Érdemes fát telepíteni tüzelőnek?
feltétlenül akácot
lehet csinálni energia ültetvényt
800 m2-t nem hiszem hogy erdővé lehet nyilvánítattni...
De azt nem úszod meg hogy utána érdeklődj a szükséges szabályozásoknak. Mondjuk a mezőgazdasági szakhatóságnál. De én szerintem nincs akadálya.
Ha erdőt szeretnél át kell minősíttetni szántóföldről erdőnek ami nem kis összeg és jó pár hónapig beletelik .
Az egyik ismerősöm is beültette a szántóföldjét átminősítés nélkül és tavaly első fokon 2 milliós bírságot kapott a 4 éves fák után. Azóta fellebbeztek de nem tudom mi a helyzet vele.
De szerintem a megművelnéd jobban járnál .
Mivel minimum5-6 évig semmi hasznot se hozna és ősszel nem ártana figyelni is mivel a cigányok előszeretettel tüntetik el. Meg ritkítani és karban tartani , hogy normálisan nézzen ki nem 10 perces munka .
Az akác nő a leggyorsabban a tüzelőérték arányában is, de ha 4x4-be, viszonylag sűrűn ülteted, az is legfeljebb 50 fát enged meg. Kb 15 év alatt lesz vágásérett, de addig jönnek sarjhajtások, amik automatice pótolják a kivágott állományt, sűrítik az aljnövényzetet. Vagy 15 év után elég csak fent csonkolni, 3-4 év alatt mindig karnyi vastag új ágak nőnek helyettük.
A rossz hír, hogy 1 fa kb 0,5 köbmétert ad ki, vagyis 15 évre 25 m3 lehet számítani és abban még a 3-4 centis gallyak is benne vannak. 1,5 m3/év, vagyis kevés lenne számodra 800 nm. A nyárfa gyorsan nő, akár 10 év alatt vágásérett lehet papírgyártáshoz, de a fűtőértéke kicsi.
Akácot ültetnék én is,mint hogy 12 éve ültettem is .Tavaly
ősszel már 20db ki is vágtam tüzelőnek.Átlagban 20 cm átmérők voltak.A magasságuk már elérte a 12-14 m
1500 m2 ig nem minősül erdőnek,csak müvelési ág változást kell bejelenteni.De én még ezt sem tettem meg .
A db szám lényegtelen,de felesleges sűrűre ültetni,mert akkor jóval lassabban növekszik.Munka az első 4 évben adódik jobban,utána csak az aljnövényzet van .Megkötöttség csak az árnyék miatt van,a szomszéd miatt.
É.oldalon kell elhagyni pár métert,ha jól tudom akkor 7 et
A fenyővel való beűltetése is kockázatos,mert nagyon sok a munka vele.ha évekre lebontjuk az összes ráforditott
energiát,költséget,már nem is olyan jövödelmező.Szép fenyők csak a ritkán ültetettből van.A gyümölcs fáknak is évek kellenek,mire beindulnak,és kivannak téve az időjárásnak.A munka is sok,a permetszerek meg drágák.
Ha jó a termés,akkor még piacot is kell keresnem,hogy jó
áron eltudjam adni.Mindenben ott csont,csak számolni kell
4 es,2 milliós birságnál már más komoly szabálytalanságok is lehettek .Gondolom az a szántóföld nem 800 m2 lehetett,ahol 250-300 fa volt.1500 m2 felett azt erdőfelügyelet engedélye is kell,ahol megszabják milyen fák ültethetők.Hogy ebből a fa ültetésből ügy lett,ahhoz
kellett egy jóakaró,mondjuk egy "jó szomszéd "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!