Milyen, gyorsan növő fát lenne érdemes ültetnem?
Érdekes fejlemények a "csodafa" kategóriában.
Jó reklám, kiváló marketing, személyes tapasztalatok pedig minimálisak.
Nem kérdés, hogy az új elnevezésű oxifa Paulownia származék.
Jelenleg sokan a szaporítóanyag eladását, annak hasznát tűzték ki célul. Sok esetben lelkiismeretlenül adnak el ellenőrizhetetlen eredetű, többségében magról nevelt Paulownia Tomentosa szaporítóanyagot.
Érdemes megkérdezni az eladókat, hogy van-e referencia ültetvényük. Általában nincs.
Ezen hiány megszüntetését is célul tűztem ki, amikor évekkel ezelőtt elkezdtem foglalkozni a kérdéssel.
A növény alapjában véve valóban csodás. Értendő ez a fára, erdőre, de a faanyagra is.
Jelentős előtanulmányozás után ez évben, 2013-ban ültettem 3 hektárt.
EZ JELENLEG AZ ORSZÁGBAN A LEGNAGYOBB PAULOWNIA ÜLTETVÉNY.
Az ültetvény közös kísérlet egy kínai céggel. A szaporítóanyag Kínából érkezett. A magyar viszonyoknak feltételezhetően legjobba megfelelő Paulownia klón került a programba. Az első szezon tapasztaltai kiválóak. Fontos és sarkalatos lesz az első tél is.
Jövő évtől ilyen tapasztalatokkal felvértezve állok minden érdeklődő rendelkezésére.
A faanyagról is pár szót ejtenék. Referencia értékkel behozattam egy szállítmány fűrészárut, melyből belsőépítészeti elemek, bútorok és nyílászárók készültek, készülnek. Csodálatosak.
"Fontos és sarkalatos lesz az első tél is.
Jövő évtől ilyen tapasztalatokkal felvértezve állok minden érdeklődő rendelkezésére. "
Érdekelne, hogy a fa túlélte vagy nem a telet és milyen eredmények vannak idáig?
Az oxifát NEM ajánlott árnyékolásra ültetni.
Ui rövid az élettartama, és nem ad jó árnyékot. Kimondottan ipari fa, ez a fafajta!!
A leylandi ciprus ugyan gyorsan nő, de télen is árnyékol, és szintén rövid élettartamú fa (max 20-30 év), viszont gyorsan nő.
Esetleg egy gyorsan növő fekete diófa, ha nem zavar, hogy hullik a termés (és esetleg fog, vagy koszol a termés)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!