Kezdőoldal » Otthon » Kert » A fenyőkéreg nem károsítja a...

A fenyőkéreg nem károsítja a talajt?

Figyelt kérdés
Divat lett a lassan bomló fenyőkéreg. De vajon jót tesz a közé ültetett növényeknek? Értem ezalatt az esetleges gyanta és terpentin tartalmat. A fenyőfák alatt általában nem él meg semmi hosszútávon miután bomlásnak indulnak a fa részei.

2013. máj. 19. 09:16
 1/7 gelazso ***** válasza:
azért szórják hogy ott ne nöjjön semmi. egy ideig nem is fog.
2013. máj. 19. 09:19
 2/7 anonim ***** válasza:
Jól mondja az első, meg kell nézni egy fenyőerdő aljnövényzetét, hát elég kihalt látvány :)
2013. máj. 19. 10:20
 3/7 A kérdező kommentje:

Csak azért kérdezem, mert itt pl. málna közé szórták és nem tetszik a málna levele.

[link]

2013. máj. 19. 13:29
 4/7 anonim ***** válasza:
nem árt, csak árnyékol, és talajnedvességet tart vissza, ami fölé nő, annak használ.
2013. máj. 19. 21:42
 5/7 anonim ***** válasza:
Nem. Amit a fenyvesekben látsz, ne tévesszen meg! Az állandóan húlló tűlevelek lúgosítják el a talajt, nem a fenyőkéreg. Ráadásul az örök, zárt árnyék sem kedvez az új növények kifejlődéséhez. A mulcsozás évezredes találmány, csak idővel feledésbe merült, és csak mostanában fedezték fel megint.
2013. máj. 24. 18:07
 6/7 anonim válasza:

Lúgosít? Nem savassá teszi a fenyő a talajt? Eddig mindenhol azt olvastam.

Nálam teli a kert fenyőkkel, valami homályos megfontolásból elődeim mindenhova raktak egyet. Mára az a véleményem, hogy ott szép, ahova való: erdőben meg temetőben. De kertben az egyik leghaszontalanabb és legkárosabb növény. Nulla nő alatta. Ha kiszeded, cserélni kell a felső földréteget, hogy eregenerálódjon a talaj. A vele való mulcsozás csodája meg a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha lesöpröd az alatta lévő földről a tűleveleket, kapsz egy terméketlen , kopár talajt, amin nem nő semmi és ritka ronda látvány. Valamint mindent leárnyékol. És óriásira nő.

2013. okt. 4. 09:22
 7/7 A kérdező kommentje:

Én is úgy hallottam, hogy csak a levelekben és a fában van terpentin, a kéregben szinte semmi. De egyébként tényleg savasít, mert az olajok, oxidáció hatására savas kémhatás felé mennek el.

Amúgy én is utálom a fenyőt. Amikor elér egy magasságot, akkor viharban kimondottan életveszélyes. A ház alapját, kerítés lábazatát is megrepeszti az ide-oda mozgása. És valóban, a levelei terméketlenné teszik a talajt. A szomszédom sövénytujájának a száraz részei hozzám hullanak 1 méteres sávban, ott még a fű sem marad meg.

2013. okt. 4. 12:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!