijelőlt nap, de hogy a többi lakó se tudja vagy nem büntetnek érte az 100%.

A tüzelőnap gyakorlatban nálunk az amikor pár napja nem esett eső.

2013. nov. 9. 15:47
 14/16 A kérdező kommentje:

Kösz mindenkinek! Sok hasznosat tanultam. Aszem akkor a gyepről összeszedem és az őszi ásásra terítem - ott nincs mit kiirtania és jót is tesz a földnek, maradék megy komposztba.

A dióról viszont van egy nagyon jó könyv, ami a neten is fenn van: Orosz Péter: Könyv a dióról ( [link] ). A formátuma senkit se riasszon meg, ez egy roppant érdekes, értékes, okos, hasznos könyv, jó stílusban, sok humorral, nagyon sok részlettel. És olyan infókkal, hogy az ember csak ámul. Pl. benne van, hogy mennyi is a diólevél komposztálási ideje (csak 9hónap, szemben a neten olvasható több évekkel), hogy mi nő és mi nem nő a diófa alatt (mert van ami nem nő, van ami korlátozottan nő, és van amire közömbös - pl. a körte). Szóval csak ajánlani tudom, mert látom, a dió mindenkinek kérdés (nekem is az volt). Amugy mióta olvastam, a lehullott leveleket összegyűjtöm, padláson megszárítom, bezsákolom, majd apránként jó a kutyaházba és a csirkeólba (antibakteriális és gombaölő és távoltartja a tetveket, élősködőket), vízbe áztatva jó bolha és kullancsriasztó, és faanyagok gomba- és rovarvédelmére is kiváló. Szóval a diólevél mégse csak átok, sőt! :)

2013. nov. 10. 10:42
 15/16 zakos ***** válasza:
100%
Látom szépen le lettem pontozva, de továbbra sem változott a véleményem, hogy azt kéne felgyújtani, aki az avart gyújtja fel. Nyugodtan lehet használni a komposzt helyett finom műtrágyát, amitől majd lesz szép nagy puffadt almád, amit meg se tudsz enni, tápanyagtartalma 0. Azt meg felháborítónak tartom, hogy az ilyen értékes tápanyagot, mint a falevelet felgyújtják.
2013. nov. 16. 20:35
 16/16 A kérdező kommentje:

Időközbe még találtam értelmes hasznosítását a falevélnek: pl. nagyon jó a csirkék de még a kecskék alá is az ólba. Szép vastagon beszórni, úgyis összetömörítik majd. Nedvszívó (és mikor nincs nedves idő, ki is szárad szépen) és ebbe a hidegbe meleget is tart. Eszegetnek is belőle, meg kapirgálnak benne. A diólevél kiszárítva meg (padláson pl) tényleg távoltart mindent.

De am az eredeti kérdés csak annyi volt: össze kell-e szedni avart vagy sem. És mostmár, hogy fele kertből össze lett, feléből nem, én is látom a gyakorlatban, hogy inkábbérdemes összeszedni. És olyan helyekre teryteni, pl fák köré, rózsatövekre, mittomén, ahol nem kívánatos semmi fű vagy gaz.

2013. dec. 9. 18:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!